De ce să bei vin roșu sau bere. Vinul alb, risc mai mare de melanom

Angela Sabău |
Data publicării:
Sticle de vin și bere
Sticle de vin și bere

Vinul alb ar putea crește riscul de a dezvolta melanom, arată un studiu recent. Vestea bună e că vinul roșu sau berea nu au același efect.

Alcoolul este responsabil pentru aproximativ 4% din cazurile de cancer la nivel mondial, de obicei în esofag, ficat, pancreas, colon, rect și sân. O posibilă explicație este că etanolul din alcool se metabolizează în acetaldehidă, care dăunează ADN-ului și previne repararea ADN-ului.

O echipă de cercetători de la universitățile din Harvard și Brown a căutat să stabilească într-un studiu dacă consumul de alcool poate ridica și riscul de melanom - un cancer de piele cu potențial mortal.

Au folosit date din trei studii prospective mari, în care 210.252 de participanți au completat chestionare despre consumul de alcool. Cercetatorii au remarcat care participanți au dezvoltat mai multe tipuri de cancer, inclusiv melanomul, într-o medie de peste 18 ani.

Berea, vinul roșu sau lichiorul, rezultate nesemnificative

Consumul total de alcoolul a fost asociat cu un risc crescut de melanom cu 14%, pentru fiecare doză de băutură pe zi. Consumul de vin alb a fost asociat cu o creștere cu 13% a riscului de melanom, însă berea, vinul roșu și lichiorul nu au avut un efect semnificativ.

Cercetatorii au speculat ca vinul alb poate fi mai probabil decat cel roșu să crească riscul de melanom, deoarece conține mai mult acetaldehidă și o concentrație mai mică de antioxidanți pentru a contracara efectele, decât vinul roșu. Studiul a apărut în revista Cancer Epidemiology.

 

Articolul complet poate fi găsit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel