Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești

Acesta e momentul ideal pentru a adăuga pătrunjelul în preparatele culinare. Își păstrează proprietățile, inclusiv pe cele anticancerigene.
Ierburile proaspete adaugă mai mult decât doar culoare unui preparat, ci le infuzează cu arome minunate și gusturi vibrante. Dar știați că există un moment potrivit pentru a le folosi și modalități de a obține cele mai bune rezultate din aroma lor puternică? Iată un ghid pentru a ști când să folosești ierburi proaspete sau uscate în gătit.
Cum să gătești corect cu plantele aromatice
Este un mit comun că ierburile proaspete ar trebui adăugate doar la finalul gătitului. În timp ce unele ierburi eliberează rapid aromele și trebuie adăugate la sfârșit, altele pot fi marinate sau fierte câteva ore fără a-și pierde din intensitate. Cheia utilizării ierburilor proaspete este să știi care dintre ele pot rezista la căldură și care nu.
Ce plante aromatice se adaugă la final
Ierburile cu frunze moi, cum ar fi busuiocul, menta, coriandrul, pătrunjelul, tarhonul, arpagicul și mărarul, sunt cele mai bune de adăugat spre sfârșitul gătitului sau chiar înainte de servire. Aceste ierburi delicate își eliberează rapid aroma, iar o gătire prelungită le face să-și piardă din gust. Pentru a le păstra aroma și culoarea, sfărâmă sau rupe frunzele în loc să le tai, acest lucru ajutându-le să își păstreze mai mult timp aroma, potrivit The Spruce Eats.
Plantele aromatice care trebuie gătite mai mult
Pe de altă parte, ierburile cu frunze mai dure - cum ar fi cimbru, rozmarin, dafin și salvie - au nevoie de căldură și timp pentru a-și dezvălui întreaga aromă. Aceste ierburi sunt perfecte pentru începutul procesului de gătire, unde pot fierbe și infuza preparatul cu note bogate și pământii. Așadar, adaugă-le la începutul gătitului.
Nu arunca tulpinile plantelor aromatice
Este ușor să treci cu vederea tulpinile ierburilor proaspete, dar nu le arunca! Tulpinile de rozmarin, cimbru și coriandru pot fi la fel de aromate ca frunzele. Adaugă-le în sosuri și lasă-le să fiarbă împreună cu preparatul pentru a extrage aroma lor bogată. După ce s-au gătit, le poți îndepărta înainte de a servi.
Când să folosești plantele aromatice uscate
Deși ierburile proaspete sunt un ingredient de bază în multe bucătării, nu sunt întotdeauna disponibile, iar uneori nici nu ai nevoie de ele. Ierburile uscate sunt o alternativă excelentă - sunt adesea mai concentrate, așa că ai nevoie de o cantitate mai mică. Totuși, ierburile uscate trebuie adăugate la începutul gătitului pentru a permite aromelor să se dezvăluie complet. Fii atent cu ierburile uscate care sunt verzi (precum busuiocul sau oregano uscat), deoarece se pot arde rapid. Cel mai bine este să le adaugi cu 5 minute înainte de sfârșitul gătitului pentru a evita amărăciunea.
O modalitate excelentă de a echilibra aromele în preparatele tale este de a folosi atât ierburi proaspete, cât și uscate. În timp ce ierburile uscate oferă o aromă profundă și robustă, ierburile proaspete adaugă un gust vibrant și aromatic. Împreună, ele creează straturi de gust care pot înălța orice preparat.
-
-
-
-
Beta blocantele nu mai sunt eficiente după infarct31.08.2025, 10:30
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.