Statine, studiu colesterol. Căutau efecte secundare, au descoperit beneficii

Dana Lascu |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Statine: Un studiu care încearca să explice efectele secundare ale statinelor, medicamente folosite pentru scăderea colesterolului, a constatat că acestea aduc beneficii neașteptate în timpul atacurilor de inimă și în metastazele celulelor canceroase. Studiul apare în ediția din aprilie a jurnalului Molecular Pharmacology.

Statine, efecte benefice nebănuite. Prin suprimarea activității receptorilor celulari cheie numiți receptori cuplați cu proteine G (GPCR) și partenerii lor de interacțiune, numiți proteine G, statinele au potențialul de a modifica diverse funcții corporale controlate de această cale importantă, arată cercetătoriăi de la Universitatea din Toledo.

Efecte secundare versus efecte benefice

În timp ce investigau de ce medicamentele pentru scăderea colesterolului numite statine provoacă efecte secundare negative, cum ar fi vederea neclară, pierderea memoriei pe termen scurt sau riscul crescut de diabet zaharat, cercetătorii de la Universitatea din Toledo au descoperit câteva beneficii necunoscute anterior.

Se știa deja că statinele pot ajuta la scăderea riscului de atac de cord (infarct) prin scăderea colesterolului din sânge, dar și că ele pot juca un rol protector în cazul unui infarct, deoarece pot suprima un proces biologic care perturbă funcția cardiacă.

Dar noul studiu a constatat că prin suprimarea activității receptorilor celulari cheie numiți receptori cuplați cu proteine G (GPCRs) și a partenerilor lor de interacțiune, proteinele G, statinele au potențialul de a modifica diferitele funcții ale corpului controlate de aceasta cale importantă.

„Credem că acest studiu și investigațiile noastre viitoare vor putea ajuta medicii să ia decizii mai informate cu privire la prescrierea de statine, deschizând o cale cu totul nouă în ceea ce statinele pot face în plus față de controlul colesterolului", a spus dr. Ajith Karunarathne, profesor asistent la Departamentul de chimie și biochimie, de la Universitatea din Toledo.

Modifică o cale importantă din organism

Căile de semnalizare GPCR sunt esențiale pentru supraviețuirea noastră. Acestea sunt cele mai mari ținte pentru medicamente - mai mult de o treime din toate medicamentele de pe piață - deoarece căile GPCR reglează organismul prin controlul unei varietăți de funcții, de la vedere, la ritm cardiac și neurotransmisie.

Statinele sunt concepute pentru a viza și inhiba calea de sinteză a colesterolului. Dar părți din calea de sinteză a colesterolului sunt necesare în calea de semnalizare GPCR ca aceasta să funcționeze, ceea ce explică efectele secundare negative temporare în timp ce se iau statine, cum ar fi vederea încețoșată sau pierderea memoriei pe termen scurt.

Împiedică migrarea celulelor canceroase

Oamenii de știință Universitatea din Toledo au descoperit de asemenea și un alt beneficiu crucial: medicamentele care scad colesterolul reduc capacitatea de a călători a celulelor migratorii, cum ar fi cele din cancer, dar și celulele imune.

„Acest lucru arată că migrarea guvernară de calea GPCR a celulelor de cancer, de asemenea, poate fi redusă de statine", a subliniat Karunarathne.

Cercetarea a fost făcută folosind celule, nu pacienți umani. Laboratorul lui Karunarathne folosește lumina pentru a controla comportamentul celulelor - printr-o metodă nouă numită optogenetică subcelulară - și studiază modul în care celulele răspund la lumină prin căile de transducție a semnalului.

„Am observat că diferite tipuri de statine induc abateri foarte diferite sau modificari ale proteinelor G în calea GPCR" a explicat doctorandul Mithila Tennakoon, din laboratorul lui Karunarathne și primul autor al studiului.

Efectele secundare nu sunt uniforme

„Efectele secundare ale statinelor nu sunt uniforme", a spus Karunarathne. „La nivelul celulelor din ochi, creier, inimă și plămânii pot avea impact complet diferit, deoarece acestea au diferite tipuri de proteine G".

Aceste descoperiri ajută la explicarea surselor moleculare pentru efectele secundare ale statinelor, despre care echipa lui Karunarathne a descoperit că pot avea efecte diferite asupra țesuturilor și organelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel