Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești

Acesta e momentul ideal pentru a adăuga pătrunjelul în preparatele culinare. Își păstrează proprietățile, inclusiv pe cele anticancerigene.
Ierburile proaspete adaugă mai mult decât doar culoare unui preparat, ci le infuzează cu arome minunate și gusturi vibrante. Dar știați că există un moment potrivit pentru a le folosi și modalități de a obține cele mai bune rezultate din aroma lor puternică? Iată un ghid pentru a ști când să folosești ierburi proaspete sau uscate în gătit.
Cum să gătești corect cu plantele aromatice
Este un mit comun că ierburile proaspete ar trebui adăugate doar la finalul gătitului. În timp ce unele ierburi eliberează rapid aromele și trebuie adăugate la sfârșit, altele pot fi marinate sau fierte câteva ore fără a-și pierde din intensitate. Cheia utilizării ierburilor proaspete este să știi care dintre ele pot rezista la căldură și care nu.
Ce plante aromatice se adaugă la final
Ierburile cu frunze moi, cum ar fi busuiocul, menta, coriandrul, pătrunjelul, tarhonul, arpagicul și mărarul, sunt cele mai bune de adăugat spre sfârșitul gătitului sau chiar înainte de servire. Aceste ierburi delicate își eliberează rapid aroma, iar o gătire prelungită le face să-și piardă din gust. Pentru a le păstra aroma și culoarea, sfărâmă sau rupe frunzele în loc să le tai, acest lucru ajutându-le să își păstreze mai mult timp aroma, potrivit The Spruce Eats.
Plantele aromatice care trebuie gătite mai mult
Pe de altă parte, ierburile cu frunze mai dure - cum ar fi cimbru, rozmarin, dafin și salvie - au nevoie de căldură și timp pentru a-și dezvălui întreaga aromă. Aceste ierburi sunt perfecte pentru începutul procesului de gătire, unde pot fierbe și infuza preparatul cu note bogate și pământii. Așadar, adaugă-le la începutul gătitului.
Nu arunca tulpinile plantelor aromatice
Este ușor să treci cu vederea tulpinile ierburilor proaspete, dar nu le arunca! Tulpinile de rozmarin, cimbru și coriandru pot fi la fel de aromate ca frunzele. Adaugă-le în sosuri și lasă-le să fiarbă împreună cu preparatul pentru a extrage aroma lor bogată. După ce s-au gătit, le poți îndepărta înainte de a servi.
Când să folosești plantele aromatice uscate
Deși ierburile proaspete sunt un ingredient de bază în multe bucătării, nu sunt întotdeauna disponibile, iar uneori nici nu ai nevoie de ele. Ierburile uscate sunt o alternativă excelentă - sunt adesea mai concentrate, așa că ai nevoie de o cantitate mai mică. Totuși, ierburile uscate trebuie adăugate la începutul gătitului pentru a permite aromelor să se dezvăluie complet. Fii atent cu ierburile uscate care sunt verzi (precum busuiocul sau oregano uscat), deoarece se pot arde rapid. Cel mai bine este să le adaugi cu 5 minute înainte de sfârșitul gătitului pentru a evita amărăciunea.
O modalitate excelentă de a echilibra aromele în preparatele tale este de a folosi atât ierburi proaspete, cât și uscate. În timp ce ierburile uscate oferă o aromă profundă și robustă, ierburile proaspete adaugă un gust vibrant și aromatic. Împreună, ele creează straturi de gust care pot înălța orice preparat.
-
-
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Tratamentul care bate chimioterapia fără efecte adverse25.07.2025, 16:00
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Ce să faci ca să nu ți se mai aburească ochelarii iarna. Trucul care chiar funcționează
Te-ai săturat să nu vezi nimic prin ochelari iarna? Descoperă trucurile care îți fac lentilele imune la aburire.
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
"Japanese Walking" - noul trend din fitness care promite să te mențină în formă cu un efort minim. Funcționează cu adevărat?
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Cum să usuci hainele mai repede iarna. Metoda pe care nu o știai
S-au făcut studii despre cum să usuci mai repede hainele iarna. Metoda pe care nu o știai
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.