Pancreatita cronică: ce o cauzează, în lipsa consumului de alcool sau a fumatului excesiv

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay
cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay

Pancreatita cronică are în general cauze precum consumul de alcool sau fumatul excesiv. Cercetătorii au descoperit recent că uneori, această afecțiune apare fără una din aceste cauze.

Pacienții care suferă de pancreatită cronică prezintă o inflamație recurentă sau permanentă a pancreasului. „În multe cazuri, oamenii dezvoltă această boală, deoarece consumă prea mult alcool sau fumează prea mult. Anumite medicamente sau niveluri ridicate de lipide sau calciu în sângele pacientului pot fi o altă cauză a pancreatitei”, a explicat Heiko Witt, unul dintre cei doi conducători ai studiului și profesor de medicină nutrițională pediatrică la Else Kröner-Fresenius-Zentrum (EKFZ) la TUM.

Principalul obiectiv al cercetărilor anterioare a fost pe așa-numitele celule acinice ale pancreasului; acestea sunt responsabile de crearea enzimelor digestive. Mulți pacienți care suferă de pancreatită cauzată genetic prezintă mutații ale enzimelor digestive sau în molecule care inhibă eficacitatea enzimelor.

Tulburarea canalului de calciu duce la pancreatită

În cursul studiului curent, care a fost efectuat la pacienții europeni și japonezi care suferă de pancreatită care nu este asociată cu consumul de alcool, cercetătorii au descoperit că defectele genetice care limitau puternic funcționalitatea canalului de calciu TRPV6 au provocat pancreatită cronică de debut precoce.

„Un defect TRPV6 substanțial este un factor de risc care apare la nivel global și serios pentru dezvoltarea pancreatitei cronice”, a spus profesorul Witt și a adăugat: „Identificând modificările canalului de calciu, considerăm acum și celulele canalizate ca parte a conceptului care acoperă originile această boală”. Celulele tubulare servesc ca acoperire în canalele care transportă enzimele digestive din punctul de origine în intestine.

Folosind un model de șoareci, oamenii de știință au putut demonstra că absența genei corespunzătoare ar duce, în cele mai multe cazuri, la inflamații și la apariția unor modificări fibrotice în pancreas, care este tipic pentru inflamația cronică.

Noi oportunități pentru abordări terapeutice farmacologice

Descoperirea că o defecțiune a canalului de calciu poate contribui la dezvoltarea pancreatitei oferă un nou curs de acțiune pentru intervenția terapeutică. Mai mult, rezultatele cercetării vor deveni parte a diagnosticului standard pentru pancreatita cauzată genetic. Aceste idei deschid, de asemenea, calea către o nouă zonă de cercetare care acoperă investigarea cauzelor pancreatitei - nu se mai concentrează asupra celulelor acinice și a enzimelor digestive, ci mai degrabă asupra canalelor, precum și asupra metabolismului calciului.

Identificarea mutațiilor într-un canal de calciu ca o cauză (contribuitoare) a bolii duce la noi factori - alte canale de calciu și proteine relevante pentru metabolismul calciului - care se deplasează în centrul științific. „În prezent investigăm aceste gene pentru modificări genetice si avem un colectiv european de pacienți care cuprinde 1.100 de persoane cu pancreatită pentru a aduna datele noastre”, a raportat profesorul Witt.

El a explicat în continuare: "Descifrarea fondurilor genetice ale pancreatitei va afecta substanțial înțelegerea noastră despre aceste tipuri de pancreatită cauzată genetic, precum și înțelegerea pancreatitei legate de alcool. Va permite noi abordări de cercetare care pot duce la noi posibilități de tratament în viitor."

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel