OMS: Între 80.000 și 180.000 de angajați din Sănătate au murit din cauza COVID, între ianuarie 2020 și mai 2021. RAPORT

Adisa Codruț, Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cadru medical
Cadru medical

Între 80.000 și 180.000 de angajați din Sănătate au murit din cauza COVID-19 între ianuarie 2020 și mai 2021, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicat joi.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un apel urgent pentru acțiuni concrete pentru a proteja mai bine angajații din Sănătate din întreaga lume împotriva COVID-19 și a altor probleme de sănătate care pot să apară la această categorie de personal.

OMS și organizațiile partenere sunt îngrijorate de faptul că un număr mare de angajați din domeniul sănătății și îngrijirii sănătății au murit din cauza COVID-19, dar și din cauza faptului că o proporție din ce în ce mai mare a forței de muncă suferă de epuizare, stres, anxietate și oboseală.

Într-o declarație comună emisă în această săptămână, OMS și partenerii fac apel la toate guvernele statelor membre și părțile interesate să consolideze monitorizarea și raportarea infecțiilor cu COVID-19, a stării de sănătate și a deceselor în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății și din domeniul îngrijirii. De asemenea, acestea ar trebui să includă dezagregarea în funcție de vârstă, sex și ocupație ca procedură standard, pentru a permite factorilor de decizie și oamenilor de știință să identifice și să pună în aplicare măsuri de atenuare care vor reduce și mai mult riscul de infecții și sănătate, arată OMS, într-un comunicat.

Din cei 135 de milioane de angajați în sistemul sanitar din întreaga lume, între 80.000 și 180.000 au murit în perioada cuprinsă între începutul pandemiei COVID-19, în ianuarie 2020, și mai 2021, se arată în raportul publicat odată cu apelul lanat de OMS.

„Aceste estimări provin din cele 3,45 milioane de decese asociate COVID-19 raportate OMS în mai 2021; un număr care, în fapt, este mult mai mic decât numărul real al deceselor”, a precizat organizația într-un comunicat.

„Acesta este motivul pentru care este esențial ca angajații sanitari să fie vaccinați cu prioritate. Datele din 119 țări sugerează că, în medie, doi din cinci angajați din sistemul sanitar din întreaga lume sunt complet vaccinați”, a declarat directorul general al OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, la conferința unde a prezentat datele presei.

„Dar, desigur, această medie maschează diferențele uriașe între regiuni și grupuri economice. În Africa, mai puțin de 1 din 10 angajați sanitari a fost complet imunizat. În același timp, în majoritatea țărilor cu venituri mari, peste 80% dintre angajații din sistemul sanitar sunt complet imunizați”, a continuat el.

În fața acestei constatări, OMS a cerut tuturor țărilor să se asigure că toți angajații sanitari sunt vaccinați cu prioritate împotriva COVID-19, alături de alte grupuri de risc.

„La mai mult de 10 luni de la aprobarea primelor vaccinuri, faptul că milioane de angajați sanitari nu au fost încă vaccinați reprezintă în sine o condamnare a țărilor și a companiilor care controlează aprovizionarea globală de vaccinuri”, a mai spus șeful OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel