Cum ne protejează sistemul imunitar împotriva cancerului intestinal

Cercetătorii de la Charité - Universitätsmedizin Berlin au descoperit un mecanism care este folosit de organism pentru a proteja/împiiedica celulele stem intestinale să devină canceroase. S-a...
Cercetătorii au fost în măsură să demonstreze că, în loc să aibă un rol pur defensiv, sistemul imunitar este crucial în mentinerea unui corp sănătos. Studiul a fost publicat în revista științifică Nature.
Cum funcționează interiorul organismului nostru
În interiorul intestinelor noastre, există o întâlnire a două lumi. Acolo unde celulele pereților intestinali se întâlnesc cu materiale străine, cum ar fi bacteriile, alimentele și produsele rezultate din digerare. Ambele lumi – cea a corpului nostru și cea exterioară - sunt în contact direct, schimbând în mod continuu informații.
Acest contact direct are o importanță crucială pentru organismele noastre, deoarece mulți dintre factorii de mediu la care suntem expuși (cum ar fi anumite tipuri de bacterii sau substanțe nutritive esențiale) sunt benefice sau chiar vitale pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, contactul cu mediul poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra organismelor noastre.
Anumite substanțe străine, de exemplu, pot declanșa schimbări genetice în interiorul celulelor epiteliale care aliniază pereții intestinali. Acumularea acestui tip de leziune a ADN-ului, în special atunci când apare în interiorul celulelor stem epiteliale, poate duce la cancer intestinal, explică cercetătorii într-un material dat publicității de Charité - Universitätsmedizin Berlin.
Cum împiedică celulele producerea cancerului
Pentru a preveni această progresie spre cancer, celulele au capacitatea de a repara deteriorarea ADN-ului. În cazul în care daunele sunt prea extinse, ele pot comite „sinucidere celulară altruistă" (cunoscută și sub denumirea de apoptoză). Până acum, oamenii de știință au presupus că celulele stem declanșează acest mecanism de reparare independent.
Cu toate acestea, studiul (condus de Prof. Dr. Andreas Diefenbach, Director al Institutului de Microbiologie, Boli Infecțioase și Imunologie al Charité, BIH - profesor în medicina de precizie și șef al Grupului de Cercetare a Imunologiei Mucoasei la Centrul German de Cercetare pentru Reumatism) ajunge la diferite concluzii, și anume că sistemul imunitar este capabil să îmbunătățească mecanismul de reparare a ADN-ului în celulele stem deteriorate, împiedicând astfel progresia cancerului intestinal.
Colaborând cu alți cercetători, Prof. Diefenbach și echipa sa au putut să demonstreze, într-un model la șoarece, că celulele sistemului imunitar înnăscut sunt capabile să recunoască factorii genotoxici de mediu prezenți în intestin. Printre acestea se numără anumiți glucozinolați, componente naturale ale plantelor care se găsesc frecvent în multe tipuri de varză.
Detectează glucozinolații dăunători
Odată ce celulele sistemului imunitar înnăscut detectează glucozinolații dăunători, trimit interleukina 22, un tip de mesager celular. Acesta, la rândul său, permite celulelor stem epiteliale să detecteze daune potențiale ale ADN-ului mai devreme și să le repare mai repede.
„Sistemul imunitar acționează ca un senzor care detectează componentele alimentare genotoxice", explică prof. Diefenbach. Oprirea acestui senzor duce la o creștere semnificativă a cazurilor de cancer intestinal.
Pentru imunolog, aceste constatări nu sunt numai dovezi ale unui sistem de reglementare necunoscut anterior, care este folosit de organism pentru a se proteja împotriva cancerului intestinal. Este, de asemenea, o dovadă a faptului că funcțiile sistemului imunitar sunt mult mai complexe decât cele ale unui mecanism simplu de apărare împotriva agenților patogeni.
„Sistemul imunitar monitorizează atât creșterea sănătoasă cât și funcția diferitelor organe din organism", explică prof. Diefenbach. El și echipa sa ar dori să facă alte studii pentru a explora mai detaliat interacțiunea complexă dintre componentele alimentare, flora intestinală, peretele intestinal și sistemul imunitar.
„Aici putem găsi cheia și putem afla de ce există atât de multe tulburări inflamatorii", spune prof. Diefenbach.
Studiul poate fi găsit AICI.
-
Cum ne afectează oboseala cronică și Long COVID corpul04.09.2025, 14:40
-
Pierderea mirosului, semn timpuriu al bolii Alzheimer04.09.2025, 13:28
-
Utilizarea telefonului pe toaletă crește riscul de a dezvolta hemoroizi04.09.2025, 11:46
-
Cofeina slăbește efectul antibioticelor04.09.2025, 10:05
-
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și NU scoți colecistul. Cele 2 întrebări care m-au măcinat. Părerea dură a unui medic m-a convins: Se împrăștie în tot corpul
Grupa de sânge care te expune la cancer
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
De ce să nu ignori niciodată durerea în partea dreaptă a abdomenului. E mai grav și mai urgent decât crezi
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.