OMS: Nu am mai văzut o PANDEMIE declanșată de coronavirus, aceasta este prima!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Directorul general al OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat oficial PANDEMIE de coronavirus!

„Nu ma  ai văzut niciodată o pandemie de coronavirus, aceasta este prima”, a declarat Directorul general al OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, la briefingul de presă de la Geneva.

 „În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor din afara Chinei a crecsut de 13 ori, iar numărul țărilor afectate s-a triplat", a declarat el în fața jurnaliștilor. „În zilele și săptămânile următoare, ne așteptăm să vedem numărul de cazuri, numărul de decese și numărul de țări afectate să urce și mai mult."

Directorul general al OMS a anunțat că oficial „în prezent, există peste 118.000 de cazuri în 114 țări, iar 4.291 de oameni și-au pierdut viața. Mai multe mii luptă pentru viața lor în spitale”

„Suntem profund îngrijorați atât de nivelurile alarmante de răspândire, de severitate, cât și de nivelurile alarmante de inacțiune", a spus el, chiar înainte de a declara pandemia.

„Ne așteptăm să vedem numărul de cazuri, numărul de decese și numărul de țări afectate să crească și mai mult. (...) Descrierea situației drept pandemie nu schimbă evaluarea OMS asupra amenințării pe care o prezintă acest coronavirus (...) Nu schimbă ceea ce face OMS și nu schimbă ceea ce ar trebui să facă țările afectate. (...) Aceasta nu este doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va atinge fiecare sector - deci fiecare sector și fiecare individ trebuie să fie implicați”, a spus dr Tedros.

„Prin urmare, am ajuns la concluzia că COVID-19 poate fi caracterizat ca o pandemie. Pandemia nu este un cuvânt pe care să-l folosim ușor sau nepăsător. Este un cuvânt care, dacă este folosit greșit, poate provoca frică nejustificată sau acceptarea nejustificată a faptului că lupta s-a încheiat, ducând la suferință și moarte inutile. Descrierea situației drept pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra amenințării pe care o prezintă acest virus. Nu schimbă ceea ce face OMS și nu schimbă ceea ce ar trebui să facă țările. Nu am mai văzut până acum o pandemie provocată de un coronavirus. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Și nu am mai văzut până acum o pandemie care poate fi controlată, în același timp. OMS a fost în modul de răspuns complet de când am fost anunțați de primele cazuri. Și am cerut în fiecare zi ca țările să ia măsuri urgente și agresive. Am sunat alarmă tare și clar!", a explicat dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

El a adăugat că oprirea pandemiei ține strict de voința fiecărei țări în parte. 

„Nu putem spune asta suficient de tare, sau suficient de clar, sau destul de des: toate țările pot încă schimba cursul acestei pandemii. Dacă țările detectează, testează, tratează, izolează, urmăresc și își mobilizează oamenii ca răspuns, cei cu o mână de cazuri pot preveni ca acele cazuri să devină focare, iar acele grupuri să devină transmiteri în comunitate. Chiar și țările cu transmisie comunitară sau grupuri mari pot inversa valul acestui virus. Mai multe țări au demonstrat că acest virus poate fi suprimat și controlat. Provocarea pentru multe țări care se confruntă acum cu grupuri mari sau cu transmiterea comunitară nu este dacă pot face același lucru - ci dacă vor. Unele țări se confruntă cu o lipsă de capacitate. Unele țări se luptă cu lipsa resurselor. Unele țări se luptă cu lipsa de rezolvare. Suntem recunoscători pentru măsurile luate în Iran, Italia și Republica Coreea pentru a încetini virusul și a controla epidemiile acestora. Știm că aceste măsuri afectează foarte mult societățile și economiile, la fel ca și în China.Toate țările trebuie să ajungă la un echilibru fin între protejarea sănătății, minimizarea perturbărilor economice și sociale și respectarea drepturilor omului. Mandatul OMS este sănătatea publică. Dar lucrăm cu mulți parteneri din toate sectoarele pentru a atenua consecințele sociale și economice ale acestei pandemii. Aceasta nu este doar o criză de sănătate publică, ci este o criză care va atinge fiecare sector - astfel încât fiecare sector și fiecare individ trebuie să fie implicați în luptă”, a subliniat șeful OMS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel