Oxidul de zinc, sigur pentru piele. Cremele de protecție solară care îl conțin sunt eficiente

Angela Sabău |
Data publicării:
Cremele de protecție solară. Foto: Pixabay
Cremele de protecție solară. Foto: Pixabay

Cremele de protecție solară cu oxid de zinc nu sunt dăunătoare pentru piele. Potrivit unui studiu, oxidul de zinc nici nu pătrunde în piele.

Oxidul de zinc este unul dintre ingredientele cele mai eficiente pe care îl conțin produsele de protecție solară. Totuși, unele studii anterioare au lansat ideea că acesta ar putea afecta celulele pielii.

Acum, un mic studiu din Journal of Investigative Dermatology, din 2019, a constatat ca nanoparticulele de oxid de zinc nu pătrund în piele și nu afecteaza pielea la nivel celular, nici chiar după aplicații repetate ale cremei de protecție solară.

Oxidul de zinc este unul dintre cele 17 ingrediente active de protecție solară aprobate de FDA și oferă protecție cu spectru larg și scuturi atât împotriva razelor UVB, care provoacă arsuri solare, cât și a razelor UVA, care penetrează mai adânc și sunt mai susceptibile de a deteriora ADN-ul celulelor și de a crește riscul de apariție a cancerului de piele.

Oxidul de zinc nu pătrunde în piele

În cadrul studiului, cercetătorii au aplicat 1/4 linguriță de cremă de protecție solară cu oxid de zinc pe antebrațele persoanelor timp de peste cinci zile - o dată la fiecare oră timp de șase ore pe un braț și o dată pe zi pe cealaltă.

Ulterior, au folosit tehnologia de imagistică prin fluorescență pentru a examina pielea. Ei au descoperit că nanoparticulele oxidului de zinc au rămas în stratul epidermic (de vârf) al pielii și nu au pătruns în nivelul de dermă mai profund; nici nu a existat vreun semn de toxicitate celulară.

Cercetatorii sugereaza ca oamenii să nu ezite să folosească cremele de protecție solară cu oxid de zinc, mai ales că acesta este un mod eficient de a preveni arsurile solare și de a proteja împotriva cancerului de piele.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel