Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Ouăle fierte tari sunt o gustare rapidă, practică și versatilă, însă cojirea lor poate fi frustrantă dacă ouăle se lipesc de coajă sau se strică.
Ouăle fierte tari sunt un aliment versatil și nelipsit din multe bucătării, perfect pentru gustări rapide, salate sau preparate sofisticate. Însă, deși par simple de făcut, procesul de decojire poate deveni rapid frustrant când coaja se lipește sau oul se strică.
Pentru a evita aceste neplăceri, vă prezentăm cele mai frecvente greșeli pe care le facem când decojim ouăle fierte tari și cum să le prevenim, pentru un rezultat rapid, curat și fără stres.
Folosiți ouă mai vechi, nu proaspete
Ouăle foarte proaspete sunt greu de curățat, deoarece membrana interioară este bine lipită de coajă. Ouăle mai vechi au interiorul care se contractă și facilitează decojirea, potrivit Food Republic.
Nu începeți fierberea în apă rece
Deși metoda cu apă rece previne crăparea cojii, ouăle astfel fierte sunt mai greu de decojit, deoarece membrana se lipește mai bine de albuș.
Nu încercați să decojiți oul fierbinte
Ouăle fierbinți sunt greu de curățat. Cel mai bine este să le puneți imediat în apă cu gheață pentru a se răci și a se contracta, ușurând decojirea.
Evitați "trucul lingurii"
Introducerea lingurii între ou și coajă poate zgâria albușul și nu economisește timp, deci e mai bine să nu vă bazați pe acest truc.
"Suflatul" oului din coajă nu este practic
Deși e un truc popular, necesită multă forță și timp, iar igiena poate fi o problemă dacă ouăle sunt preparate în acest mod pentru mai mulți oameni.
Nu crăpați ouăle doar pe o parte
Pentru a decoji ușor, crăpați complet coaja prin rularea oului pe suprafață, dar fără să-l striviți.
Cojiți ouăle în apă
Decojiți ouăle într-un bol cu apă pentru a ajuta coaja să se desprindă ușor și pentru a clăti eventualele resturi de coajă.
Pentru mai multe ouă, agitați-le în apă
Puneți câteva ouă răcite într-un recipient cu apă și agitați-le energic. Ele se vor crăpa reciproc, iar coaja se va desprinde mai ușor.
Nu supraîncălziți ouăle
Gătitul prea îndelungat face ouăle cauciucate, cu gălbenuș gri și le face mai greu de decojit. 10 minute de fierbere în apă clocotită sunt suficiente.
Nu este nevoie să înțepați ouăle înainte de fierbere
Prinderea unui orificiu cu acul poate provoca crăpături nedorite și nu ajută cu decojirea.
Nu folosiți bicarbonat de sodiu în apă
Deși se spune că ar ajuta la decojire, bicarbonatul nu face o diferență reală și dă un miros neplăcut ouălor.
Pentru ouă fierte tari ușor de decojit, folosiți ouă mai vechi, fierbeți-le direct în apă clocotită, răciți-le rapid în apă cu gheață și decojiți-le sub apă. Aceste trucuri simple vor salva timpul și nervii oricărui bucătar.
-
Mâncarea care te ajută să-ți păstrezi mintea limpede20.12.2025, 12:46
-
Arginina, suplimentul simplu care ar putea încetini boala Alzheimer20.12.2025, 10:58
-
De ce transpirația nu miroase și cum apare mirosul corporal20.12.2025, 10:00
-
Ce se întâmplă în corpul tău când bei bubble tea20.12.2025, 09:09
-
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
