Testele genetice care l-au indentificat pe Jack Spintecătorul, publicate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Polițiștii l-au suspectat pe bărbierul polonez că ar fi Jack Spintecătorul. Foto: The Illustrated Police News/Wikimedia Commons
Polițiștii l-au suspectat pe bărbierul polonez că ar fi Jack Spintecătorul. Foto: The Illustrated Police News/Wikimedia Commons

Medicii legiști cred că au descoperit, în sfârșit, identitatea lui Jack Spintecătorul. Testele genetice au dus la descoperirea criminalului care a terorizat străzile Londrei cu mai mult de un secol în urmă. Rezultatele acestora au fost publicate.

Testele genetice publicate pe 12 martie în revista Journal of Forensic Sciences indică faptul că Jack Spintecătorul ar fi fost Aaron Kosminski, un bărbier polonez în vârstă de 23 de ani, suspect principal al poliției la acea vreme. Dar criticii spun că probele nu sunt suficient de puternice pentru a declara acest caz închis.

Rezultatele provin din examinarea medico-legală a unui șal colorat din mătase pe care anchetatorii au spus că a fost găsit lângă corpul mutilat al Catherine Eddowes, a patra victimă a ucigașului, în 1888. Șalul este acoperit cu ceea ce se pretinde a fi sânge și material seminal considerat a fi de la criminal. Alte patru femei din Londra au fost, de asemenea, ucise într-o perioadă de 3 luni, iar vinovatul nu a fost găsit niciodată.

Aceasta nu este prima dată când Kosminski a fost legat de crime, ci este prima dată când dovezile ADN-care susțin ipoteza au fost publicate într-un jurnal de specialitate revizuit de specialiști în medicină legală. Primele teste genetice pe eșantioane prelevate din șal au fost efectuate acum câțiva ani de către Jari Louhelainen, biochimist la Universitatea John Moores din Marea Britanie, Liverpool, dar acesta nu a vrut să publice imediat rezultatele.

S-a vorbit deja despre ele într-o carte

Scriitorul Russell Edwards, care a cumpărat șalul în 2007 și i l-a dat lui Louhelainen, a folosit rezultatele nepublicate ale testelor pentru a-l nominaliza pe Kosminski ca ucigaș într-o carte numită „Naming Jack the Ripper". Dar geneticienii s-au plâns la momentul apariției volumului că ar fi imposibil să evalueze pretențiile, deoarece puține detalii tehnice despre analiza probelor genetice din șal erau disponibile.

Lucrarea publicată săptămâna trecută pune capăt speculațiilor. Jari Louhelainen și colegul său David Miller, un expert în reproducere și spermă de la Universitatea din Leeds din Regatul Unit, susțin că studiul lor este „cea mai sistematică și cea mai avansată analiză genetică până în prezent privind crimele lui Jack Spintecătorul", ba chiar descriu inclusiv extragerea și amplificarea ADN-ului din șal. Testele au comparat fragmente de ADN mitocondrial – o porțiune de ADN moștenită numai de la mamă - recuperată din șal cu probe prelevate de la descendenții vii ai lui Eddowes și Kosminski. ADN-ul de pe eșarfă se potrivește cu cel al unei rude vii ale lui Kosminki, conchide lucrarea publicată în Jurnalul Științelor Legale (Journal of Forensic Sciences).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel