OMV, cauza pentru care "milioane de oameni vor muri prematur". Dovada alarmantă din studiul Greenpeace: Consecințe mortale doar într-un singur an

Giorgi Ichim |
Data publicării:
OMV, poluare, Greenpeace - Foto: Freepik @master1305
OMV, poluare, Greenpeace - Foto: Freepik @master1305

Cauza neașteptată care va provoca 15.000 de morți dintr-un singur an. Studiul Greenpeace care dovedește direcția greșită în care se îndreaptă lumea. "Doar un singur an va crea consecințe mortale. Milioane de oameni vor muri prematur"

Într-un nou studiu alarmant, intitulat "Emisiile de astăzi, decesele de mâine: Modul în care marile companii fosile din Europa pun vieți în pericol", Greenpeace Olanda a evidențiat impactul devastator al emisiilor de gaze cu efect de seră asupra vieților umane.

Concluziile sunt tulburătoare, indicând că 360.000 de persoane ar putea muri prematur până la sfârșitul secolului din cauza schimbărilor climatice generate de nouă mari companii fosile din Europa.

"Doar un singur an va crea consecințe mortale"

Foto: Freepik @master1305

Printre aceste companii, se evidențiază și OMV Petrom, iar estimările indică un număr alarmant de 15.000 de victime. În contextul acestor cifre, se pun sub lupă planurile de extindere ale OMV Petrom în România, cu proiectul său emblematic de extragere a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep.

"Viața a 15.000 de oameni este amenințată de OMV, iar extragerea gazelor fosile din Marea Neagră, un proiect major susținut de Guvern, va crește și mai mult acest bilanț tragic. Multe dintre aceste decese premature pot fi evitate dacă OMV și guvernul acționează acum pentru reducerea rapidă a emisiilor și eliminarea combustibililor fosili. Este nevoie să acționăm, să salvăm vieți și să tragem la răspundere guvernul și industria combustibililor fosili", a spus Alin Tănase, Greenpeace România.

Mai mult, studiul remarcă că aceste estimări se referă exclusiv la decesele suplimentare cauzate direct de temperaturile extreme, excluzând astfel alte consecințe ale arderii combustibililor fosili, precum inundațiile, seceta, incendiile de pădure, furtunile și bolile infecțioase.

Cu toate acestea, aceste cifre alarmante se referă doar la anul 2022, semnalând că impactul mortal al emisiilor de combustibili fosili va crește exponențial în fiecare an, dacă nu se iau măsuri urgente pentru reducerea drastică a acestora.

Greenpeace avertizează că viitorul nostru este în pericol iminent, iar responsabilitatea majoră revine marilor companii care alimentează această criză climatică. În cazul OMV, studiul indică că deciziile lor strategice privind extinderea operațiunilor și emisiile vor avea consecințe directe asupra sănătății și vieților oamenilor.

De-a lungul anilor, OMV Petrom a devenit o figură centrală în economia românească, dar acest studiu trage un semnal de alarmă asupra costurilor ascunse ale activităților sale. Nevoia imperativă de a încetini schimbările climatice devine astfel o prioritate crucială, iar cetățenii, societatea civilă și factorii de decizie sunt chemați să acționeze.

Într-un context global în care combaterea schimbărilor climatice devine tot mai urgentă, acest studiu reprezintă un semnal de alarmă și o dovadă a realităților actuale și un apel către toți cei implicați să-și asume responsabilitatea pentru a asigura un viitor durabil pentru generațiile viitoare.

"Doar un singur an de emisii va crea consecințe mortale până la sfârșitul secolului. Astfel, dacă industria combustibililor fosili continuă să extragă și să ardă la nivelul actual, milioane de oameni din întreaga lume ar putea muri prematur. Eliminarea treptată a combustibililor fosili din uz este o chestiune de viață și de moarte, guvernele trebuie să acționeze acum pentru a interzice noi proiecte de combustibili fosili și pentru a forța companiile producătoare să își reducă rapid emisiile", spune și Lisa Göldner, Fossil Free Revolution:

Acest raport a fost dezbătut ieri, 5 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă COP28.

Foto: Freepik @master1305

Acest raport utilizează metode statistice pentru a estima numărul de decese în exces care ar putea apărea înainte de sfârșitul acestui secol ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de seră ale companiilor producătoare de combustibili fosili. Scopul acestei cercetări este de a înțelege și de a ilustra măsura în care viitoarele schimbări climatice sunt atribuibile emisiilor de carbon actuale și viitoare ale companiilor de combustibili fosili. Nouă companii de petrol și gaze cu sediul în Europa au fost incluse în acest studiu: Shell, TotalEnergies, BP, Equinor, Eni, Repsol, OMV, Orlen și Wintershall Dea. Toate aceste companii sunt active la nivel internațional și majoritatea acoperă întregul proces, de la producția de petrol și gaze naturale la consumatorul final.

Estimarea mortalității este calculată pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră declarate de către companii în 2022. și prin aplicarea metodei "Mortality Cost of Carbon", elaborată de R. Daniel Bressler și R. Daniel Bressler. Mai multe detalii despre metodă găsiți aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel