Broccoli, vitamine și minerale. De ce e bun pentru sănătate

Dana Lascu |
Data publicării:
Arată ca o conopidă, dar broccoli e mai bogat în vitamine și minerale
Arată ca o conopidă, dar broccoli e mai bogat în vitamine și minerale

Broccoli, această legumă versatilă din familia brasicaceelor (cruciferelor), asemănătoare cu conopida, ar trebui să fie inclusă în dieta zilnică. Se găsește la toate magazinele, se păstrează bine în frigider și poate fi pregătită într-o varietate de moduri. Cel mai important e că aduce numeroase beneficii pentru sănătate.

Poți mănânca Broccoli crud, fiert în apă sau la aburi, făcut sauté sau prăjit. Dar, de asemenea, broccoli poate juca un rol principal în tot felul de mâncăruri, cum ar fi supe, ca garnitură în loc de cartofi prăjiți, sau chiar și în paste. Atunci când alegeți broccoli, căutați tulpini și inflorescențe tari, care să fie de un verde închis sau purpuriu (când încep să se înnegrească sau îngălbenească sunt „trecute"), bine ambalate.

Informații nutriționale:

Broccoli este bogat în vitamina A și folat (vitamina B9), precum și vitaminele C și K. Este, de asemenea, o sursă bună de fibre dietetice și de potasiu, iar o jumătate de ceașcă de broccoli are doar 15 calorii, scriu nutriționiștii de la Harvard Health Publishing.

La 100 de grame de broccoli, avem așa: 34 de kilocalorii, carbohidrați - 6.64 g, zahăr -1.7 g, fibre alimentare - 2.6 g, grăsimi - 0.37 g, proteine - 2.82 g, vitamina A echivalentul a - 31 μg (4% din cantitatea zilnică recomandată), betacaroten -361 μg (3%), luteină și zeaxanthină - 1403 μg, tiamină (vitamina B1) - 0.071 mg (6%), riboflavină (vitamina B2) - 0.117 mg (10%), niacină (vitamina B3) - 0.639 mg (4%); acid pantothenic (B5) - 0.573 mg (11%), vitamina B6 - 0.175 mg (13%), acid folic (vitamina B9) - 63 μg (16%), vitamina C - 89.2 mg (107%), vitamina E - 0.78 mg (5%), vitamina K - 101.6 μg (97%), calciu - 47 mg (5%), fier - 0.73 mg (6%), magneziu - 21 mg (6%), potasiu - 316 mg (7%) și sodiu - 33 mg (2%), iar zinc - 0.41 mg (4%).

Citește și:

Vitamina A: la ce e bună, de câtă ai nevoie și din ce alimente o obții

Vitamina E, rolul vital în organism și din ce alimente o obții

Cum îl prepari cel mai ușor

Rețetă ușoară: tăiați tulpinile în bucăți mici. Rupeți influorescențele în bucăți cam cât o mușcătură. Așezați-le într-un aparat sau vas de fiert cu aburi, acoperiți și gătiți timp de cinci până la șase minute, doar cât să se înmoaie puțin. Broccoli prea fiert își schimbă culoare în verde gălbui și se va zdrobi ușor. Poate fi servit cald, stropit cu puțin ulei de măsline și un vârf de cuțit de sare și piper. Sau poate fi servit rece alături de felul de mâncare preferat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel