Broccoli, vitamine și minerale. De ce e bun pentru sănătate
Broccoli, această legumă versatilă din familia brasicaceelor (cruciferelor), asemănătoare cu conopida, ar trebui să fie inclusă în dieta zilnică. Se găsește la toate magazinele, se păstrează bine...
Poți mănânca Broccoli crud, fiert în apă sau la aburi, făcut sauté sau prăjit. Dar, de asemenea, broccoli poate juca un rol principal în tot felul de mâncăruri, cum ar fi supe, ca garnitură în loc de cartofi prăjiți, sau chiar și în paste. Atunci când alegeți broccoli, căutați tulpini și inflorescențe tari, care să fie de un verde închis sau purpuriu (când încep să se înnegrească sau îngălbenească sunt „trecute"), bine ambalate.
Informații nutriționale:
Broccoli este bogat în vitamina A și folat (vitamina B9), precum și vitaminele C și K. Este, de asemenea, o sursă bună de fibre dietetice și de potasiu, iar o jumătate de ceașcă de broccoli are doar 15 calorii, scriu nutriționiștii de la Harvard Health Publishing.
La 100 de grame de broccoli, avem așa: 34 de kilocalorii, carbohidrați - 6.64 g, zahăr -1.7 g, fibre alimentare - 2.6 g, grăsimi - 0.37 g, proteine - 2.82 g, vitamina A echivalentul a - 31 μg (4% din cantitatea zilnică recomandată), betacaroten -361 μg (3%), luteină și zeaxanthină - 1403 μg, tiamină (vitamina B1) - 0.071 mg (6%), riboflavină (vitamina B2) - 0.117 mg (10%), niacină (vitamina B3) - 0.639 mg (4%); acid pantothenic (B5) - 0.573 mg (11%), vitamina B6 - 0.175 mg (13%), acid folic (vitamina B9) - 63 μg (16%), vitamina C - 89.2 mg (107%), vitamina E - 0.78 mg (5%), vitamina K - 101.6 μg (97%), calciu - 47 mg (5%), fier - 0.73 mg (6%), magneziu - 21 mg (6%), potasiu - 316 mg (7%) și sodiu - 33 mg (2%), iar zinc - 0.41 mg (4%).
Citește și:
Vitamina A: la ce e bună, de câtă ai nevoie și din ce alimente o obții
Vitamina E, rolul vital în organism și din ce alimente o obții
Cum îl prepari cel mai ușor
Rețetă ușoară: tăiați tulpinile în bucăți mici. Rupeți influorescențele în bucăți cam cât o mușcătură. Așezați-le într-un aparat sau vas de fiert cu aburi, acoperiți și gătiți timp de cinci până la șase minute, doar cât să se înmoaie puțin. Broccoli prea fiert își schimbă culoare în verde gălbui și se va zdrobi ușor. Poate fi servit cald, stropit cu puțin ulei de măsline și un vârf de cuțit de sare și piper. Sau poate fi servit rece alături de felul de mâncare preferat.
-
Ce se întâmplă cu creierul tău la mijlocul vieții te va șoca22.11.2025, 14:23
-
Butonatul pe TikTok și Instagram, efecte îngrijorătoare pentru creier22.11.2025, 12:33
-
-
-
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
