Vitamina A: la ce e bună, de câtă ai nevoie și din ce alimente o obții

Ca orice altă vitamină, și vitamina A este bună pentru organism dacă o obții din anumite surse și dacă e într-o anume cantitate. Altfel, poate contribui la apariția unor boli cumplite, precum cancerul sau...
Vitaminele sunt esențiale pentru un organism sănătos. Acționând împreună, acești compuși ajută la întărirea oaselor, vindecarea rănilor, sprijinirea sistemului imunitar, transformarea alimentelor în energie și repararea leziunilor celulare și ale țesuturilor – asta doar ca să enumerăm câteva beneficii.
Oricât de tentant ar fi să dați iama în standul cu vitamine efervescente de la supermarket sau să cumpărați pastile de la farmacie, trebuie să știți că experții recomandă obținerea vitaminelor din alimente, nu din pastile sau suplimente. Studii extensive au arătat că a avea o dietă sănătoasă poate reduce riscul de boli cronice și de handicap. În schimb, dovezile legate de administrarea vitaminelor sintetice sunt foarte puține și deloc convingătoare.
Așa că cel mai bine e să nu luați vitamine decât dacă vi le recomandă doctorul. Mai bine adoptați o dietă sănătoasă, ca să compensați deficiența.
Vitamina A și carotenoidele
Fructele și legumele colorate sunt bogate în pigmenți cunoscuți sub numele de carotenoizi. Organismul transformă două carotenoide, beta-caroten și alfa-caroten, în un tip de vitamină A. Alimentele pe bază din care organismul poate obține această vitamină sunt ficatul, laptele și ouăle, conțin o altă formă de vitamină A, numită retinol. Cele mai multe tipuri de lapte fără grăsimi și lapte praf fără grăsimi sunt, de asemenea, fortificate cu vitamina A pentru a înlocui cantitatea pierdută atunci când grăsimea este îndepărtată. Se adaugă, de asemenea, la multe cereale pentru micul dejun.
Vitamina A și sănătatea
Cercetările sugerează că vitamina A joacă mai multe roluri în sănătate și boală. Exemplele de mai jos subliniază faptul că este important să nu exagerați cu vitamina A sau cu orice altă vitamină.
Cancer.
Studiile sugerează că persoanele care mănâncă alimente bogate în beta-caroten și vitamina A sunt mai puțin predispuse să dezvolte multe tipuri de cancer, în special cancer pulmonar. Dar trebuie să fiți conștient și de pericole! Pentru că, de asemenea, cercetările arată că utilizarea pe termen lung a suplimentelor cu beta-caroten cu doze mari este legată de un risc crescut de cancer pulmonar la fumători și foști fumători.
Fracturile.
Mai multe studii observaționale arată că prea mult retinol - în dietă sau dn suplimente - poate slăbi oasele și crește probabilitatea de fracturi. Riscul apare atunci când oamenii consumă mai mult decât dublul cantității zilnice recomandate pentru vitamina A preformată și poate fi limitat la cei care nu au un aport suficient de vitamină D, atrag atenția experții de la Harvard Health Publishing.
Boli de ochi.
Vitamina A este esențială pentru ochii sănătoși, la fel ca și luteina și zeaxantina, două carotenoide care nu sunt transformate în vitamina A. Luteina și zeaxantina sunt singurele carotenoide găsite în retina ochiului. Spanacul și kale, două legume bogate în luteină, par să reducă moderat riscul de cataractă (înnegrirea lentilelor normal clare ale ochiului).
De câtă vitamina A are nevoie organismul
Potrivit experților de la Harvard Health Publishing un bărbat are nevoie zilnic de circa 900 micrograme (mcg) de vitamină A, ceea ce înseamnă 3.000 IU (unități internaționale), în timp ce o femeie are nevoie de doar 700 mcg (2.333 IU).
Cele mai bune surse naturale:
Surse de retinoizi (vitamina A): carne de vită, ficat, ouă, creveți, pește, lapte fortificat, brânză Cheddar, brânză elvețiană
Surse de beta-caroten: cartofi dulci, morcovi, dovleci, spanac, mango, frunze de napi.
-
Finanțarea spitalelor, modificată. Horațiu Moldovan (CNAS), precizări22.10.2025, 18:30
-
-
Cancerul, diagnosticat tardiv22.10.2025, 17:19
-
-
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!