Pigmentarea neuniformă a pielii: Petele de pe piele, cum scapi de ele

Adisa Codruț |
Data publicării:
Petele pe piele provocate de soare pot fi eliminate
Petele pe piele provocate de soare pot fi eliminate

Probleme de pigmentare neuniformă și nedorită, cum ar fi pete întunecate, pot să apară la toate tipurile de piele. Dar ce le provoacă și cum scapi de ele?

Petele întunecate care apar pe piele sunt cauzate, în principal, de daunele provocate de soare, spun experții dermatologi de la Academia Americană de Dermatologie. Dar ele pot să fie provocate și de alte afecțini (unele sunt grave), precum hemocromatoza (boală a ficatului), insuficiența glandelor suprarenale (boala Addison), purpura, vitiligo și Pitiriazis versicolor.

Citește și: Cancerul de piele. Cum îl recunoști și cât de periculos este

Evident, cauza lor contează foarte mult în tratarea acestor pete, așa că e important să mergi la un consult la medicul dermatolog.

De ce apar petele întunecate

Vorbind la modul general, persoanele care au pielea de culoare medie până la închisă au pete întunecate deoarece ceva declanșează producția suplimentară de melanină, substanța care dă culoarea pielii. Multe lucruri din viața zi cu zi pot declanșa această dereglare (vezi și bolile enumerate mai sus).

În general, petele întunecate apar adesea atunci când:

- Un coș (acnee) sau o pată de psoriazis se curăță;

Citește și: Obiceiuri care duc la apariția acneei. Cum scăpăm de ele

- O rană cauzată de o mușcătură de insecte, o tăietură, o arsură sau alte leziuni, se vindecă;

- Luați (sau aplicați pe piele) anumite medicamente;

- Un produs de piele sau de îngrijire a părului vă irită pielea;

- Modificările datorate hormonilor care apar, spre exemplu, în timpul sarcinii.

Primii pași

Dacă tratați o afecțiune a pielii cum ar fi acneea sau psoriazisul, astfel încât să opriți erupțiile, veți elimina ceea ce provoacă decolorarea. Cele mai multe pete întunecate vor dispărea de la sine.

De asemenea, dacă descoperiți că un produs de îngrijire a pielii provoacă decolorarea, trecerea la un produs mai blând care nu vă irită pielea poate împiedica formarea unor pete întunecate și permite curățarea petelor existente.

Cum le tratezi

Experții Academiei menționează următoarele modalități de tratare a problemelor de pigmentare în rândul persoanelor cu pielea mai deschisă la culoare:

- Petele întunecate provocate de soare sunt adesea superficiale, afectând doar stratul superior al pielii. Dermatologii recomandă frecvent retinolul topic, o formă de vitamina A. Dar consultați un dermatolog despre orice pete întunecate care par suspicioase, adică apar brusc și își schimbă forma.

- Atunci când eșuează terapia locală, se pot utiliza metode de peeling chimic superficial, care se poate face cu acid salicilic și acid glicolic.

- Dispozitivele cu lumină intensă pulsată (IPL) și laserele cu comutare Q pot fi, de asemenea, utilizate separat sau în combinație cu terapii topice pentru a viza selectiv petele întunecate. Laserele și dispozitivele IPL le utilizează medicul dermatolog ca să vă curețe pielea!

Ca să preveniți apariția lor, protecția solară zilnică cu o cremă pentru un spectru larg de raze UVA și UVB și cu un factor de protecție solară (SPF) de +30 sau mai mare.

Dispariția petelor ia timp

Odată ce înlăturați ceea ce cauzează petele întunecate pe piele, recuperarea poate dura ceva timp. Un loc care are câteva nuanțe mai întunecate decât restul pielii va dispărea de obicei în decurs de 6 până la 12 luni.

În cazul în care pigmentarea este adânc în piele, decolorarea poate dura ani. Tratamentul prescris de dermatologi poate accelera vindecarea lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel