Broccoli, vitamine și minerale. De ce e bun pentru sănătate
Broccoli, această legumă versatilă din familia brasicaceelor (cruciferelor), asemănătoare cu conopida, ar trebui să fie inclusă în dieta zilnică. Se găsește la toate magazinele, se păstrează bine...
Poți mănânca Broccoli crud, fiert în apă sau la aburi, făcut sauté sau prăjit. Dar, de asemenea, broccoli poate juca un rol principal în tot felul de mâncăruri, cum ar fi supe, ca garnitură în loc de cartofi prăjiți, sau chiar și în paste. Atunci când alegeți broccoli, căutați tulpini și inflorescențe tari, care să fie de un verde închis sau purpuriu (când încep să se înnegrească sau îngălbenească sunt „trecute"), bine ambalate.
Informații nutriționale:
Broccoli este bogat în vitamina A și folat (vitamina B9), precum și vitaminele C și K. Este, de asemenea, o sursă bună de fibre dietetice și de potasiu, iar o jumătate de ceașcă de broccoli are doar 15 calorii, scriu nutriționiștii de la Harvard Health Publishing.
La 100 de grame de broccoli, avem așa: 34 de kilocalorii, carbohidrați - 6.64 g, zahăr -1.7 g, fibre alimentare - 2.6 g, grăsimi - 0.37 g, proteine - 2.82 g, vitamina A echivalentul a - 31 μg (4% din cantitatea zilnică recomandată), betacaroten -361 μg (3%), luteină și zeaxanthină - 1403 μg, tiamină (vitamina B1) - 0.071 mg (6%), riboflavină (vitamina B2) - 0.117 mg (10%), niacină (vitamina B3) - 0.639 mg (4%); acid pantothenic (B5) - 0.573 mg (11%), vitamina B6 - 0.175 mg (13%), acid folic (vitamina B9) - 63 μg (16%), vitamina C - 89.2 mg (107%), vitamina E - 0.78 mg (5%), vitamina K - 101.6 μg (97%), calciu - 47 mg (5%), fier - 0.73 mg (6%), magneziu - 21 mg (6%), potasiu - 316 mg (7%) și sodiu - 33 mg (2%), iar zinc - 0.41 mg (4%).
Citește și:
Vitamina A: la ce e bună, de câtă ai nevoie și din ce alimente o obții
Vitamina E, rolul vital în organism și din ce alimente o obții
Cum îl prepari cel mai ușor
Rețetă ușoară: tăiați tulpinile în bucăți mici. Rupeți influorescențele în bucăți cam cât o mușcătură. Așezați-le într-un aparat sau vas de fiert cu aburi, acoperiți și gătiți timp de cinci până la șase minute, doar cât să se înmoaie puțin. Broccoli prea fiert își schimbă culoare în verde gălbui și se va zdrobi ușor. Poate fi servit cald, stropit cu puțin ulei de măsline și un vârf de cuțit de sare și piper. Sau poate fi servit rece alături de felul de mâncare preferat.
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
-
-
-
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Alimentele „interzise” care ar putea proteja creierul: ce arată un studiu pe 25 de ani
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Crezi că berea fără gluten e sigură? Studiul care dă peste cap tot ce știai
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
