Fumatul și alcoolul: Problemă dublă pentru creier?

Dana Lascu / 28 feb 2019 / 20:26
Britanicii duc un stil de viață mai nesănătos decât locutorii altor țări dezvoltate
Britanicii duc un stil de viață mai nesănătos decât locutorii altor țări dezvoltate

Alături de alte consecințe nocive asupra sănătății, fumatul cauzează modificări chimice, stres oxidativ și inflamație în creier. Consumul excesiv de alcool poate avea efecte similare. În mod surprinzător, totuși, foarte puține studii au examinat impactul combinat al fumatului și alcoolului asupra creierului.

De data aceasta, o echipă de cercetători, care a publicat o lucrare în jurnalul ACS Chemical Neuroscience, a arătat că la șoareci, consumul simultan de tutun și alcool ar putea crește daunele neuronale în anumite regiuni ale creierului.
Conform Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism, mulți oameni care fumează tutun consumă excesiv alcool și viceversa. Prin urmare, studierea efectelor combinate ale celor două vicii asupra sistemului nervos central ar putea aduce perspective valoroase.

Dar cele mai multe studii anterioare au examinat consecințele unuia sau a celuilalt, luate separat. De aceea, Alana Hansen și colegii săi au vrut să afle cum consumul de alcool și fumatul afectează împreună regiuni ale creierului (de șoareci) implicate în dependența de substanțe.

Combinația, mult mai periculoasă

Cercetătorii au tratat șoarecii cu alcool, fum de tutun sau ambele, de două ori pe zi, timp de 28 de zile și apoi au comparat creierul lor cu cel al animalelor din grupul de control, care nu au primit nicio substanță. Ei au descoperit că alcoolul și fumatul, combinate, au crescut nivelul speciilor reactive de oxigen în hipocampus comparativ cu animalele de control sau șoarecii cărora li s-a administrat doar fum de tutun.

În toate zonele creierului care au fost studiate, alcoolul combinat cu fumatul au crescut nivelurile de citokine pro-inflamatorii specifice mai mult decât fiecare viciu luat separat. Și în striatum și în cortexul frontal, cobaii cu ambele „tratamente" au prezentat niveluri mai scăzute ale factorului neurotrofic derivat din creier, un factor de creștere care ajută neuronii existenți să supraviețuiască și stimulează creșterea celor noi. Aceste rezultate sugerează că alcoolicii care fumează ar putea avea un risc suplimentar pentru daune neuronale, spun cercetătorii, citați într-un material dat publicității de ACS Chemical Neuroscience .

Studiul poate fi găsit AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy