Consumul de alcool, victime colaterale

Consumul de alcool nu îi afectează doar pe cei care îl consumă, ci și pe cei din jurul lor. Aceste efecte, asupra terțior, au fost studiate de un grup de cercetători germani, care au ajuns la concluzia...
Daunele pe care unele persoane le dobândesc în urma consumului de alcool de către alte persoane au fost evaluate într-un studiu publicat de revista BMC Medicine.
O mare parte din cercetările privind efectele negative ale alcoolului investighează daunele pe care le suferă consumatorul, nu alte persoane. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Terapie din Bayern, Germania au estimat daunele cauzate altora de alcool, în timpul sarcinii, accidentelor rutiere și ca urmare a violenței interpersonale.
Victime colaterale ale consumului de alcool
Autorii au concluzionat că efectele dăunătoare ale alcoolului asupra altor persoane decât consumatorii de alcool trebuie să fie recunoscute ca o problemă de sănătate publică și că sunt necesare modalități eficiente de prevenire a unor asemenea daune.
Dr. Ludwig Kraus, autorul corespondent, a declarat: "Acest studiu estimează că unele dintre cele mai grave efecte adverse pe care le poate avea consumul de alcool asupra altor persoane decât consumatorul de alcool, și anume sindromul alcoolului fetal (FAS), tulburările fetale ale alcoolului (FASD) accidentele cauzate de șoferii beți și decesele rezultate din violența interpersonală imputabilă alcoolului".
Autorii au constatat că alcoolul a fost responsabil pentru 1.214 (45,1%) decese din traficul rutier și 55 (14,9%) de decese în urma violențelor interumane. De ameena, consumul de alcool a avut legătură cu 2.930 de incidente de FAS și 12.650 de cazuri de FASD. Autorii au luat act de faptul că FAS și FASD nu sunt singurele consecințe potențiale ale consumului de alcool în timpul sarcinii. În ansamblu, aceste rezultate indică faptul că alcoolul nu poate să dăuneze numai consumatorului, ci poate să dăuneze substanțial și terților.
Copiii nenăscuți și conducătorii auto, cei mai expuși
Dr. Kraus a spus: "Deși estimările din cele trei domenii de daune nu sunt direct comparabile, rezultatele sugerează că consumul de alcool în timpul sarcinii, urmat de accidentele rutiere, reprezintă un rău semnificativ mai mare pentru ceilalți, decât violențele legate de alcool".
Pentru a investiga potențialele daune cauzate de alcool unor terțe părți, autorii au analizat datele sondajului privind prevalența consumului de alcool în timpul sarcinii pentru a estima incidentele de FAS și FASD în Germania. Statisticile care arată cauzele de moarte au furnizat estimări ale cauzelor deceselor terților din trafic și de decesele în urma violențelor interpersonale, considerate a fi cauzate de alcool.
Autorii avertizeaza că evaluarea cu exactitate a prevalenței și extinderii consumului de alcool în timpul sarcinii în Germania este o provocare, deoarece datele sunt raportate personal și, astfel, pot fi influențate de unele prejudecăți sau lipsa unor date certe.
Dr. Kraus a spus: "Deși măsuri cum ar fi politicile de stabilire a prețurilor sau limitarea comercializării băuturilor alcoolice nu sunt populare, măsurile specifice care vizează anumite populații expuse riscului, cum ar fi femeile la vârsta fertilă sau conducătorii auto, pot ajuta la reducerea producerii de daune unor persoane, de către consumatorii de alcool."
Studiul original, AICI.
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
-
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.