Ouăle roșii de Paște. Bilic: Despre ou, numai de bine

Oul este considerat aliment de top, cu valoare nutritivă crescută, dar mai ales cu puține calorii.
Vine Paștele, iar gândul ne duce automat la ouăle roșii prezente pe mesele românilor. În emisiunea ”Doctor de Bine”, de la PRO TV, nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit ”numai de bine” despre puterea oului, precizând, în același timp, că există o categorie de oameni care ar trebui să acorde o atenție sporită în privința consumului de ouă.
”Oul este un aliment de top, cu valoare nutritivă crescută, preț abordabil și puține calorii. Deși este mic ca volum, oul are putere sațiogenă maximă, adică ține de foame mult timp. În ou avem proteine etalon, proteină cu înaltă calitate. Tot în ou găsim vitamina A și D, prezente exclusiv în gălbenuș, și tot grupul de vitamina B, inclusiv B12 și acid folic.
Are și minerale din belșug: zinc, fosfor, fier, seleniu și magneziu. În gălbenuș există carotenoizi, pigmenți de culoare portocalie cu efect antioxidant, care protejează sănătatea ochilor și ai pielii. În cazul în care găina mănâncă iarbă și semințe de in, în gălbenuș vor fi prezenți și acizi grași esențiali Omega-3. Un ou acoperă 30% din doza zilnică de Omega-3.
Cel mai ușor de digerat este oul fiert moale, care are albușul complet coagulat, iar gălbenușul cleios. Proteinele din albuș au maximum de digestie atunci când sunt gătite, în schimb, proteinele din gălbenuș se digeră mai greu dacă oul este fiert tare”, a explicat nutriționistul.
Oul nu ”cade greu”
”Contrar părerii generale, oul nu cade greu la ficat. Probleme au doar cei care suferă de afecțiuni ale vezicii biliare. Gălbenușul de ou conține lecitină și colină, grăsimi valoroase din familia fosfolipide.
Organismul poate produce colina, însă consumul de ouă previne acumularea de grăsime în ficat, adică steatoza hepatică”, a mai spus Mihaela Bilic, evidențiind care sunt rolurile colinei.
- formarea membranelor celulare și ale țesutului nervos, la copii și gravide;
- dezvoltarea și funcționarea optimă a creierului, la copii;
- repararea leziunilor neurologice și protecția memoriei, la bătrâni;
- transportul și metabolizarea optimă a colesterolului, în tot corpul.
”În concluzie, despre ou, numai de bine. Mai ales acum, în ajunul Paștelui”, a concluzionat medicul nutriționist.
Adevărul despre OUĂ. Cât colesterol au și CÂTE putem mânca pe săptămână, de fapt
O lungă perioadă de timp s-a creat un mit în legătură cu proprietățile ouălor, dacă sunt benefice sau nu pentru organismul uman și cât de mult ne crește colesterolul. În ultimul timp acesta a fost considerat benefic pentru mușchiul cardiac, dar și pentru pierderea kilogramelor în plus.
Un studiu realizat de dailymail.co.uk în urmă cu câțiva ani arăta că gălbenușurile contribuie la crearea plăcii de aterom, o substanţă ceroasă care blochează circulaţia în vasele sangvine şi este asociată maladiilor cardiace.
Helen Bond, de la British Dietetic Association, spune că studiul contrazice actualele teorii ştiinţifice, pentru că Bruce Griffin, profesor nutriţionist la Universitatea din Surrey, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism... citește mai departe AICI.
Vezi și: Cum reducem inflamația prin alimentație. Ce dietă recomandă specialiștii
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.