Prevenirea cancerului, 14 obiceiuri pe care să le adopți chiar acum

Dana Lascu |
Data publicării:
Socializare online
Socializare online

Sfaturile de prevenirea cancerului abundă online, dar cum aflați care dintre ele funcționează cu adevărat pentru a vă ajuta să vă reduceți riscul de cancer? Studiile medicale susțin unele recomandări. Iată care:

Din suma de obiceiuri sănătoase care vă ajută la prevenirea sau la reducerea riscului de apariție a cancerului, iată câteva susținute de dovezi științifice:

Renunțați la fumat

Fiecare înhalare de tutun, „un fum" cum îi spun fumătorii, vă duce în plămâni circa 250 de substanțe chimice nocive. Aproape 70 dintre ele provoacă sigur cancer. Și e vorba de mai mult decât cancer pulmonar. Țigările și fumatul sunt legate de alte 12 tipuri de cancer, inclusiv cel de stomac, vezica urinară, rinichi, gură și gât. Cu cât vă opriți mai devreme și mai repede, cu atât mai bine. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru sfaturi privind metodele de renunțare la fumat. Și fumatul pasiv e dăunător

Mâncați mai mult broccoli

Fructele și legumele conțin numeroase substanțe anti-cancer, fiind bogate în nutrienți și fibre, și având un conținut scăzut de grăsimi. Încercați broccoli, varză de Bruxelles, varza albă sau roșie, kale, castravetele sau alte legume crucifere. Ele protejează împotriva daunelor ADN care pot transforma celulele canceroase. Sau mâncați fructe de padure colorate intens. Studiile arată că acestea conțin substanțe chimice care luptă împotriva cancerului care împiedică deteriorarea celulelor.

Slăbiți câteva kilograme

Greutatea suplimentară, mai ales cea depusă în jurul taliei, vă poate crește riscul de a avea cancer, în special la nivelul sânului, colonului, uterului, pancreasului, esofagului și al vezicii biliare. Cercetătorii spun că un motiv poate fi acela că celulele grase eliberează substanțe care încurajează creșterea celulelor canceroase. Aveți, așadar toate motivele să slăbiți. Dar ar fi bine să vă și mențineți, pentru re-îngrășarea e foarte periculoasă

Mai ușor cu alcoolul

Reduceți numărul de băuturi pe zi și sansele de a evita cancerul vor crește. Alcoolul este legat de cancerele de gură, sân, ficat, esofag și altele. Cu cât beți mai mult, cu atât riscul este mai mare. Dacă beți, faceți-o cu moderație. Femeile ar trebui să se rezume la maximum o băutură pe zi, bărbați până la două.

Mai ușor cu micii și salamurile

Gândiți-vă de două ori înainte de a arunca ceva pe grătar. Carnea procesată, arată studiile, cum ar fi crenvurștii, salamurile, micii și cârnații, conțin au substanțe chimice numite nitriți și nitrați care pot fi legate de cancer. Și cercetările sugerează că prea multă carne roșie, cum ar fi friptura și burgerii, ar putea reprezenta un risc pe termen lung pentru cancerul colorectal. Alegeți alternativa mai sigură cum ar fi piept de pui sau pește.

Ridicați-vă de pe canapea

Petreceți prea mult timp stând pe canapea? Prevenirea cancerului este un bun motiv să vă mișcați. Exercițiile fizice ajută contra obezității și scad nivelul hormonilor ca estrogenul și insulina, care au fost legați de cancer. V-ar trebui 30 de minute de exerciții aerobice - genul care vă face inima să pompeze - în majoritatea zilelor săptămânii.

Folosiți creme de protecția solară

„Prăjirea" la soare poate că vă dă o culoare frumoasă a pielii, dar dincolo de bronzul strălucitor, razele UV provoacă leziuni ale pielii care pot duce la apariția cancerului. Pentru că vă puteți arde în doar 15 minute, aplicați pe piele creme de protecție solară înainte de a ieși afară din casă. Alegeți un produs cu spectru larg SPF, de 30 sau mai mare. Reaplicați oricând transpirați sau înotați. Iar când ieșiți la soare, purtați o pălărie cu bor mare și ochelari de soare protectori. Și dacă tot vorbim de lumină, noaptea când dormiți stingeți toate becurile din jurul dvs. Lumina artificială aprinsă noaptea favorizează răspândirea unui tip de cancer. 

Sexul sigur

Bolile cu transmitere sexuală (STD) nu sunt singura dvs. grijă în timpul actului sexual neprotejat. Unele dintre aceste infecții măresc și șansele de a avea cancer. Aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin încep cu tipurile 16 și 18 de papilomavirus uman (HPV). Unele tipuri de hepatită pot provoca cancer la ficat. Pentru a fi în siguranță, folosiți prezervativul de fiecare dată când faceți sex.

Vaccinați-vă

Când vine vorba de vaccinuri, gândiți-vă dincolo de vaccinul gripal anual. Unele vaccinuri pot proteja împotriva cancerului. Vaccinul contra HPV previne cancerele de col uterin, de vulvă, vagin și anus. ba chiar este legat și de cancerul la corzile vocale. Vaccinarea se face la vârste cuprinde între 9 și 26 de ani, dar există un vaccin HPV care se poate face până la 45 de ani. Vaccinul împotriva hepatitei B elimină virusul care determină apariția cancerului la ficat. Iar acesta face parte din programul de vaccinare pentru copii.

Evitați substanțele chimice toxice

Chimicalele dovedite a fi agenți cancerigeni dăunează ADN-ului din celulele dumneavoastră și vă cresc riscul de a face cancer dacă le atingeți, mâncați sau inhalați. Azbestul, radonul și benzenul sunt câteva dintre ele, substanțe cu care oamenii vin în contact la serviciu sau acasă. De asemenea, substanțele chimice de combatere a buruienilor, materialele plastice și unele produse folosite în casă pot fi riscante. Nu puteți evita orice substanță chimică, dar dacă știți care dintre ele sunt priculoase puteți trece la opțiuni mai sigure.

Cunoaște-ți istoricul familial

Ați moștenit mai mult decât ochii mamei tale sau statura și zâmbetul tatălui. De asemenea, ei v-au transmis genetic și riscul de a avea unele boli, printre care se poate număra și cancerul. Unele gene pe care părinții le transmit copiilor lor au defecte. Ele nu repară ADN-ul deteriorat așa cum ar trebui, ceea ce permite celulelor să de replice greșit și să devină cancer. Aflați istoricul medical al familiei și întrebați medicul dacă un test genetic ar fi o idee bună pentru dvs.

La zi cu analizele / testele / investigațiile

Testele de tip screening descoperă cancerul devreme - câteodată chiar înainte de a se declanșa. O colonoscopie, spre exemplu, identifică adesea polipi în colon și rect înainte ca aceștia să devină cancer. Sunt și teste de sânge care vă ajută. Testul Papanicolau localizează celule precanceroase și canceroase în colul uterin al femeii. Mamografia și tomografia computerizată cu doze mici (LDCT) caută și pot identifica timpuriu cancerul de sân și/sau de plămâni. Adresați-vă medicului dumneavoastră ca să aflați când și cum se fac aceste analize, teste, investigații și cât de des aveți nevoie de ele.

Luați medicamente doar dacă aveți nevoie

Unele medicamente reduc riscul de a face anumite tipuri de cancer. Dar pot avea efecte secundare grave. Medicamentele, inclusiv cele pentru care nu ai nevoie de rețetă, se iau doar dacă vi le-a recomandat medicul, pentru că sunt și unele care sunt asociate cu risc crescut de cancer. Apoi, atenție mare la suplimentele care vă promit că țin cancerul la distanță. Multe dintre ele nu au nicio dovadă medicală solidă în spate, dar au în schimb efecte secundare care pot fi foarte grave, arată experții de la WebMD. Apoi, sunt și alimente și băuturi care afectează modul în care funcționează medicamentele. 

Fiți atentă la terapia cu hormoni

Aceasta poate ușura simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile și oboseala, și vă protejează oasele. Dar terapia hormonală vă poate crește riscul de a dezvolta cancer la sân și poate face cancerul mai greu de detectat. Întrebați medicul despre riscurile terapiei, înainte de a încerca acest tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel