Colonoscopia high quality: “Mărind de 60 de ori, poți să identifici leziunile”

"Pentru pacienții bolnavi de cancer la esofag sau stomac, o colonoscopie high quality este esențială, rolul aparaturii HD fiind aceea de a mări și depista boala în faza sa incipientă. Despre toate acestea ne-a vorbit conf. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar Gastroenterologie și Boli Interne, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, difuzată de DC MEDICAL.

"Colonoscopia high quality înseamnă că centrul respectiv trebuie să aibă aparate high definition. La ora actuală, nivelul de aparatură pe care firmele producătoare le furnizează este nivel de aparatură HD. Și lucrurile încă evoluează rapid.

Aceste instrumente high definition măresc până la 60 de ori o imagine clasică, optică, ceea ce nu înseamnă puțin. În momentul ăsta, ne referim la esofag, pentru că există această patologie foarte jenantă, a cancerului de esofag, sau la stomac. Practic, mărind de 60 de ori, poți să identifici leziunile incipiente. Deci, există această posibilitate. Pentru a face acest lucru, dincolo de aparatura de care am vorbit, trebuie ca doctorul să aibă timp și pacientul să fie bine anesteziat", a declarat conf. dr. Gabriel Constantinescu. 

Cât durează o endoscopie?

Endoscopia durează 6-7-8-10 minute, sunt folosite metode de colorație intravitală clasică, cu diverși coloranți sau coloranți virtuali. Există această abilitate de a se efectua colorații virtuale. Ori, ca să faci o explorare de acest nivel, de înaltă calitate, îți trebuie nu numai aparate, nu numai doctori care să știe, dar și o foarte bună anestezie. Ei, și aici nu este simplu. Endoscopia digestivă, la noi în România, încă nu are, din lipsă de resurse, această posibilitate de a genera metode de anestezie pentru un număr foarte mare de pacienți.

Anesteziștii sunt foarte căutați, nu numai în România, ci și în Occident. Atunci, occidentalii au accesat aceste categorii medicale românești tocmai pentru medicina minim invazivă. La ora actuală, îți trebuie anestezie și atunci când un pacient își face o rezonanță magnetică", a spus conf. dr. Gabriel Constantinescu.

De ce trebuie să ai anestezist?

Nu numai să-ți genereze anestezie, dar trebuie să și surmonteze posibilitatea unor complicații rare, dar foarte jenante, din punct de vedere medical și biologic.

VEZI SI "Cancerul gastric, o boală agresivă, de cele mai multe ori fatală". Doctor român dezvăluie tot

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel