Cancer de colon, obezitatea dublează riscul la femeile tinere

Dana Lascu |
Data publicării:
Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu
Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu

În timp ce incidența a scăzut în rândul persoanelor de 50 de ani și mai în vârstă, numărul cazurilor de cancer de colon este în creștere la tineri. Un nou studiu sugerează că lățimea taliei - obezitatea - poate fi un motiv pentru această creștere, mai ales la femeile tinere.

În cadrul studiului, s-a constatat că femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani, supraponderale sau obeze, au un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer de colon înainte de vârsta de 50 de ani, comparativ cu femeile cu greutate normală.

Risc dublu de cancer pentru tinerele cu IMC mai mare de 30

„Descoperirile noastre subliniază importanța mentinerii unei greutăți sănătoase, începând de la maturitatea timpurie, pentru prevenirea cancerului colorectal", a spus unul dintre co-autorii studiului, epidemiologistul Yin Cao care este asistent universitar de chirurgie la Departamentul de Științe ale Sănătății Publice de la Universitatea Washington din St. Louis.

Chiar dacă obezitatea a fost bănuită ca un posibil motiv pentru creșterea incidenței cancerului de colon în rândul tinerilor,„am fost surprinți de puterea legăturii", a spus dr. Cao, într-un material de presă dat publicității de Universitate.

În comparație cu femeile cu indice de masă corporală (IMC) scăzut (cuprins între 18,5-22,9), femeile cu cele mai mari IMC (mai mari de 30) aveau aproape dublul riscului de apariție a cancerului colorectal la începutul tratamentului. În conformitate ghidul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), gama normală de IMC este de 18,5-24,9. Un IMC de 25-29,9 înseamnă că persoana în cauză este supraponderală, iar un IMC mai mare de 30 – că e obeză.

Studiul nu a fost conceput pentru a dovedi cauza și efectul, ci doar o asociere. Dar un expert în cancerul de colon nu a fost surprins de constatare.

Stiluld e viață sănătos ar face diferența

Dr. Jeffrey Aronoff, un chirurg colorectal la Spitalul Lenox Hill din New York, a remarcat, pentru medicinenet.com, că obezitatea a fost mult timp un factor de risc pentru cancerul de colon la persoanele de peste 50 de ani.

„Cred că un stil de viață sănătos, care include dieta, exercițiul fizic" poate ajuta la reducerea riscului de cancer chiar și la persoanele mai tinere, a spus el.

În noul studiu, Cao și colegii săi au colectat date despre peste 85.000 de femei din SUA, în vârstă de 25 până la 44 de ani, care iau parte la un studiu amplu, în curs de desfășurare.

Femeile care au avut o greutate mare în adolescență și s-au îngrășat și mai mult la maturitatea timpurie au avut un risc crescut de cancer de colon înainte de vârsta de 50, au descoperit cercetătorii.

22% din cazuri ar putea fi prevenite

De fapt, ei au estimat că aproximativ 22% dintre cancerele de colon cu debut precoce ar fi putut fi prevenite dacă cei diagnosticați și-ar fi menținut o greutate sănătoasă. În întreaga populație americană, aceasta ar putea reprezenta mii de cazuri de cancer de colon cu debut precoce care ar putea fi prevenite.

Riscul de apariție timpurie a cancerului de colon la femeile supraponderale și obeze a fost același indiferent dacă femeia a avut sau nu o istorie familială a bolii.

Cao și membrii echipei sale au avertizat că studiul nu poate dovedi că greutatea crescută provoacă direct și indubitabil cancer de colon cu debut precoce, ci numai că cele două sunt asociate. Este posibil ca greutatea să fie doar un marker pentru alți factori de risc, cum ar fi diabetul zaharat sau probleme metabolice cum ar fi hipertensiunea arterială sau colesterolul mai mare, a căror incidență a cescut, de asemenea.

Și cercetătorii subliniază că, în ciuda creșterii cazurilor de cancer de colon în rândul persoanelor sub 50 de ani, incidența rămâne relativ mică, la aproximativ 8 de cazuri la 100.000 de oameni. Cu toate acestea, deoarece screening-ul pentru cancerul de colon începe de obicei la 50 de ani, cei care îl dezvoltă mai devreme sunt adesea diagnosticați atunci când boala este în stadii avansate și tardive, când este mai dificil de tratat.

Screeningul, făcut mai devreme

De aceea, Societatea Americană de Cancer a coborât recent vârsta recomandată la care majoritatea oamenilor ar trebui să facă o primă colonoscopie de screening. Noile linii directoare recomandă ca screening-ul să înceapă la 45 de ani, nu 50 ca în ghidurile anterioare.

Expertul în cancerul de colon Dr. Sherif Andrawes, care conduce secția de endoscopie la Spitalul Universitar Staten Island din New York City, a spus că „studiul este foarte important și confirmă o observație recentă în rândul clinicienilor și experților în domeniu".

Andrawes a spus că există și un alt motiv pentru a îndemna tinerii să fie examinați mai devreme pentru cancerul de colon.

Boala e mai agresivă

„O preocupare mai mare este faptul că pacienții mai tineri cu cancer au simptomatologie la diagnosticare - care pot reflecta boala agresivă și un stadiu avansat la diagnostic, ceea ce duce la rezultate generale mai proste la un individ mai tânăr", a spus el.

Datele emergente sugerează, de asemenea, că acest cancer colorectal cu debut precoce poate fi diferit la nivel molecular decât cele diagnosticate la vârste mai înaintate", a spus Cao.

Și cum rămâne riscul pentru bărbații obezi? Potrivit echipei lui Cao, o limitare a studiului este aceea că a inclus mai ales femeile albe, deci este nevoie de mai multă cercetare pentru a vedea dacă aceste asociații sunt valabile pentru bărbați și alte populații.

Studiul a fost publicat online în jurnalul JAMA Oncology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel