Poluarea aerului, nou factor de risc pentru obezitatea femeilor
Obezitatea este influențată și de poluarea aerului, nu doar de stilul de viață sau de stres.
Obezitatea este o problemă de sănătate publică, fiind unul dintre factorii de risc pentru apariția bolilor metabolice și de inimă, dar și a cancerului. De altfel, stilul de viață dezechilibrat, alimentația nesănătoasă și sedentară, precum și stresul au dus la creșterea numărului de persoane care suferă de obezitate și supraponderabilitate.
Un nou studiu al Universității din Michigan sugerează că există un alt factor care înclină balanța în ceea ce privește greutatea, indicele de masă corporală, circumferința taliei și grăsimea corporală a femeilor, poluarea aerului, notează Science Daily. Astfel, celebra vorbă că te îngrași și de la o gură de aer începe să aibă un cu totul alt sens.
Potrivit studiului, femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani expuse pe termen lung la poluarea aerului, mai exact, la niveluri mai ridicate de particule fine, dioxid de azot și ozon, au înregistrat creșteri ale dimensiunilor corporale și ale măsurilor de compoziție, a declarat Xin Wang, cercetător în domeniul epidemiologiei la Școala de Sănătate Publică a U-M și primul autor al studiului, la care au participat peste 1.600 de femei caucaziene, de culoare, chineze și japoneze, perioada analizată fiind între anii 2000 și 2008.
Expunerile anuale la poluarea aerului au fost atribuite prin corelarea adreselor rezidențiale cu estimări hibride ale concentrațiilor de poluanți atmosferici.
Cercetătorii au examinat legăturile dintre poluare și mărime sau forma corpului participantelor, dar și răspunsurile legate de activitatea fizică a acestora.
Obezitatea din cauza poluării, la femei
Potrivit datelor analizate, expunerea la poluarea aerului a fost legată de o grăsime corporală mai mare, o proporție mai mare de grăsime și o masă slabă mai mică în rândul femeilor aflate la mijlocul vieții. De exemplu, grăsimea corporală a crescut cu 4,5%, sau aproximativ 1,17 kilograme.
Cercetătorii au explorat interacțiunea dintre poluarea aerului și activitatea fizică asupra compoziției corporale. Nivelurile ridicate de activitate fizică, ce s-au bazat pe frecvența, durata și efortul fizic perceput din mai mult de 60 de exerciții, au fost o modalitate eficientă de a atenua și compensa expunerea la poluarea aerului, a arătat cercetarea, potrivit sursei menționate.
Autorul studiului, publicat în Diabets Care, a subliniat faptul că cercetarea s-a concentrat asupra femeilor de vârstă medie, 40-50 de ani, astfel că rezultatele studiului nu pot fi generalizate la bărbați sau la femeile din alte intervale de vârstă.
Un lucru este însă cert, poluarea aerului are un impact major asupra sănătății generale a populației, scurtând durata de viață a persoanelor care locuiesc în zonele poluate și crește incidența bolilor pulmonare cronice, atât la adulți, cât și la copii, la aceștia din urmă crește riscul de a dezvolta boli alergice pulmonare, cum ar fi astmul bronșic.
TOP 4 factori de risc pentru apariția cancerului. Medic: Locurile 3 și 4, o SURPRIZĂ
Factorii de mediu și stilul de viață nesănătos stau la baza apariției mai multor boli grave, cum ar fi cele de inimă, metabolice sau chiar cancer. Dr. Eniko-Reka Fejer, medic primar oncologie, a vorbit la Digi 24 despre factorii de risc influențabili, ce se cataloghează în patru categorii: comportamentali, metabolici, factori de risc din mediu și ocupaționali.
”Interesul oferit tumorilor maligne a identificat factorii de risc cheie ai bolii. Se pare că factorii de risc comportamentali sunt cei mai periculoși. Aici intră fumatul, putem vorbi despre consumul de alcool, respectiv despre alimentația nesănătoasă redusă în fibre, legume, fructe și lactate. Acestea oarecum provoacă factorii de risc metabolici, care sunt obezitatea și factorii de risc sateliți ai acesteia, cum este, de exemplu, nivelul crescut al glicemiei în sânge”, a declarat dr. Eniko-Reka Fejer, la Digi 24.
Potrivit specialistului, pentru a reduce factorii de risc, recomandările sunt ferme: ”abandonați fumatul, minimalizați consumul de alcool, mișcați-vă mult, mențineți-vă activi aproximativ 5 ore pe săptămână și hrăniți-vă sănătos. Prevenția este cea mai eficientă și inteligentă acțiune în reducerea incidenței cancerului”. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Bolile cauzate de poluare. Țincu: Oamenii trec cu ușurință peste ea
-
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
-
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
