Consumul de carne procesată crește riscul de cancer la sân

Dana Lascu |
Data publicării:
Alimentele procesate
Alimentele procesate

Femeile care mănâncă produse din carne prelucrată, cum ar fi slănină, cârnați și șuncă, au un risc crescut de cancer mamar, susțin cercetătorii.

Femeile care mănâncă produse din carne prelucrate, cum ar fi slănină, cârnați și șuncă, au un risc crescut de cancer mamar, spun cercetătorii care au analizat mai multe studii în care au fost incluse mai mult de 1,2 milioane de femei. Ei au descoperit că femeile care au mâncat în mod regulat carne prelucrată au avut un risc cu 9% mai mare de a dezvolta cancer de sân, notează CNN.

O analiză uriașă

„Acest studiu sistematic, în fapt o meta-analiză, raportează asociații semnificative pozitive între consumul de carne procesată și un risc de cancer de sân", au scris autorii.

Mai mult, „eliminarea din dietă a cărnii prelucrate pare a fi benefică pentru prevenirea cancerului de sân", potrivit autorului principal Dr. Maryam Farvid, de la Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard, citată de postul american de televiziune.

Cu toate acestea, experții au declarat că aceste constatări trebuie privite cu prudență.

Totuși, nu e dovedită extrem de clar corelația

Datele analizate lasă „multe întrebări fără răspuns" și nu dovedesc că un consum ridicat de carne prelucrată a condus direct la dezvoltarea cancerului de sân, a declarat pentru CNN, Kevin McConway, profesor emerit de statistici aplicate, la Open University, din Marea Britanie.

Organizația Mondială a Sănătății califică, deja, de ani buni, carnea procesată ca fiind cancerigenă.

Dar, „în timp ce dovezile pentru clasificarea cărnii procesate ca fiind cancerigene sunt puternice, riscul real pentru individ este foarte mic și este mai relevant pentru un nivel de populație", arată Gunter Kuhnle, profesor asociat în nutriție și sănătate la Universitatea din Reading, Marea Britanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel