Numărul donatorilor de sânge, cel mai mare nivel din istorie după majorarea recompensei la 280 lei. Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti a limitat donatorii. Care este motivul

Giorgi Ichim |
Data publicării:
Donare de sânge - Foto: Freepik @sobolevskyi
Donare de sânge - Foto: Freepik @sobolevskyi

La Arad, numărul donatorilor de sânge a ajuns la cel mai mare nivel din istorie, în timp ce la Ploiești s-a decis limitarea donatorilor. Care este motivul.

Decizia Ministerului Sănătății de a majora suma primită de donatorii de sânge din România a dus în doar câteva zile la vârfuri istorice, după ce ani de zile România a fost codașa Europei la donarea de sânge.

De la începutul anului 2024, recompensa oferite de stat pentru donarea de sânge a crescut de la 67 lei la 280 de lei.

Centrul de Transfuzie Sanguină Arad se confruntă cu o situație fără precedent: numărul de donatori de sânge a atins cote maxime, depășind capacitatea de stocare a sângelui. Laura Păcurariu, directorul centrului, a vorbit despre această situație, subliniind că fenomenul a culminat cu o interdicție temporară de primire a noilor donatori.

Trebuie să știi asta: În cât timp se reface sângele după ce donezi și de ce să NU donezi sânge mai repede de 3 luni. Alimentul pe care să-l mănânci după ce ai donat sânge

Conform informațiilor furnizate de Laura Păcurariu, anterior, centrul a întâmpinat dificultăți în menținerea stocurilor adecvate de sânge. Cu toate acestea, situația s-a inversat, provocând o lipsă de spațiu pentru depozitare din cauza afluxului semnificativ de donatori.

"Ne pare rău că unii s-au supărat pe noi, dar trebuie să înţeleagă faptul că toate componentele sanguine au un termen limitat de valabilitate şi nu le putem stoca pe termen lung. Am ajuns la cel mai mare număr de donatori din istoria centrului nostru şi în acest moment nu mai avem capacitate de stocare, mai acceptăm doar donatori fideli, dar numai pentru anumite grupe de sânge.

Interesul donatorilor a crescut de la 1 ianuarie, de când s-au majorat beneficiile. Considerăm că o majorare de la 67 de lei se impunea, dar poate nu atât de mare, la 280 de lei", a declarat Laura Păcurariu pentru Agerpres.

Statisticile relevă o creștere notabilă: media zilnică a donatorilor în ultimul trimestru din 2023 a fost de 39 de persoane, comparativ cu 58 de persoane pe zi în primele șapte zile din 2024.

În ultimii ani, Centrul de Transfuzie Sanguină Arad a emis repetate apeluri către comunitate pentru a susține donarea de sânge, în special la începutul fiecărui an, având în vedere cererea crescută din partea unităților spitalicești.

Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti a limitat donatorii și donările de sânge

Și la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti se întâmplă o mobilizăre impresionantă a cetățenilor pentru donarea de sânge, ceea ce a condus la o gestionare riguroasă a stocurilor.

Georgeta Hanganu, directorul centrului, a subliniat că interesul pentru donarea de sânge a crescut semnificativ.

"Noi, împreună cu donatorii, lucrăm doar pentru pacienţi. Principiul de bază este a da sângele potrivit pacientului potrivit la momentul potrivit. Deci noi recoltăm sânge de la donatorii care corespund cererilor pe care le avem din spitale. Creşterea valorii bonurilor a făcut ca donarea să devină interesantă pentru mai multă lume.

Nu este pentru prima dată când ne vedem nevoiţi să limităm donarea. De fiecare dată când am avut stoc excedent pe un component sau o grupă de sânge am făcut acest lucru. Ideea este ca alimentarea stocurilor să fie ritmică.

Obligaţia noastră ca profesionişti este să facem managementul corect al stocurilor şi componentelor. Facem management corect al stocurilor, pentru că nu există dreptul donatorilor de a dona, ci dreptul pacientului de a primi sânge potrivit la momentul potrivit şi produs cât mai proaspăt", a explicat și Georgeta Hanganu.

Hanganu a subliniat și importanța priorității acordate donatorilor fideli, chiar și atunci când suma oferită ca recompensă era mai mică.

"Este o alegere corectă și etică să acordăm prioritate celor care revin pentru a dona sânge frecvent," a adăugat ea.

Statisticile arată o creștere semnificativă în comparație cu anul precedent: 654 de persoane au fost recoltate în primele zile ale anului, comparativ cu 561 în aceeași perioadă din anul anterior.

În aceste condiţii, s-a decis limitarea donatorilor.

"Datorită a fluxului mare de donatori suntem nevoiţi să restricţionăm numărul de donatori admişi zilnic! Vă anunţăm pe această cale că începând cu ziua de mâine vom primi la donare doar donatori care au mai donat în ultimii cinci ani! Mulţumim pentru înţelegere!", este anunţul publicat pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie Sanguină Ploieşti.

Georgeta Hanganu îndeamnă donatorii potențiali să se consulte cu centrul înainte de a veni pentru donare, subliniind că prioritatea principală rămâne satisfacerea nevoilor pacienților.

În continuare sunt preluaţi fără restricţii cei care au donat mai demult sau nu în ultimii 5 ani şi care au grupa AB, dar şi cei cu grupele cu RH negativ.

Totodată, directorul centrului precizează că este "omeneşte" şi "de bun simţ" să fie făcută o astfel de prioritizare în favoarea celor care sunt donatori în mod frecvent, chiar şi atunci când valoarea bonului primit a fost una mult mai mică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel