O nouă variantă a virusului HIV: pare să fie mai virulentă și are o progresie mai rapidă către SIDA

Adisa Codruț |
Data publicării:
Infecția cu virusul HIV
Infecția cu virusul HIV

O variantă nouă a virusului HIV, virusul care provoacă SIDA, a fost descoperită în Țările de Jos și pare să provoace o progresie mai rapidă a bolii.

Virusul imunodeficienței umane (HIV) infectează și distruge celulele imune numite celule CD4 din organism, determinând scăderea numărului acestor celule. Dacă este lăsată netratată, infecția evoluează apoi spre SIDA. La persoanele infectate cu noua variantă HIV, numită varianta VB, numărul de CD4 scade aproximativ de două ori mai mult decât cel al persoanelor infectate cu tulpini de HIV strâns înrudite, adică cele de același subtip genetic (B).

Fără tratament, infecțiile cu varianta VB ar evolua probabil spre SIDA, în medie, în doi până la trei ani de la diagnosticul inițial de HIV al unei persoane, au raportat cercetătorii potrivit revistei Science. La infecția cu celelalte tipuri de virus, această înrăutățire a stării de sănătate și progresia spre SIDA are loc în șase - șapte ani după diagnostic.

 „Am descoperit că persoanele cu această variantă ar fi de așteptat să progreseze de la diagnostic la „HIV avansat”, în medie, în nouă luni, dacă nu încep tratamentul și dacă sunt diagnosticate la vârste tinere, până la 30 de ani”, spune primul autor Chris Wymant, cercetător principal în genetica statistică și dinamica patogenilor de la Universitatea din Oxford. Progresia bolii ar fi și mai rapidă la o persoană mai în vârstă, a spus el.

Medicamente eficiente

Din fericire, în studiul lor, echipa a descoperit că medicamentele antiretrovirale, tratamentul standard pentru HIV, funcționează la fel de bine împotriva variantei VB ca și împotriva altor versiuni ale virusului. „Pentru o persoană care urmează un tratament de succes, deteriorarea sistemului imunitar față de SIDA este oprită, iar transmiterea virusului lor către alte persoane este oprită”, a spus Wymant.

„Autorii folosesc studiul de caz pentru a susține importanța accesului universal la tratament”, a spus Katie Atkins, membru al cancelarului la Edinburgh Medical School și profesor asociat la London School of Hygiene and Tropical Medicine, care nu a fost implicat în studiu. „Atât pentru că dorim să reducem direct numărul de oameni care mor inutil de SIDA, dar și ca un mijloc de a reduce cantitatea de virus circulant și, prin urmare, de a reduce șansa de apariție a unor noi variante mai mortale”, a spus ea pentru Live Science într-un e-mail.

Cum ar fi putut apărea noua variantă

Echipa a reușit să construiască o diagramă numită arbore filogenetic pe baza datelor genetice disponibile, „foarte asemănătoare cu arborii genealogici obișnuiți pentru oameni”, a spus Wymant. Pe baza acestui arbore, ei au estimat că varianta VB probabil a apărut pentru prima dată la sfârșitul anilor 1980 sau 1990 în Țările de Jos. În acea perioadă, primul tratament antiretroviral pentru HIV tocmai fusese aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, iar tratamentele care foloseau combinații de antiretrovirale nu erau încă disponibile, potrivit unei analize din 2019 din revista Health Affairs.

„În acest deceniu, ar fi existat o prevalență ridicată a persoanelor infectate cu HIV netratate, care nu au fost suprimate viral în Europa de Vest”, a spus Atkins. „Acest număr mare de oameni care nu au fost suprimați viral ar fi furnizat o populație mare de virus în care ar fi putut apărea o nouă variantă”.

Arborele a sugerat că indivizii care au prins varianta VB poartă „viruși care erau neobișnuit de strâns legați unul de celălalt”, a spus Wymant. Această descoperire sugerează că a avut loc o mică evoluție virală între momentul în care cineva a dobândit virusul și momentul în care l-a transmis altcuiva.

Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că este foarte virulentă, varianta VB poate fi, de asemenea, mai transmisibilă decât alte versiuni de HIV. Cu toate acestea, această constatare este mai puțin concludentă decât dovezile de virulență crescută, deoarece arborele oferă doar dovezi indirecte ale transmisibilității virusului, a spus Wymant.

Evoluția infecțiilor HIV

După ce varianta VB a apărut în anii 1980 sau 1990, numărul persoanelor infectate cu varianta a crescut constant până în aproximativ 2010. În același timp, proporția de noi cazuri de VB dintre toate cazurile noi de subtip B a început să crească. Această creștere a atins un vârf în jurul anului 2008 și apoi a scăzut constant, a descoperit echipa.

„Acesta este cel mai probabil un produs secundar al eforturilor puternice din Țările de Jos de a reduce transmiterea oricărui HIV, indiferent de varianta aceasta”, a spus Wymant. Numărul absolut de diagnostice VB și non-VB a scăzut în acest moment și există o oarecare incertitudine în date cu privire la raportul exact dintre infecțiile VB și non-VB, au remarcat autorii.

Descoperirea unei variante extrem de virulente HIV nu este neapărat surprinzătoare, a spus Wertheim. „Această descoperire este în concordanță atât cu teoria evoluționistă, cât și cu tendințele de creștere a virulenței pe care le-am văzut în Statele Unite de-a lungul deceniilor”, a spus el pentru Live Science. „Sunt cel mai surprins de cât de clar și distinct este acest cluster nou descris.”

Privind cu nerăbdare, Wertheim a spus că se așteaptă ca multe grupuri din întreaga lume să înceapă să își verifice datele pentru a vedea dacă varianta VB s-a răspândit dincolo de Țările de Jos. „De asemenea, sunt curios dacă variante similare au apărut în altă parte în lume”, a spus Wertheim.

În afară de cazurile detectate la oameni din Elveția și Belgia, echipa nu a găsit nicio dovadă inițială a variantei dincolo de Țările de Jos. Ei au căutat secvențe genetice virale disponibile public și nu au găsit nicio urmă în altă parte, dar ar putea exista cel puțin alții infectați cu varianta care încă nu au fost identificate, a spus Wymant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel