Particulele minuscule din aerul poluat, asociate cu atacurile de cord. Cercetător: Duce adesea la moarte subită

Sonia Baciu |
Data publicării:
particulele minuscule din aerul poluat asociate cu atacurile de cord. FOTO: Freepik @Drazen Zigic
particulele minuscule din aerul poluat asociate cu atacurile de cord. FOTO: Freepik @Drazen Zigic

Poluarea cu microparticule are efecte nocive asupra sănătății putând declanșa atacuri de cord, potrivit unui studiu.

Poluarea are un impact major asupra sănătății, afectând nu doar sistemul respirator, ci și inima, potrivit unui studiu recent.

Aproape un deceniu de date colectate în Singapore sugerează că o concentrație crescută de particule minuscule în aer poate declanșa atacuri de cord, ceea ce face și mai urgentă necesitatea de a reduce nivelul de poluare a aerului în întreaga lume, notează Science Alert.

Cercetătorii au căutat particule de cel puțin 25 de ori mai mici decât lățimea unui fir de păr uman, cunoscute sub numele de particule PM2,5 (pentru 2,5 micrometri în diametru). Dimensiunea lor mică înseamnă că pot fi inhalate cu ușurință, iar acestea au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli autoimune.

Nivelurile de poluare din Singapore au fost urmărite în raport cu mai mult de 18.000 de cazuri raportate de stop cardiac în afara spitalului (OHCA) între iulie 2010 și decembrie 2018.

Prin analiză statistică, 492 dintre cazuri au putut fi atribuite creșterii concentrațiilor de PM2,5.

”Am produs dovezi clare ale unei asocieri pe termen scurt a PM2,5 cu oprirea cardiacă în afara spitalului, care este un eveniment catastrofal care duce adesea la moarte subită”, a declarat epidemiologul Joel Aik, de la Duke-NUS Medical School din cadrul Universității Naționale din Singapore.

Vezi și: Poluarea aerului, nou factor de risc pentru obezitatea femeilor

Reducerea poluării salvează vieți

Cercetătorii au constatat că o scădere cu un 1 microgram pe metru cub a poluării atmosferice se corelează cu o reducere de 8% a atacurilor de cord, în timp ce o scădere de 3 mcg/mc a înregistrat o reducere de 30%.

Ipotetic, aceste reduceri se traduc prin 39 și, respectiv, 149 de atacuri de cord mai puține.

De asemenea, a existat o scădere clară a riscului de a suferi un atac de cord la 3 până la 5 zile după expunerea la niveluri mai ridicate de poluare, ceea ce sugerează că efectele sunt pe termen scurt. Astfel, cercetătorii susțin că o  curățare a aerului din orașe ar putea salva vieți și reduce presiunea de pe sistemul sanitar.

Vezi și: Indicele ORAC și impactul asupra sănătății. Care sunt alimentele cele mai bogate în antioxidanți

Poluarea, efecte asupra sănătății

Potrivit EPA, expunerea pe termen scurt și/sau lung la poluarea aerului a fost asociată cu o gamă largă de efecte asupra săntății umane, inclusiv creșterea simptomelor respiratorii, spitalizarea pentru boli cardiace sau pulmonare și chiar decesul prematur.

Poluanții atmosferici periculoși (toxici) pot provoca efecte grave asupra sănătății, cum ar fi cancerele sau efecte asupra reproducerii sau malformații congenitale.

Efectele asupra mediului (sau asupra bunăstării) includ efectele asupra:

- solului și apei

- culturileorși alte tipuri de vegetație

- materialelor artificiale (cum ar fi clădirile și mașinile)

- animalelor domestice, dar și a celor sălbatice

- vizibilității

- climei.

Ceața, riscuri pentru sănătate. Ce trebuie să știi despre smogul din zilele reci

Ceața este practic un nor joasă altitudine în care acumularea de apă are loc din ochiurile de apă locale. Ceața rareori durează mai mult după răsăritul soarelui și nu are alt efect negativ major decât reducerea vizibilității. Dar atunci când această ceață este amestecată cu alți poluanți pentru a forma smog, devine periculoasă pentru sănătatea ta.

Smogul, ce este

Principalul motiv pentru formarea smogului este creșterea poluării aerului. Poluanții atmosferici proveniți de la autoturisme precum dioxidul de sulf, dioxidul de azot și diverși poluanți industriali, cum ar fi monoxidul de carbon, compușii organici volatili, ozonul și particulele în suspensie se amestecă cu ceața pentru a forma un strat dens în atmosferă numit smog. Smogul tinde să persiste în atmosferă pe tot parcursul zilei, dând naștere la o varietate de afecțiuni, potrivit The Health Side.

Smogul aduce cu sine o serie de tulburări respiratorii și de altă natură, iată câteva:

Funcția pulmonară: Particulele fine în suspensie din aer se depun în plămâni, înfundându-le și scăzând capacitatea lor funcțională, ceea ce crește episoadele de respirație șuierătoare, tuse și dificultăți de respirație.

Tuse: Una dintre principalele modalități prin care poluarea provoacă tuse este cauzată de inhalarea smogului care poate da naștere la o criză de tuse, deoarece căile respiratorii se irită. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel