Parodontită și boli cardiovasculare, mai frecvente la persoanele cu artrită reumatoidă

Angela Sabău |
Data publicării:

Persoanele cu artrită reumatoidă au mai frecvent boli parodontale și cardiovasculare. Cercetătorii au vrut să afle care este legătura dintre acest afecțiuni.

Rata bolilor parodontale, dar și a bolilor cardiovasculare este foarte mare la persoanele cu artrită reumatoidă. Noile cercetări publicate în Arthritis & Rheumatology sugerează că răspunsurile imune la anumite bacterii care cauzează boli parodontale pot juca un rol în riscul mai mare de boală cardiovasculară al pacienților.
Dintre cei 197 de pacienți cu poliartrită reumatoidă, cei cu răspunsuri de anticorpi la agenții patogeni parodontali comuni au fost mai predispuși să prezinte semne de ateroscleroză.
„Dovezile expunerii la un anumit agent patogen parodontal numit Aggregatibacter actinomycetemcomitans au avut cele mai puternice asociații cu ateroscleroza la pacienții cu poliartrită reumatoidă pe care le-am studiat”, a spus autorul principal Jon T. Giles, de la Universitatea Columbia. 
Mai mult, a fost asociat cu măsuri de ateroscleroză coronariană, carotidă și periferică, dincolo de alți factori de risc pentru ateroscleroză. 
Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă eliminarea expunerii la acest agent patogen ar putea modifica creșterea bolilor cardiovasculare cunoscute ca făcând parte din artrita reumatoidă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel