Poluarea aerului, nou factor de risc pentru obezitatea femeilor

Obezitatea este influențată și de poluarea aerului, nu doar de stilul de viață sau de stres.
Obezitatea este o problemă de sănătate publică, fiind unul dintre factorii de risc pentru apariția bolilor metabolice și de inimă, dar și a cancerului. De altfel, stilul de viață dezechilibrat, alimentația nesănătoasă și sedentară, precum și stresul au dus la creșterea numărului de persoane care suferă de obezitate și supraponderabilitate.
Un nou studiu al Universității din Michigan sugerează că există un alt factor care înclină balanța în ceea ce privește greutatea, indicele de masă corporală, circumferința taliei și grăsimea corporală a femeilor, poluarea aerului, notează Science Daily. Astfel, celebra vorbă că te îngrași și de la o gură de aer începe să aibă un cu totul alt sens.
Potrivit studiului, femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani expuse pe termen lung la poluarea aerului, mai exact, la niveluri mai ridicate de particule fine, dioxid de azot și ozon, au înregistrat creșteri ale dimensiunilor corporale și ale măsurilor de compoziție, a declarat Xin Wang, cercetător în domeniul epidemiologiei la Școala de Sănătate Publică a U-M și primul autor al studiului, la care au participat peste 1.600 de femei caucaziene, de culoare, chineze și japoneze, perioada analizată fiind între anii 2000 și 2008.
Expunerile anuale la poluarea aerului au fost atribuite prin corelarea adreselor rezidențiale cu estimări hibride ale concentrațiilor de poluanți atmosferici.
Cercetătorii au examinat legăturile dintre poluare și mărime sau forma corpului participantelor, dar și răspunsurile legate de activitatea fizică a acestora.
Obezitatea din cauza poluării, la femei
Potrivit datelor analizate, expunerea la poluarea aerului a fost legată de o grăsime corporală mai mare, o proporție mai mare de grăsime și o masă slabă mai mică în rândul femeilor aflate la mijlocul vieții. De exemplu, grăsimea corporală a crescut cu 4,5%, sau aproximativ 1,17 kilograme.
Cercetătorii au explorat interacțiunea dintre poluarea aerului și activitatea fizică asupra compoziției corporale. Nivelurile ridicate de activitate fizică, ce s-au bazat pe frecvența, durata și efortul fizic perceput din mai mult de 60 de exerciții, au fost o modalitate eficientă de a atenua și compensa expunerea la poluarea aerului, a arătat cercetarea, potrivit sursei menționate.
Autorul studiului, publicat în Diabets Care, a subliniat faptul că cercetarea s-a concentrat asupra femeilor de vârstă medie, 40-50 de ani, astfel că rezultatele studiului nu pot fi generalizate la bărbați sau la femeile din alte intervale de vârstă.
Un lucru este însă cert, poluarea aerului are un impact major asupra sănătății generale a populației, scurtând durata de viață a persoanelor care locuiesc în zonele poluate și crește incidența bolilor pulmonare cronice, atât la adulți, cât și la copii, la aceștia din urmă crește riscul de a dezvolta boli alergice pulmonare, cum ar fi astmul bronșic.
TOP 4 factori de risc pentru apariția cancerului. Medic: Locurile 3 și 4, o SURPRIZĂ
Factorii de mediu și stilul de viață nesănătos stau la baza apariției mai multor boli grave, cum ar fi cele de inimă, metabolice sau chiar cancer. Dr. Eniko-Reka Fejer, medic primar oncologie, a vorbit la Digi 24 despre factorii de risc influențabili, ce se cataloghează în patru categorii: comportamentali, metabolici, factori de risc din mediu și ocupaționali.
”Interesul oferit tumorilor maligne a identificat factorii de risc cheie ai bolii. Se pare că factorii de risc comportamentali sunt cei mai periculoși. Aici intră fumatul, putem vorbi despre consumul de alcool, respectiv despre alimentația nesănătoasă redusă în fibre, legume, fructe și lactate. Acestea oarecum provoacă factorii de risc metabolici, care sunt obezitatea și factorii de risc sateliți ai acesteia, cum este, de exemplu, nivelul crescut al glicemiei în sânge”, a declarat dr. Eniko-Reka Fejer, la Digi 24.
Potrivit specialistului, pentru a reduce factorii de risc, recomandările sunt ferme: ”abandonați fumatul, minimalizați consumul de alcool, mișcați-vă mult, mențineți-vă activi aproximativ 5 ore pe săptămână și hrăniți-vă sănătos. Prevenția este cea mai eficientă și inteligentă acțiune în reducerea incidenței cancerului”. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Bolile cauzate de poluare. Țincu: Oamenii trec cu ușurință peste ea
-
Planta care scade glicemia și ajută digestia23.08.2025, 18:16
-
-
-
Nu bei suficientă apă? Iată de ce ești mai stresat decât ar trebui23.08.2025, 15:18
-
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".