O mutaţie genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn

Somn - Foto: Freepik
Somn - Foto: Freepik

Unii oameni au o mutaţie genetică rară care le permite să se simtă complet odihniţi după doar 4 ore de somn. Cum e posibil?

Unii oameni au o mutaţie genetică rară care le permite să se simtă complet odihniţi după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puţin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri Live Science, citează Agerpres.

Această mutaţie, identificată drept SIK3-N783Y, a fost studiată pe şoareci modificaţi genetic.

SIK3-N783Y este una dintre mutaţiile genetice corelate de cercetători cu o nevoie de somn mai redusă şi poate fi folosită pentru a dezvolta unele tratamente pentru persoanele care suferă de tulburări ale somnului.

"Organismele noastre continuă să lucreze când mergem la culcare", se detoxifică şi se repară, conform declaraţiei pentru Nature a co-autorului acestui studiu, Ying-Hui Fu, neurolog şi genetician la University of California din San Francisco. "În cazul acestor oameni, toate aceste funcţii ale organismului pe care le derulăm în timpul somnului sunt activate la un nivel superior", a adăugat el.

Există o varietate de efecte negative asociate somnului insuficient - de la starea de somnolenţă, oboseală, până la pierderi ale capacităţii memoriei şi creşterea riscului de probleme cardiace. Durata de somn necesară organismului variază odată cu înaintarea în vârstă, dar majoritatea adulţilor au nevoie de 7 - 9 ore de somn în fiecare noapte pentru a se simţi în formă.

Un individ cu aceste mutaţii genetice are nevoie de doar 4 - 6 ore de somn pe noapte. Nu doar că aceştia se simt foarte bine cu un regim de somn atât de scurt, dar de obicei încep să se simtă rău dacă dorm pentru o perioadă mai mare de timp, conform studiului.

Studii anterioare au identificat patru gene asociate unei nevoi mai reduse de somn precum şi cinci mutaţii relevante ale acestor gene. Mutaţia nou identificată se produce pe o a cincea genă, Sik3, care a fost anterior legată de starea de somnolenţă. Cercetătorii au testat mutaţia pe şoareci de laborator. Ei au observat că şoarecii cu această mutaţie dorm cu aproximativ 31 de minute mai puţin decât cei care nu au această mutaţie şi cu 54 de minute mai puţin după o perioadă de privare de somn indusă de cercetători.

În mod normal şoarecii dorm în jur de 12 ore pe zi, cu mult mai mult decât oamenii, iar această reducere de 54 de minute a duratei de somn indusă genetic este mai mică decât cea observată în mod natural la unii oameni. Cercetătorii sunt de părere că acest lucru este legat de tiparul de somn mult mai fragmentat al rozătoarelor prin comparaţie cu oamenii sau de faptul că şoarecii pe care s-a realizat acest experiment sunt cosangvinizaţi.

Noul studiu evidenţiază faptul că gena Sik3 reprezintă o ţintă terapeutică promiţătoare pentru cercetătorii care doresc să obţină metode de îmbunătăţire a eficienţei şi satisfacţiei oferite de somn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel