"Cancerul gastric, o boală agresivă, de cele mai multe ori fatală". Doctor român dezvăluie tot

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sânge
Sânge

Hemoragiile digestive constau din ieşirea sângelui din vasele sanguine în urma lezării tubului digestiv şi inundarea ţesuturilor adiacente (hemoragii interne) sau evacuarea sângelui în exterior (hemoragii externe). În hemoragiile interne sângele se opreşte în ţesutul în care s-a spart vasul sanguin. Din cauza evoluţiei agravante şi imprevizibile se va apela, obligatoriu şi de urgenţă, la medic, pentru a elucida cauza sângerării şi pentru a începe tratamentul într-o fază incipientă.

Despre gravitatea situației ne-a vorbit conf.dr. Gabriel Constantinescu, medic primar Gastroenterologie și Boli Interne, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, difuzată de DC MEDICAL.

"Hemoragia digestivă este o patologie care ni se adresează atunci când pacientul vine de la domiciliu, dar ea apare și atunci când pacienții sunt internați. Poate să apară, mai rar, și în condiții post-operatorii. Se efectuează o operație pe stomac, pe duoden sau în alte zone digestive, chiar și în zona pancreasului. Inevitabil, atunci când se produc rezecții și suturi, apar aceste hemoragii digestive și, utilizându-se niște dispozitive foarte inteligente, se oprește hemoragia."

Programe naționale pentru hemoragii digestive

"Există și programe naționale pentru hemoragii digestive care, desigur, asigură materiale de hemostază deloc ieftine, ce forțează spitalele de urgență să genereze și măsuri administrative, pentru ca pacientul, în condiții de urgență, să poată să aibă același traseu corect, din punct de vedere medical.

Spitalul Floreasca a fost abilitat din zona Ministerului Sănătății să aibă medici de gardă care fac această hemostază, practic, sâmbăta, duminica, ziua, noaptea, există această echipă care, utilizând aceste metode, face ca patologia, cândva chirurgicală, să se adreseze în special serviciilor de endoscopie, zona gastrologiei intervenționale", a declarat conf.dr. Gabriel Constantinescu.

Medicina mondială și cea din România a făcut progrese foarte mari

"Practic, la ora actuală, există posibilitatea de a se trata boli care, cândva, nici nu se punea problema să fie abordate în felul ăsta. Discutăm despre acalazia cardiei, o boală în care esofagul rămâne blocat în spasm și pacientul nu mai poate să înghită. Și atunci există metode complexe, de disecție sub mucoasa esofagului cu incizionarea straturilor musculare patologice și cu redresarea situației din acest punct de vedere. Numărul de procedee se întinde pe o paletă foarte mare, iar asta a făcut ca medicul să nu se mai ocupe singur de toată această patologie", este de părere conf. dr. Gabriel Constantinescu.

Cancerul gastric - o boală agresivă, de cele mai multe ori fatală

"Idealul tuturor medicilor implicați în acest domeniu este să găsească, să identifice pacientul cu cancer gastric precoce. Desigur că această problemă nu este simplă. Există aparatura care poate să facă acest lucru, însă, pentru a identifica pacienții cu cancer precoce, trebuie să ai metode de screening. Practic, în momentul ăsta în lume, screening-ul pt cancerul gastric se efectuează doar în țări în care incidența lui este înaltă: Japonia, Coreea de Sud", potrivit conf. dr. Gabriel Constantinescu.

Depistarea unor boli, destul de costisitoare. Ce este de făcut?

"La ora actuală, există fără îndoială o foarte mare dezvoltare a endoscopiei digestive. În primul rând, există centre în sistemul public care au aparatură de înalt nivel. Sunt mult mai multe ca acum 10-15 ani. Sunt multe spitale care au contract cu casa de asigurări pentru proceduri de endoscopie în ambulator, așa numitele "foi de zi". Printr-un bilet de trimitere, un număr de cazuri pot ajunge în spitalele publice", este de părere conf. dr. Gabriel Constinescu.

VEZI SI Endoscopia digestivă, progrese incredibile: "Mintea umană este nebănuit de inventivă"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel