Pandemia scoate ce-i mai rău din oameni. Psiholog, de ce se comportă unii irațional

Coronavirus
Coronavirus

O femeie din Australia a scos un cuțit la un bărbat într-o confruntare cu privire la hârtia igienică, dintr-un supermarket. Un student din Singapore de etnie chineză fost bătut cu bestialitate pe străzile Londrei. Protestatarii de pe Insula Reunion din Oceanul Indian, întâmpină pasagerii de pe vasele de croazieră, aruncând cu pietre în ei. De ce vedem ce e mai rău din oameni, explică un psiholog

Australia nu are probleme cu aprovizionarea de hârtie igienică. Sudentul din Singapore nu are legături cu virusul și niciun singur pasager de pe vasul de croazieră Princess, care se afla în Reunion, nu fusese infectat.

Incidentele iraționale și egoiste ca acestea sunt probabil excepția, nu regula, dar frica pare să crească, punând în discuție capacitatea lumii de a se uni și încetini răspândirea coronavirusului.

De ce pot fi oamenii egoiști și iraționali

O mare parte din acest comportament propriu-zis provine din tendința oamenilor de a avea încredere în sentimentele lor de control asupra faptelor, un mod de a gândi „evolutiv vechi", potrivit lui Paul Slovic, psiholog al Universității din Oregon, care studiază percepția asupra riscului, notează CNN.

Există două moduri principale de gândire, explică el: unul intuitiv, bazat pe sentimente, celălalt, un sens mai rațional, bazat pe raționament științific, dovezi și rațiune. Modul intuitiv predomină, potrivit Slovic.

„În primele zile în care evoluam, au existat o mulțime de pericole în jur, iar aceste pericole au fost direct experimentate, au fost amenințări cu care ne-am confruntat direct din partea unor creaturi amenințătoare sau a altor triburi, totul a fost foarte direct și concret. Deci, aceste reacții bazate pe sentimente au fost foarte benefice în a ne ajuta să acționăm rapid și să recunoaștem prietenul de dușmanul”, a declarat Slovic pentru CNN.

„De exemplu, dacă auzeai un zgomot dintr-un tufiș, care ar putea fi de la un animal periculos. Te opreeai să te gândești la ceea ce provoca sunetul - dacă era într-adevăr un animal periculos? - Sau acceptai doar faptul că sună înfricoșător și plecai de acolo. Deci supraviețuirea noastră depindea de a-ți testa emoțiile și de a te comporta rapid și de a acționa în funcție de acele sentimente. "

Sentimentele, a spus el, sunt de obicei un ghid util care ne ajută să luăm decizii bune în fiecare zi.

„Este ușor, este firesc, rapid - este o capacitate remarcabilă în creierul nostru modern, cu excepția faptului că există câteva lucruri pe care nu le face bine și unul dintre aceste lucruri este că nu se raportează la statistici sau la numere, foarte bine."

Acest lucru se întâmplă în actuala pandemie, a spus el, deoarece majoritatea informațiilor primite prin mass-media și oficiali sunt cele mai grave cazuri și victime. Nu calculăm bine că marea majoritate a cazurilor sunt ușoare, chiar asimptomatice.

Este un răspuns protector, dar care poate fi exagerat

Nu este surprinzător faptul că unii oameni s-ar putea simți amenințați de cineva care provine de la Wuhan, de unde provine virusul, sau China, sau o altă țară predominantă, a spus el, din cauza modului în care funcționează mintea.

„Este un răspuns natural, protector, care poate fi exagerat și dăunător pentru persoanele care prezintă un risc foarte scăzut”, a spus el.

„Dar este o emoție care ar trebui să fie temperată de rațiune - ar trebui să spunem, ce știm despre probabilitatea ca acest grup de oameni să ne facă rău într-un fel? Care este severitatea acesteia? Ce arată datele? Ce spune despre nivelul de risc? Ceea ce vedem este că stigmatul poate apărea chiar și atunci când riscul este foarte scăzut și stigmatul nu este justificat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel