Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Milioane de oameni trăiesc cu o boală a ficatului care nu dă simptome la început, dar care ucide lent și sigur. Specialiștii avertizează: crește dramatic riscul de moarte prematură.
Boala ficatului gras metabolic (MASLD) este cea mai frecventă afecțiune hepatică cronică la nivel global, afectând peste o treime din populație. Netratată, aceasta poate evolua spre complicații grave ale ficatului, inimii și rinichilor. Un nou studiu evidențiază cei mai periculoși factori de risc care cresc mortalitatea în rândul pacienților.
MASLD - boala ficatului gras metabolic, o problemă globală
Peste o treime din populația lumii trăiește cu boala hepatică metabolică asociată disfuncției (MASLD), cunoscută anterior sub denumirea de ficat gras non-alcoolic. Aceasta este cea mai răspândită afecțiune hepatică cronică și apare atunci când în ficat se acumulează grăsime în exces.
MASLD este strâns legată de așa-numiții factori de risc cardiometabolici, printre care se numără:
- obezitatea
- diabetul de tip 2
- hipertensiunea arterială
- glicemia crescută
- colesterolul HDL scăzut ("colesterolul bun")
Netratată, boala poate evolua spre complicații severe, inclusiv afectarea gravă a ficatului, inimii și rinichilor.
Cele mai periculoase 3 riscuri pentru pacienții cu MASLD
Hipertensiunea - mai gravă decât diabetul
Un nou studiu realizat de Keck Medicine of USC, publicat în revista Clinical Gastroenterology and Hepatology, arată că trei factori se detașează ca fiind cei mai periculoși pentru pacienții cu MASLD:
- Hipertensiunea arterială - crește riscul de deces cu 40%
- Pre-diabetul sau diabetul de tip 2 - crește riscul de deces cu 25%
- Colesterolul HDL scăzut - crește riscul de deces cu 15%
Surprinzător, cercetătorii au descoperit că hipertensiunea este asociată cu o mortalitate mai mare decât diabetul.
"Până acum se credea că diabetul este cel mai grav risc pentru pacienții cu MASLD. Faptul că hipertensiunea îl depășește este o constatare majoră", a explicat dr. Matthew Dukewich, autor principal al studiului.
Obezitatea și indicele de masă corporală (IMC)
Deși obezitatea este cel mai comun factor de risc, impactul său asupra mortalității depinde de indicele de masă corporală (IMC). Cu cât IMC-ul este mai mare, cu atât riscul de deces crește semnificativ.
Efectul cumulativ al factorilor de risc
Cercetarea arată că fiecare factor cardiometabolic suplimentar adaugă un risc crescut de 15% pentru mortalitatea pacienților cu MASLD. Cu cât combinația de riscuri este mai mare, cu atât prognosticul devine mai nefavorabil.
Cum a fost realizat studiul
Specialiștii au analizat datele colectate prin National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) între 1988 și 2018. Din peste 134.000 de participanți adulți, aproape 21.000 au fost identificați ca având MASLD.
Aceștia au fost urmăriți în funcție de mortalitatea asociată fiecărui factor de risc. Rezultatele s-au menținut indiferent de sex, vârstă, rasă sau etnie.
Ce urmează în cercetarea MASLD
Cercetătorii plănuiesc noi studii care să coreleze riscurile cu:
- profilul genetic al pacienților
- obiceiurile alimentare
- consumul de alcool
Scopul este de a construi un profil complet de risc pentru a putea prioritiza tratamentele și resursele medicale.
"Cu cât înțelegem mai bine factorii care accelerează boala, cu atât putem interveni mai eficient pentru a îmbunătăți viața pacienților", a subliniat dr. Norah A. Terrault, hepatolog și co-autor al studiului.
MASLD reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, cu impact global. Acest studiu evidențiază importanța monitorizării stricte a tensiunii arteriale, a glicemiei și a nivelului colesterolului HDL pentru a reduce mortalitatea.
Hipertensiunea, diabetul și colesterolul HDL scăzut sunt cei mai importanți factori de risc pe care pacienții și medicii trebuie să-i aibă în vedere pentru prevenirea complicațiilor fatale.
-
Cât de des ar trebui să faci duș. Dermatologii explică16.11.2025, 12:08
-
-
-
Cum te ajută merele să ștergi ridurile: 4 efecte uimitoare pentru piele15.11.2025, 17:54
-
Ce este fisura anală: când și de ce apare15.11.2025, 15:16
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Boala de reflux gastroesofagian crește riscul problemelor cardiace acute
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
