Al doilea infarct. Cum poate fi prevenit cu statine și dietă

Florina Pop |
Data publicării:
Dieta de tip mediteranean   FOTO: pexels.com
Dieta de tip mediteranean FOTO: pexels.com

Al doilea infarct ar putea fi prevenit, susține un studiu recent, dacă oamenii iau statine și urmează o dietă.

Ca să se reducă riscul unui al doilea infarct, afirmă autorii unui studiu publicat pe 1 februarie 2019 în Jurnalul Internațional de Cardiologie, oamenilor ce au trecut printr-un atac de cord le sunt prescrise, de regulă, de medici statine (medicamente). Li se mai recomandă să urmeze o dietă în stil mediteranean, potrivit health.harvard.edu.

La cercetare au luat parte 1.180 de persoane, cu vârsta medie de 68 de ani, care au avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral și care au anunțat, la începutul studiului, că iau statinele prescrise de doctor și se țin de dietă.

Cum poate fi prevenit al doilea infarct

Concluzia? „În următorii 8 ani, cei care au urmat o dietă în stil mediteranean și au luat o statină, așa cum a fost prescris, au avut un risc de 50% mai mic de a muri de boli cardiovasculare în comparație cu cei care au luat doar o statină sau au mâncat doar după dieta în stil mediteranean", se precizează pe site-ul citat.

Autorii studiului susțin că inflamația poate dubla riscul de infarct la persoanele care au suferit deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Însă, cum dieta mediteraneană înseamnă consumul de alimente antiinflamatoare - cantități medii și mari de fructe și legume întregi, cereale integrale, nuci, ulei de măsline, păsări de curte, pești, respectiv cantități limitate de carne roșie, alcool și lactate - , iar statinele atenuează și ele inflamația, combinația dintre cele două „ar putea oferi o reducere mai puternică a inflamației decât una singură", apreciază autorii studiului, conform health.harvard.edu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel