Urmărește dezbaterea live

TOP 4 factori de risc pentru apariția cancerului. Medic: Locurile 3 și 4, o SURPRIZĂ

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Top 4 factori de risc pentru aparitia cancerului. FOTO: Freepik @h9images
Top 4 factori de risc pentru aparitia cancerului. FOTO: Freepik @h9images

”O persoană care are o viață sedentară și nu este obeză poate să aibă un risc crescut de cancer”, susține oncologul Fejer, cu privire la factorii de risc pentru apariția cancerului.

Factorii de mediu și stilul de viață nesănătos stau la baza apariției mai multor boli grave, cum ar fi cele de inimă, metabolice sau chiar cancer. Dr. Eniko-Reka Fejer, medic primar oncologie, a vorbit la Digi 24 despre factorii de risc influențabili, ce se cataloghează în patru categorii: comportamentali, metabolici, factori de risc din mediu și ocupaționali.

”Interesul oferit tumorilor maligne a identificat factorii de risc cheie ai bolii. Se pare că factorii de risc comportamentali sunt cei mai periculoși. Aici intră fumatul, putem vorbi despre consumul de alcool, respectiv despre alimentația nesănătoasă redusă în fibre, legume, fructe și lactate. Acestea oarecum provoacă factorii de risc metabolici, care sunt obezitatea și factorii de risc sateliți ai acesteia, cum este, de exemplu, nivelul crescut al glicemiei în sânge”, a declarat dr. Eniko-Reka Fejer, la Digi 24.

Potrivit specialistului, pentru a reduce factorii de risc, recomandările sunt ferme: ”abandonați fumatul, minimalizați consumul de alcool, mișcați-vă mult, mențineți-vă activi aproximativ 5 ore pe săptămână și hrăniți-vă sănătos. Prevenția este cea mai eficientă și inteligentă acțiune în reducerea incidenței cancerului”.

Top 4 factori de risc: obezitatea, o surpriză

De asemenea, medicul a precizat că sunt o multitudine de studii cu privire la factorii de risc pentru apariția cancerului, exemplificându-l pe cel mai recent.

”Există multiple studii, dar cel mai vast și-a publicat rezultatele luna aceasta, în revista The Lancet. Acesta a evaluat perioada dintre 1990 și 2019, urmărind 34 de factori de risc și relația de cauzalitate cu aproximativ 23 de tumori maligne. A urmărit 4,4 milioane de decese cauzate de cancer și au văzut 105 milioane de ani cumulați prin dizabilități cauzate de cancer. Rezultatele sunt aceleași: pe primul loc se află fumatul, pe locul 2 se află consumul excesiv de alcool, pe locul 3 a urcat obezitatea, ceea ce a fost o surpriză, pe locul 4 se află activitatea sexuală neprotejată.

Ceea ce este îngrijorător în perioada revăzută dintre 2010 și 2019, obezitatea a crescut în incidență cu aproximativ 34%, cauzând mortalitatea crescută cu 20% a ultimilor ani”, a mai spus dr. Eniko-Reka Fejer.

Bărbații, cu o rată mai crescută de mortalitate, dar cu 50% dintre factorii influențabili

”Din păcate veștile nu sunt bune pentru bărbați. Mortalitatea, de orice cauză, de tumoră malignă independentă de sex este mai crescută la bărbați, însă ei au șansa de a influența aproximativ 50% dintre factorii de risc care provoacă sau favorizează formarea cancerului, iar femeile au doar 34% de factori de risc de influențat.

Aici doresc să fac o mențiune legată de cancerul de col uterin, care este o tumoră malignă preventibilă, printr-o banală vaccinare împotriva infecției cu human papilomavirus (HPV) și aceste rezultate au fost deja dovedite prin programele de vaccinare din Nordul și Vestul Europei, acesta reducând cu 80% mortalitatea prin cancer”, a spus medicul, subliniind că ”metodă mai eficientă de a preveni un cancer și de a reduce mortalitatea nu există”, a mai spus medicul.

Alți factori de risc

Medicul susține că trebuie să acordăm o atenție la fel de importantă și fumatului pasiv, sedentarismului dar și sărăciei. ”Este foarte important să avem grijă și la fumatul pasiv. O persoană care fumează, în jurul său poate îmbolnăvi și alte persoane.

Nu putem evita indicele socio-demografic redus, sărăcia este un factor de risc pentru a dezvolta cancer și alte boli.

Sedentarismul este un factor de risc independent de obezitate, deci o persoană care are o viață sedentară și nu este obeză poate să aibă un risc crescut de cancer”, a concluzionat medicul oncolog.

Vezi și: Munca în tura de noapte, risc crescut de cancer. Ce se petrece în organism

Fumatul și alcoolul, factori de risc pentru aproape jumătate dintre decesele cauzate de cancer

Peste 44% dintre decesele cauzate de cancer, la nivel mondial, au avut ca factori de risc fumatul, alcoolul și indicele de masă corporală (IMC) ridicat, potrivit unei cercetări publicate în revista The Lancet folosind studiul Global Burden of Disease, Injuries and Risk Factors (GBD) din 2019, notează Agerpres, citând AFP.

Acest vast program de cercetare, finanţat de Fundaţia Bill Gates, este de o amploare inegalabilă, implicând câteva mii de cercetători din majoritatea ţărilor lumii.

Studiul a analizat impactul a 34 de factori de risc asupra deceselor și a problemelor de sănătate cauzate de 23 de tipuri de cancer, a sugerat că aceștia au fost atribuite pentru 4,45 milioane de decese cauzate de cancer în 2019 (44,4% din totalul deceselor cauzate de cancer) pentru ambele sexe combinate, fumatul (33,9%), consumul de alcool (7,4%) și IMC ridicat printre principalele cauze.

Noul studiu este primul care estimează modul în care o listă cuprinzătoare de factori de risc contribuie la decesele cauzate de cancer și la starea de sănătate precară la nivel global, regional și național, la toate grupele de vârstă, pentru ambele sexe și în timp.

În ciuda faptului că este a doua cauză principală de deces la nivel mondial, după bolile cardiovasculare, până în prezent, majoritatea studiilor privind povara cancerului au analizat factori de risc unici la nivel global sau factori de risc multipli în anumite țări. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Bolile cardiovasculare, 9 factori de risc. România, în TOP. Trifan: Un pacient care a renunțat la fumat, după 2 - 3 ani, este la același risc cu o persoană care nu a fumat niciodată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel