Osteoporoză, cei doi nutrienți vitali care împiedică apariția ei și fracturile
Dacă vrei să întârzii sau să eviți apariția osteoporozei, o vitamină și un mineral sunt esențiale. Iată din ce alimente le obții:
Osteoporoza face ca oasele să devină slabe și fragile - atât de fragile încât căderea sau chiar un stres fizic ușor, cum ar fi aplecarea sau o tuse puternică pot provoca o fractură. Fracturile legate de osteoporoză apar cel mai frecvent la șold, încheietura mâinii sau la nivelul coloanei vertebrale, arată experții de la Mayo Clinic.
Calciul și vitamina D sunt esențiale pentru a avea oase puternice și dense încă din copilărie și pentru a le menține puternice și sănătoase pe măsură ce îmbătrânim. Informațiile incluse aici vă vor ajuta să aflați totul despre calciu și vitamina D - cei mai importanți doi nutrienți pentru sănătatea oaselor.
Alimentele, nu suplimentele, sunt cea mai bună metodă de a-ți menține ridicat nivelul de calciu în oase, spun experții de la Fundația Națională americană de Osteoporoză: „Produsele lactate, cum ar fi laptele cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi, iaurtul și brânza sunt bogate în calciu. Anumite legume verzi și alte alimente conțin calciu în cantități mai mici”, arată aceștia.
Unele sucuri, lapte de soia, cereale, gustări, pâine și apă îmbuteliată au adăugat calciu. Dacă bei lapte de soia sau sucul de portocale, spre exemplu, care este fortifiat cu calciu, asigurați-vă că agitați bine recipientul, deoarece calciul fiind mai greu și mai dens se poate așeza în partea de jos a recipientului, recomandă experții de la University Health News.
De ce e importantă vitamina D
Vitamina D joacă un rol important în protejarea oaselor, pentru că ajută organismul să absoarbă calciul și susține mușchii necesari pentru evitarea căderilor.
Copiii au nevoie de vitamina D pentru a avea oase puternice, iar adulții au nevoie de ea pentru a-și menține oasele puternice și sănătoase. Dacă nu aveți suficientă vitamină D și este mai probabil să aveți fracturi pe măsură ce îmbătrâniți.
Cele mai bune surse de vitamina D: Lumina soarelui și anume alimente. Cantitatea de vitamina D pe care pielea o produce o depinde de momentul zilei, de sezon, de latitudinea geografică și de pigmentarea pielii.
În funcție de locul în care locuiți, producția de vitamina D poate scădea în timpul iernii datorită reducerii cantității de lumină a soarelui. Amiaza este cel mai bun moment pentru absorbirea luminii solare; dacă umbra este mai lungă decât înălțimea corpului, lumina soarelui nu este optimă. Majoritatea oamenilor au deficiență de vitamina D pe care însă o pot obține și din anumite alimente.
Sursele alimentare de vitamina D includ lapte și alte produse lactate, suc de portocale fortificat, lapte de soia, cereale și macrou, somon și ton. La indicația medicului, puteți lua și suplimente alimentare, de preferat cele cu D3 plus potasiu (K). Citește aici de ce:
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Saturația de oxigen: care sunt primele semne ale nivelului scăzut de oxigen din sânge. Cum se măsoară și ce trebuie să faci dacă ai sub 60 mmHG
Saturația de oxigen și simptomele unui nivel scăzut. Află de ce este importantă și cum se tratează.
Papa Francisc, externat din spital, la zece zile după intervenția chirurgicală suferită
Papa Francisc a fost externat miercuri, 14 iulie, din spital.
Alăptarea e sănătoasă și pentru mamă, nu doar pentru copil. STUDIU
EXCLUSIV 67 lei, prețul sângelui. Ce benenficii ai dacă donezi sânge. Val Vâlcu - Carla Tănasie: Un om își face o meserie din chestia asta / Nici pentru 67 lei lumea nu donează! Nu trebuie să vină pentru bani
De ce îți pierzi pofta de mâncare: mai multe boli grave au acest simptom
7 boli agravate de deficiență de vitamina D: riscul de deces crește. STUDII
8 alimente care scad NATURAL colesterolul „rău” LDL
Mitul celor 10.000 de pași pentru sănătate, doborât de un STUDIU. Adulții de vârstă mijlocie au nevoie de mai puțini!
Exercițiile fizice, efectul fabulos asemănător canabisului în organism: Posibil tratament pentru cancer și artrită. STUDIU
Dislipidemia, cauze, factori de risc și tratament. Nica: Netratată duce la boli grave
Dislipidemia netratată poate duce la boli grave. Care sunt nivelurile optime ale colesterolului și trigliceridelor.
Hernia hiatală, cauze, simptome și tratament. Obiceiul greșit care o declanșează
Hernia hiatală are printre factorii de risc fumatul și traumatismele toraco-abdominale, dar și obezitatea.
De ce se umflă ganglionii limfatici: simptom al unor boli periculoase! Când trebuie să mergi urgent la doctor
Tulburările de memorie, cauze și tratament. Trifan: Fiecare dintre noi ne confruntăm cu aceste probleme. Problema este când sunt constante și progresive
Dr Vasi Rădulescu: 12 chestii interesante despre spermatozoizi pe care nu le știți
7 lucruri care pot provoca ceața cerebrală. În ce boli apare acest simptom
Muscă întreagă, descoperită în intestinul unui bărbat. Cum a ajuns acolo și cât de grav este dacă înghiți o muscă
Pericolul uitatului în telefon, cu fizioterapeutul Alexandru ILIE la DICȚIONAR DC MEDICAL
Animalele de companie protejează mintea și reduc la jumătate riscul de dizabilitate locomotorie, la bătrâni
Hiperamonemia, cauze și tratament. Ce este Amoniacul, cum ajunge în corp și ce boli grave provoacă
Hiperamonemia este o situație periculoasă care poate provoca leziuni cerebrale și moarte.
Papa Francisc, operat la colon. Afecțiunea care îi provoca dureri abdominale Suveranului Pontif
Papa Francisc a fost operat la colon și se simte bine, se arată într-un comunicat al Sfântului Scaun.
