Ocluzia intestinală: ce simptome are, cât de periculoasă este și cum se tratează

Dana Lascu |
Data publicării:

Cum și de ce apare ocluzia intestinală, care sut simptomele care trebuie să te trimită urgent la medic și cum se tratează odată instalată, aflăm de la Col dr. Cristian Mușat, de la Spitalul Militar Central din București. 

Col dr. Cristian Mușat, medic primar Chirurgie generală, Secția Chirurgie Generală II, de la Spitalul Militar Central din București spune că ocluzia intestinală (O.I.) reprezintă afecțiunea în care survine o oprire a tranzitului intestinal (la nivelul intestinului subțire, colonului sau rectului), din cauze funcționale sau mecanice.
„Este o afecțiune gravă, care impune prezentarea imediată la medic, datorită complicațiilor cu risc vital, care apar deseori rapid și implică întregul organism”, arată medicul militar. El explică și care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni, care este de mai multe tipuri: 

CAUZE

Ocluzia intestinală funcțională poate să apară în cadrul unor infecții abdominale sau/si generale sau poate fi consecința unor boli neurologice, unor anumite tratamente medicamentoase, paralizii cu imobilizare prelungită, malnutriție, cașexie etc. Aceste cazuri beneficiază de cele mai multe ori de tratament conservator.

Ocluzia intestinală mecanică poate avea mai multe cauze, în funcție nivelul obstacolului. Astfel, și simptomele sunt relativ diferite, mai ales la debut, în funcție de sediul obstrucției. Pacienții cu aceste afecțiuni beneficiază de tratament chirurgical, ca singura opțiune de tratament curativ.

Ocluzia intestinală la nivelul intestinului subțire are drept cauze mai frecvent herniile, aderențele (la pacienții care au mai suferit intervenții chirurgicale abdominale), bolile inflamatorii (boala Crohn, enterite infecțioase), sau mai rar, cancer, migrarea unui calcul biliar, bezoari (corpi străini formați din fibre alimentare nedigerate și conglomerate ca un ghem).

Ocluzia intestinală la nivelul colonului și rectului sunt determinate în principal de cancer, diverticulită (inflamarea diverticulilor colonici) sau compresii extrinsece (în cazul altor tumori abdominale sau aderențelor postoperatorii). O altă cauză de obstrucție colorectală o constituie fecaloamele. Acestea apar la pacienți vârstnici, în sindroamele de deshidratare, la cașectici.

SIMPTOME ȘI SEMNE CLINICE

Principalele manifestări ale Ocluziei Intestinale sunt:

a) Durerea, care poate fi la început discreta, cu caracter pasager, necaracteristic, și se ameliorează cu tratamente obișnuite (antialgice, antispastice). De multe ori, primele dureri indică localizarea sediului ocluziei: periombilical, în cazul intestinului subțire, pe flancuri în cazul colonului sau suprapubian și perineal, în afecțiunile rectale.

Sunt cazuri când durerea este de la început violentă. Este cazul Ocluziei Intestinale prin strangulare, volvulus, infarct intestinal. Se însoțește de la debut cu alterarea rapidă a stării generale, vărsături, hipotensiune. Sunt urgențe chirurgicale majore, care necesita prezentare la spital și tratament imediat.

b) Vărsăturile pot apărea imediat sau mai târziu, în funcție de sediul ocluziei:

În Ocluzia intestinală de intestin subțire, vărsăturile apar mai rapid, cu conținut inițial clar (suc gastric) sau gălbui (bilios), apoi cu caracter poraceu, fetide (conținut intestinal).

În Ocluzia intestinală la nivelul colonului, vărsăturile apar tardiv, atunci când apare distensia retrogradă a intestinului subțire, și au de la început caracter poraceu, fecaloid.

Vărsăturile determină apariția sindromului de deshidratare, în funcție de durată și gravitate, iar în stadii avansate, a insuficienței renale.

c) Distensia abdominală (meteorismul). Poate fi absent în cazul ocluziilor înalte de intestin subțire. Se însoțește deseori de zgomote intestinale (borborisme), care indică trecerea conținutului enteral printr-un obstacol incomplet (subocluzie intestinală).

În cazul obstrucțiilor colorectale, distensia apare progresiv, devenind uneori importantă. Este cazul neoplaziilor, când stenozarea are loc de-a lungul unor perioade mai îndelungate (săptămâni – luni). De menționat, la acești pacienți coexistă deseori o alternanță constipație – diaree, ceea ce indică o obstrucție incomplete.

d) Oprirea tranzitului digestiv este semnul definitor al Ocluziei Intestinale. Survine relativ precoce în ocluziile intestinale joase (rect, colon stâng), și mai târziu sau deloc în Ocluzia intestinală de intestin subțire. În obstrucțiile colice, este deseori precedat de alternanța constipație – diaree.

e) Hemoragia digestivă inferioară apare de cele mai multe ori la pacienții cu cancer colorectal sau de intestin subțire. Amploarea hemoragiei este variabilă, de la hemoragii oculte, care pot fi depistate numai prin teste specifice ale materiilor fecale (ex. Haemocult), pâna la hemoragii masive, cu risc vital imediat. Anemia este primul semn al unei hemoragii de mica amploare, dar care durează mai mult timp.

În cazul Ocluziei Intestinale de etiologie neoplazică (cancer), semnele Ocluziei Intestinale pot fi precedate sau însoțite de semne generale: astenie fizică, inapetență, scădere ponderală inexplicabilă, anemie etc.

Cum se pune diagnosticul și cum se tratează, aflați AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel