Oamenii afectați de pandemie, consiliați telefonic. Prof. univ. dr. Anca Dobrean, despre cum va decurge o convorbire dintre apelant și psiholog

Irina Radu |
Data publicării:
Sfat de la psiholog
Sfat de la psiholog

De astăzi, persoanele afectate de pandemia COVID-19, personalul medical supus condiţiilor de stres sau oricine se confruntă cu presiunea cauzată de pandemie beneficiază de servicii gratuite de sprijin psihologic prin apelarea liniei telefonice cu tarif normal 021 9081. Peste 40 de psihoterapeuţi voluntari sunt implicaţi în proiectul demarat şi coordonat de către Ministerul Sănătăţii. Linia telefonică de sprijin psihologic 021 9081 funcţionează de luni până sâmbătă, în intervalul 12.00 – 20.00 şi poate fi apelată cu tarif normal din toate rețelele telefonice.

În cadrul unei conferințe de presă, prof. univ. dr. Anca Dobrean, președinte APCCR, a dezvăluit cum va decurge o convorbire dintre apelant și psiholog. 

"Problemele cu care se vor adresa apelanții sunt extrem de diverse. Nu am putea să facem o schemă sau un prototip, însă avem un protocol standard de abordare în care, în principal, vom ruga apelantul să descrie problema cu care se confruntă, iar apoi, în funcție de problema descrisă, vom încerca fie să oferim soluții practice, fie să oferim resurse. Avem o listă cu soluții atât de suport social sau alte resurse pe care le oferă organizațiile sau instituții la care persoanele care apelează în stres le pot accesa și, cel mai important, vom aborda apelanții pe modelul intervențiilor cognitiv-comportamentale, în care vom încerca să-i facem să conștientizeze relația între modul în care ei evaluează situația și să încercăm să sugerăm resurse sau, dacă este posibil, în funcție de tipul de probleme în convorbire, cum să își schimbe evaluările sau percepția pe care o au în ceea ce privește problemele și sigur să sugerăm schimbări de comportament sau schimbarea stilului de viață. Adică intervenții extrem de simpliste care sunt fezabile în acest interval de timp foarte scurt.", a precizat Anca Dobrean, președinte APCCR. 

Citește și Ministrul Sănătății: E important să vorbim despre sănătatea noastră mintală la fel cum vorbim despre sănătatea noastră fizică

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel