Grăsime acumulată în jurul taliei, risc crescut pentru inimă, la femei

Adisa Codruț |
Data publicării:
Greutatea corporală
Greutatea corporală

Grăsimea acumulată în jurul taliei este un factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare. Conform ultimelor studii, se pare că pentru femei este un risc mai mare decât pentru bărbați.

Este deja cuoscut faptul că acumularea de grăsime în jurul taliei este dăunătoare pentru inimă. Dar un nou studiu a constatat că excesul de greutate abdominală este chiar mai gravă pentru femei decât pentru bărbați, scrie Harvard Medical School.

Studiul, publicat  în Jurnalul American Heart Association, a implicat 500.000 de persoane din Marea Britanie, dintre care 55% erau femei cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Cercetătorii au luat măsuri corporale ale participanților și apoi au urmărit care au avut atacuri de cord în următorii șapte ani.

În această perioadă, femeile care aveau mai multă greutate în zona abdomenului (măsurate prin circumferința taliei, raportul talie-șold sau raportul talie-înălțime) au avut un risc de atac de cord de 10% până la 20% mai mare decât femeile care au avut o greutate proporționată (măsurată prin indicele de masă corporală sau IMC, un calcul al greutății în raport cu înălțimea).

Un raport mai mare între talie și șold, în special, părea a fi un factor de risc mai mare al atacului de cord pentru femei decât pentru bărbați. „Analiza a arătat că, în comparație cu IMC, raportul talie-șold a fost cu 18% mai puternic ca predictor al atacului de cord la femei - față de 6% mai puternic la bărbați. Dar mesajul pe care ar trebui să-l luați din acest studiu ar trebui să fie mai puțin despre diferențele de gen și mai mult despre riscurile generale prezentate de țesutul adipos din jurul taliei”, spune dr. Barbara Kahn, profesor de medicină George Richards Minot de la Harvard Medical School.

Mărirea taliei, creșterea riscurilor

Indiferent daca femeile sunt mai vulnerabile decât bărbații la probleme cardiace legate de creșterea dimensiunii în zona abdominală, este destul de clar că țesutul  adipos acumulat în zona taliei prezintă riscuri importante pentru sănătate, spune Dr. Kahn.

Cercetătorii au arătat că mărirea taliei reprezintă o creștere a cantității de grăsime viscerală, tipul de grăsime care se depune în organele interne. "Există multe studii care arată că un raport nefavorabil talie-șold este foarte asociat cu diabetul și riscul cardiovascular", spune dr. Kahn.

Un astfel de studiu din 2015, publicat în Annals of Internal Medicine, a constatat că persoanele cu greutate normală dar cu un strat de grăsime au avut un risc mai mare de a muri de boli de inimă sau de orice altă cauză, în comparație cu persoanele fără grăsime în jurul taliei, indiferent dacă erau mai plinuțe sau supraponderale sau aveau o greutate normală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel