Statine, colesterol. Dureri musculare, reale sau închipuite?

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamentul are efecte adverse periculoase
Medicamentul are efecte adverse periculoase

Statinele, medicamentele care ajută la controlul colesterolului, sunt mai bine de 20 de ani o bază în prevenirea si tratarea bolilor de inimă. Însă, unii pacienți aleg să renunțe la ele.

Jorge Plutzky, directorul Cardiologiei Preventive la Brigham și Spitalul Femeilor din Boston, unitate medicală afiliată la Harvard, spune că unii oameni preferă să renunțe, după un an sau doi, la tratamentele cu statine, medicamente ce ajută la controlul colesterolului. Motivele se datorează unor efecte secundare legate de statine, de multe ori dureri musculare.

Statinele sunt o clasă de medicamente care scad lipidele prin inhibiția unei enzimei ce joacă un rol central în sinteza colesterolului. „Oamenii cred că nu pot tolera statinele atunci când, de fapt, pot", explică Jorge Plutzky pentru health.harvard.edu.

În opinia acestuia, problemele musculare sunt un efect secundar cunoscut al statinelor, dar complicațiile grave legate de mușchi sunt extrem de rare. Când pacienții experimentează simptomele mai frecvente - dar mai puțin îngrijorătoare - legate de mușchi, continuă Plutzky, acele probleme se rezolvă, de obicei, cu o doză mai mică de statină sau cu o schimbare la o statină diferită.

Statinele și bolile musculare

Ca lucrurile să fie și mai clare, medicul dă două exemple de boli musculare.

Prima este rabdomioliza, o formă gravă de boală musculară care apare atunci când țesutul muscular eliberează conținutul de fibre musculare în sânge. Acestea pot afecta rinichii, uneori provocând insuficiență renală, simptomele includ dureri musculare, slăbiciune vizibilă și urină maro sau de culoarea ceaiului. Cauzele acestei boli sunt variate: leziuni musculare, exerciții foarte intense, anumite infecții și unele medicamente - inclusiv statinele. Însă, baza de date a Sistemului FDA de raportare a efectelor adverse arată că incidența rabdomiolizei asociate cu statine este mai mică de 13 cazuri la un milion de prescripții de statine.

Al doilea exemplu este mialgia asociată statinelor, adică tulburările musculare, durerile sau slăbiciunile pe care le întâmpină oamenii atunci când iau statine. Adevărata incidență a acestor simptome s-a dovedit a fi greu de identificat.

Sursa citată amintește că s-au făcut studii în care unor persoane li s-au administrat statine sau placebo și care, în proporție de la 5 până la 7% au raportat reacții adverse legate de mușchi. Studiile au inclus mai mult de 170.000 de indivizi și s-au derulat pe mai mulți ani. În studiile de observație și în mediile reale - adică în clinici și practici medicale -, mai mulți subiecți care au luat statine au acuzat dureri musculare sau dureri cu rate cuprinse între 10% și 29%.

Nu se cunoaște motivul din spatele acestor rate mai mari din lumea reală. O ipoteză avansată ar fi starea fizică, sănătatea ori sensibilitatea persoanelor care se oferă voluntar pentru studii.

Statina și efectul nocebo

O altă explicație avansată ar fi opusul efectului placebo - efectul nocebo. Acesta ar apărea când oamenii experimentează efecte negative de la un medicament, placebo sau alt tratament bazat o așteptare la ceva rău. Mulți factori pot alimenta acea așteptare, inclusiv efectele secundare enumerate pe un medicament prescris de medic, o glumă de la un prieten sau un membru al familiei, chiar un articol găsit la o căutare pe Internet pentru „efecte secundare cu statine".

Doctorul Plutzky a observat acest efect nocebo printre pacienții săi din clinică. Despre nocebo există dovezi documentate.

Un studiu a comparat două medicamente fără statine pe aproximativ 500 de persoane cu istoric de intoleranță la statine. Înainte de începerea studiului real, le-au dat la jumătate dintre participanți o statină, în timp ce a doua jumătate - un placebo timp de 10 săptămâni. Apoi, după o perioadă de două săptămâni, cei aflați pe statine au luat, alte 10 săptămâni, placebo și invers.

Scopul cercetării a fost de a confirma că participanții nu au putut tolera statinele. Doar aproximativ 43% au fost cu adevărat intoleranți la statine, adică aveau simptome musculare în timp ce luau statina, dar nu în timpul tratamentului cu placebo. Unii nu aveau simptome musculare la niciun tratament, în timp ce alții acuzau simptome numai în timp ce luau placebo - sau ambele tratamente.

Concluzii

Concluzia la care a ajuns medicul Plutzky după studiul amintit e că un număr echitabil de oameni care cred că nu pot tolera statinele se înșeală. Însă, sunt unii oameni cu adevărat intoleranți la acestea.

„Dacă dezvoltați dureri musculare în timp ce luați o statină, cum puteți spune dacă medicamentul este responsabil? Statina poate provoca problema dacă durerea este recentă: durerea sau slăbiciunea începe, de obicei, în decurs de câteva săptămâni de la începerea tratamentului cu statină - dar, de obicei, nu după prima doză sau a doua - nu a fost prezentă înainte de începerea statinei; dacă este simetrică - problema musculară afectează ambele părți ale corpului (în cazul în care durerea este doar la un picior, de exemplu, este mai puțin probabil să fie din statină); dacă este inexplicabilă - nu există niciun alt motiv evident pentru durerea musculară sau slăbiciunea, cum ar fi o zi de grădinărit sau o leziune", se mai precizează pe health.harvard.edu.

Sfatului lui Jorge Plutzky este ca acei oameni care iau statine și bănuiesc că o stare poate fi de vină pentru durerile musculare, atunci să se adreseze medicului lor. Acesta le va recomanda să nu mai ia sau să le administreze o doză mai mică.

„Fără îndoială, statinele au contribuit la scăderea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale în ultimele două decenii. Gândiți-vă de două ori înainte de a vă decide să renunțați la un medicament care a beneficiat de milioane de oameni", încheie Jorge Plutzky.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel