Obezitate, mâncat târziu. Ce riscați

Florina Pop |
Data publicării:
Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu
Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu

Oamenii care mănâncă mai târziu în timpul zilei riscă să devină obezi, susține un studiu de la Universitatea din Colorado, SUA.

Obezitatea și mâncatul târziu sunt strânse legate, a demonstrat, în studiul său, Adnin Zaman de la Universitatea din Colorado din Denver, SUA. Specialista susține că mâncarea mai târziu în timpul zilei poate contribui la creșterea în greutate. Ideile din cercetarea sa vor fi prezentate la reuniunea anuală a Societății Endocrine din New Orleans, se arată pe sciencedaily.com.

Potrivit sursei citate, nu este momentan clar pentru oamenii de știință dacă mâncatul târziu este asociat cu durata de somn mai scurtă sau cu o mai mare grăsime corporală.

Adnin Zaman a folosit în studiul său trei tipuri de tehnologie ca să înregistreze somnul participanților, activitatea lor fizică și obiceiurile alimentare.

„A fost o provocare să aplicăm somnului și cronobiologiei (n. r. acea parte a biologiei care studiază și observă modele comportamentale la organisme vii) la medicină din cauza lipsei de metode de măsurare a tiparelor zilnice de comportament uman", a spus cercetătoarea.

Obezitate, mâncat târziu. Ce a presupus studiul

La cercetare au participat 31 de adulți supraponderali, cu vârsta medie de 36 de ani. 90% dintre subiecți au fost femei. Acestea au fost înscrise într-un studiu de pierdere în greutate și puteau mânca doar la anumite ori din zi.

Toți participanții purtau un dispozitiv electronic în zona bazinului care măsura timpul petrecut făcând sport sau stând, dar și un ceas inteligent care a evaluat partea din studiu legată de somn. Acestora li s-a cerut să folosească o aplicație telefonică ca să fotografieze toate mesele și gustările pe parcursul zilei.

Concluzii? S-a descoperit că, în medie, participanții au consumat alimente de-a lungul a 11 ore în timpul zilei și au dormit aproximativ 7 ore pe noapte.

Cei care au mâncat mai târziu s-au culcat mai târziu, dar au dormit aproximativ aceeași perioadă ca aceia care au servit masa mai devreme. Potrivit sursei citate, timpul mai târziu a fost asociat cu un indice de masă corporală mai mare și cu o grăsime corporală mai mare.

Plecând de la ideea că telefoanele inteligente care monitorizează zilnic activitatea sunt deja un aspect uzual în viața noastră, cercetătoarea Adnin Zaman consideră că „ar putea fi în curând posibil să luăm în considerare calendarul comportamentelor pe parcursul a 24 de ore în modul în care ne apropiem de prevenirea și tratamentul obezității".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel