Antibioticele, asociate cu riscul de cancer la colon

Angela Sabău |
Data publicării:
Medicamentul are efecte adverse periculoase
Medicamentul are efecte adverse periculoase

Unele studii recente arată că s-ar putea să fie o legătură între administrarea de antibiotice și cancerul de colon. Cercetătorii spun că există o legătură, dar mai sunt necesare studii suplimentare în acest sens.

Dovezi recente sugerează că antibioticele, care afectează formarea bacteriilor intestinale, ar putea fi asociate cu un risc crescut de cancer colorectal.

O echipă condusă de cercetători de la Școala Medicală Harvard a dorit să vadă dacă utilizarea antibioticului este, de asemenea, asociată cu polipi adenomatoși, precursori ai cancerului de colon, care cresc semnificativ riscul de apariție a bolii.

Echipa a analizat datele de la 16.642 de femei cu varsta de peste 60 de ani, care au participat la Nurses' Health Study.

Ei au analizat mai întâi utilizarea antibioticelor la participanți care aveau vârste cuprinse între 20 și 59 ani, în ultimii patru ani. Apoi au verificat rezultatele cu colonoscopiile femeilor și au găsit 1.195 de cazuri de polipi adenomatoși.

Risc mai mare de cancer la colon

Ei au descoperit ca femeile care au folosit antibiotice timp de două luni sau mai mult, în orice moment în perioada de 20 - 30 de ani au avut un risc de 36% mai mare de a dezvolta polipi adenomatoași, în comparație cu femeile care nu au folosit aceste medicamente în acei ani.

Pentru femeile care au utilizat antibiotice timp de două luni sau mai mult la 40 - 50 de ani, riscul a fost cu 69% mai mare decât pentru cei care nu au utilizat antibiotice. În contrast, utilizarea antibioticelor în ultimii patru ani nu a fost asociată cu un risc mai mare de polipi.

Dacă se confirmă prin studii suplimentare, rezultatele publicate sugerează un alt motiv pentru limitarea utilizării antibioticelor.

Studiul poate fi găsit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel