Testul pentru HPV, sau examenul citologic? Explicații

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Virusul HPV
Virusul HPV

Testul pentru virusul Papiloma uman pare să fie mai eficient în depistarea precoce a cancerului cervical, decât examenul citologic obișnuit. Acesta este rezultatul unui studiu la care au partcipat aproape 20.000 de femei în Statele Unite.

Un test pentru pentru depistarea virusului papiloma uman (HPV) este mai eficient decât metoda de screening de cancer de col uterin frecvent utilizate în prezent, prin care se detectează modificările care pot duce la cancer de col uterin, potrivit unui studiu publicat în The Journal of American Medical Association.

Aproximativ 19.000 de femei au fost testate pentru cancer de col uterin utilizând fie testul HPV, fie un test citologic mai uzual și mai frecvent utilizat pe bază de lichide, potrivit Harvard Medical School.

După 48 de luni, toate femeile au fost testate din nou folosind ambele teste. Cercetatorii au descoperit că în rândul femeilor care au făcut screening-ul inițial obișnuit, cele care au fost supuse testului HPV ulterior au fost semnificativ mai puține cele care au fost depistate cu modificări precanceroase cervicale de gradul 3 (sau peste 3), la testarea finala, comparativ cu cele care au făcut testul citologic pe bază de lichide.

Ca răspuns, Serviciul de Prevenție al Serviciului de Supraveghere a Statelor Unite recomandă acum fie testarea HPV numai o dată la fiecare cinci ani, fie o citologie bazată pe lichide o dată la trei ani pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel