Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Ouăle fierte tari sunt o gustare rapidă, practică și versatilă, însă cojirea lor poate fi frustrantă dacă ouăle se lipesc de coajă sau se strică.
Ouăle fierte tari sunt un aliment versatil și nelipsit din multe bucătării, perfect pentru gustări rapide, salate sau preparate sofisticate. Însă, deși par simple de făcut, procesul de decojire poate deveni rapid frustrant când coaja se lipește sau oul se strică.
Pentru a evita aceste neplăceri, vă prezentăm cele mai frecvente greșeli pe care le facem când decojim ouăle fierte tari și cum să le prevenim, pentru un rezultat rapid, curat și fără stres.
Folosiți ouă mai vechi, nu proaspete
Ouăle foarte proaspete sunt greu de curățat, deoarece membrana interioară este bine lipită de coajă. Ouăle mai vechi au interiorul care se contractă și facilitează decojirea, potrivit Food Republic.
Nu începeți fierberea în apă rece
Deși metoda cu apă rece previne crăparea cojii, ouăle astfel fierte sunt mai greu de decojit, deoarece membrana se lipește mai bine de albuș.
Nu încercați să decojiți oul fierbinte
Ouăle fierbinți sunt greu de curățat. Cel mai bine este să le puneți imediat în apă cu gheață pentru a se răci și a se contracta, ușurând decojirea.
Evitați "trucul lingurii"
Introducerea lingurii între ou și coajă poate zgâria albușul și nu economisește timp, deci e mai bine să nu vă bazați pe acest truc.
"Suflatul" oului din coajă nu este practic
Deși e un truc popular, necesită multă forță și timp, iar igiena poate fi o problemă dacă ouăle sunt preparate în acest mod pentru mai mulți oameni.
Nu crăpați ouăle doar pe o parte
Pentru a decoji ușor, crăpați complet coaja prin rularea oului pe suprafață, dar fără să-l striviți.
Cojiți ouăle în apă
Decojiți ouăle într-un bol cu apă pentru a ajuta coaja să se desprindă ușor și pentru a clăti eventualele resturi de coajă.
Pentru mai multe ouă, agitați-le în apă
Puneți câteva ouă răcite într-un recipient cu apă și agitați-le energic. Ele se vor crăpa reciproc, iar coaja se va desprinde mai ușor.
Nu supraîncălziți ouăle
Gătitul prea îndelungat face ouăle cauciucate, cu gălbenuș gri și le face mai greu de decojit. 10 minute de fierbere în apă clocotită sunt suficiente.
Nu este nevoie să înțepați ouăle înainte de fierbere
Prinderea unui orificiu cu acul poate provoca crăpături nedorite și nu ajută cu decojirea.
Nu folosiți bicarbonat de sodiu în apă
Deși se spune că ar ajuta la decojire, bicarbonatul nu face o diferență reală și dă un miros neplăcut ouălor.
Pentru ouă fierte tari ușor de decojit, folosiți ouă mai vechi, fierbeți-le direct în apă clocotită, răciți-le rapid în apă cu gheață și decojiți-le sub apă. Aceste trucuri simple vor salva timpul și nervii oricărui bucătar.
-
-
-
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
