Obezitatea provoacă, în mod direct, boli de rinichi. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Gras si sanatos. Foto: Pixabay
Gras si sanatos. Foto: Pixabay

Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Manchester și Universitatea Manchester NHS Foundation Trust (MFT) a demonstrat că obezitatea provoacă un risc crescut de apariție de boli la rinichi. Asta înseamnă că dacă prevenim obezitatea putem reduce incidența bolilor renale în rândul populației, arată cercetătorii. 

Publicat în Cardiovascular Research, noul studiu (link direct studiu) a fost realizat pe o mare bază de date și pe o resursă unică de țesut renal finanțată de Kidney Research UK. Cercetarea sugerează că dacă am combate obezitatea am reduce major incidența bolilor de rnichi în rândul populației.

Folosind date de la aproximativ 300.000 de participanți din baza de date Biobank din Marea Britanie – una dintre cele mai mari baze de date biomedicale din lume și un uriaș studiu de asociere la nivelul genomului – echipa de cercetători a extras informații despre cele mai comune două măsuri de obezitate: indicele de masă corporală (IMC) și circumferința taliei -, dar și diferite măsuri ale funcției renale.

Majoritatea studiilor anterioare nu au putut explica dacă relația dintre obezitate și boala renală e doar o simplă asociere sau o relație de cauzalitate. 

În studiu de față, însă, printr-o tehnică numită randomizare mendeliană – care grupează oamenii în funcție de un cod genetic atribuit aleatoriu la naștere, și care elimină orice element care ar putea influența rezultatele – cercetătorii au descoperit că valorile crescute ale indicelui de masă corporală (IMC) și ale circumferinței taliei prezise genetic au fost asociate cauzal cu măsurile funcției renale.

Ei a reușit să demonstreze că efectul cauzal al obezității asupra rinichilor este mediat doar parțial de hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2.

Prin analiza a 467 de mostre de țesut renal, studiul a arătat, de asemenea, amprentele lăsate de obezitate pe rinichiul uman - grupuri de gene și căi care ar putea explica efectele obezității asupra acestor organe.

Relația dintre obezitate și bolile de rinichi e directă și cauzală

„Obezitatea și bolile renale sunt tulburări complexe comune, cu un impact clinic și economic din ce în ce mai mare asupra asistenței medicale de pe tot globul. Dovezile noastre susțin valoarea pierderii în greutate ca strategie de prevenire sau inversare a declinului sănătății rinichilor, precum și scăderea riscului de boală renală”, a epxlicat autorul principal al studiului, Dr. Xiaoguang Xu, de la Universitatea din Manchester.

„Așadar, sperăm că descoperirile noastre vor ajuta la stimularea cercetărilor ulterioare și la dezvoltarea politicilor de sănătate publică pentru a îmbunătăți sănătatea rinichilor și a preveni bolile renale prin încurajarea pierderii în greutate”, a notat acesta. 

„Boala cronică de rinichi afectează mai mult de 10% dintre adulții din întreaga lume și se preconizează că va deveni o amenințare globală pentru sănătatea publică. Prin utilizarea acestu tip de randomizare, am reușit să demonstrăm un efect potențial cauzal pe care greutatea excesivă îl are asupra sănătății rinichilor și asupra riscului de boală cronică a rinichilor și a mai multor alte tulburări renale”, a epxlicat și cel de-al doilea cercetător principal, Profesorul Maciej Tomaszewski de la Universitatea din Manchester, care este, de asemenea, un medic consultant la Manchester Royal Infirmary.

„Analizând dintre cele mai mari colecții de mostre de rinichi umani, am descoperit căile renale specifice asociate cu indicele de masă corporală/circumferința taliei – acestea sunt cele mai probabile conexiuni biologice între obezitate și sănătatea și bolile rinichilor”, a arătat el. 

„Trei milioane de oameni din Marea Britanie trăiesc deja cu boli de rinichi. Odată cu creșterea nivelului de obezitate, această cifră ar putea să crească rapid. Descoperirile echipei din Manchester demonstrează necesitatea de a promova un stil de viață sănătos pentru a îmbunătăți sănătatea rinichilor. Odată ce cineva devine pacient cu boli de rinichi, este pacient pe viață pentru că nu există leac pentru aceste boli”, a subliniat și Dr. Aisling McMahon, director executiv decercetare, inovare și politică la Kidney Research UK. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel