Cancer colorectal, o treime din pacienți nu renunță la screening

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Colon
Colon

O treime din pacienii care au făcut colonoscopii pentru screeningul cancerului colorectal nu a vrut să renunțe la screening, în pofida unor beneficii personale limitate, este concluzia unui studiu recent publicat.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Michigan au studiat 1.054 de pacienți care au avut recent o colonoscopie de screening. 29% dintre pacienți au declarat că vor continua să efectueze colonoscopii pentru depistarea cancerului colorectal, în ciuda beneficiilor limitate.

Sondajul a reprezentat un scenariu ipotetic care explică recomandările curente de screening pentru cancerul colorectal în funcție de vârstă și modul în care furnizorii de asistență medicală ar putea utiliza calculatoarele de risc pentru speranța de viață, riscul de cancer colorectal și beneficiul global de screening.


,,Este important pentru noi să începem să ne gândim ce tip de informație oferim pacienților care își construiesc modelele mentale despre screening. Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză pentru ei că screening-ul ar putea să nu fie benefic pe parcursul întregii lor vieți ", a spus Sameer Saini, profesor asociat de gastroenterologie de la Universitatea de Medicină din Michigan și cercetător la Centrul de Cercetare pentru Managementul Clinic al VA Ann Arbor.

Când au fost întrebați cât de confortabil ar fi pentru cei care au alte probleme grave de sănătate și medicul lor le-a recomandat să nu fie supuși screening-ului, să nu mai facă colonoscopii, 29% dintre ei au spus că nu ar fi confortabili deloc cu aceasta, în timp ce 13% au spus că vor fi extrem de confortabili. 29% au spus că ar merge împotriva recomandării medicului lor și ar continua screening-ul.

Mai mult de o treime dintre participanți și-a exprimat neîncrederea față de corectitudinea calculatoarelor de speranță de viață sau a calculatoarelor de risc pentru cancerul colorectal.

,,Oamenii nu au încredere în capacitatea noastră de a anticipa viitorul. De asemenea, discuțiile despre speranța de viață poe fi inconfortabile. Trebuie să schimbăm conversația pentru a vorbi despre beneficiile screening-ului mai degrabă decât despre speranța de viață", a declarat prof. dr. Marc S. Piper, gastroenterolog la Universitatea de Stat din Michigan, autorul principal al studiului.

Cercetătorii sugerează că ar trebui făcute recomandări de screening mai personalizate pentru prevenirea cancerului colorectal și că medicii ar trebui să le explice pacienților cu privire la colonoscopia de screening, informează Health Imaging.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel