Fumatul și alcoolul, factori de risc pentru aproape jumătate dintre decesele cauzate de cancer

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fumatul si alcoolul factori de risc. FOTO: Freepik @amenic181
fumatul si alcoolul factori de risc. FOTO: Freepik @amenic181

Fumatul și alcoolul, confirmate ca factori de risc pentru decesele cauzate de cancer, arată un studiu amplu.

Peste 44% dintre decesele cauzate de cancer, la nivel mondial, au avut ca factori de risc fumatul, alcoolul și indicele de masă corporală (IMC) ridicat, potrivit unei cercetări publicate în revista The Lancet folosind studiul Global Burden of Disease, Injuries and Risk Factors (GBD) din 2019, notează Agerpres, citând AFP.

Acest vast program de cercetare, finanţat de Fundaţia Bill Gates, este de o amploare inegalabilă, implicând câteva mii de cercetători din majoritatea ţărilor lumii.

Studiul a analizat impactul a 34 de factori de risc asupra deceselor și a problemelor de sănătate cauzate de 23 de tipuri de cancer, a sugerat că aceștia au fost atribuite pentru 4,45 milioane de decese cauzate de cancer în 2019 (44,4% din totalul deceselor cauzate de cancer) pentru ambele sexe combinate, fumatul (33,9%), consumul de alcool (7,4%) și IMC ridicat printre principalele cauze.

Noul studiu este primul care estimează modul în care o listă cuprinzătoare de factori de risc contribuie la decesele cauzate de cancer și la starea de sănătate precară la nivel global, regional și național, la toate grupele de vârstă, pentru ambele sexe și în timp.

În ciuda faptului că este a doua cauză principală de deces la nivel mondial, după bolile cardiovasculare, până în prezent, majoritatea studiilor privind povara cancerului au analizat factori de risc unici la nivel global sau factori de risc multipli în anumite țări.

”Acest studiu ilustrează faptul că povara cancerului rămâne o provocare importantă în materie de sănătate publică, a cărei amploare este în creștere în întreaga lume. Fumatul continuă să fie principalul factor de risc pentru cancer la nivel global, alți contribuitori substanțiali la povara cancerului variind”, a declarat Dr. Christopher Murray, director al Institutului pentru Metrici și Evaluare în Sănătate (IHME) de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington și co-autor principal al studiului, se arată în The Lancet.

”Constatările noastre pot ajuta factorii de decizie politică și cercetătorii să identifice factorii de risc cheie care ar putea fi vizați în cadrul eforturilor de reducere a deceselor și a problemelor de sănătate cauzate de cancer la nivel regional, național și global”, a mai spus Murray.

Vezi și: Cancerul cervical și cancerul de col uterin, prevenite de vaccinul anti-HPV: Oprește reapariţia leziunilor

Cancerul aparatului respirator, cel mai prezent 

Principala cauză a deceselor cauzate de cancer atribuibile factorilor de risc, atât la bărbați, cât și la femei, la nivel global, a fost cancerul de trahee, bronhii și plămâni, care a reprezentat 36,9% din totalul deceselor cauzate de cancer atribuibile factorilor de risc.

Aceasta a fost urmată de cancerul de colon și rect (13,3%), cancerul esofagian (9,7%) și cancerul de stomac (6,6%) la bărbați, precum și de cancerul de col uterin (17,9%), cancerul de colon și rect (15,8%) și cancerul de sân (11%) la femei.

Vezi și: Cancerul de pancreas, "tumora cu pronosticul cel mai nefavorabil dintre toate cancerele". Terapia care-l poate TRATA. Croitoru: Aduce maximum de supraviețuire

Prevenția, sărăcia și riscul de cancer

Într-un comentariu independent, publicat în aceeaşi ediţie a revistei The Lancet, doi epidemiologi, Diana Sarfati şi Jason Gurney, au susţinut aceste concluzii, estimând totodată că studiul subliniază importanţa prevenţiei. Ei au atras însă atenţia asupra preciziei estimărilor studiului, dat fiind faptul că strângerea datelor este supusă numeroaselor deficienţe în mai multe ţări.

”Prevenirea primară a cancerului prin eradicarea sau atenuarea factorilor de risc modificabili este cea mai bună speranță a noastră de a reduce povara viitoare a cancerului. Reducerea acestei poveri va îmbunătăți sănătatea și bunăstarea și va atenua efectele agravante asupra oamenilor și presiunea fiscală asupra resurselor în cadrul serviciilor de oncologie și al sectorului sanitar în general”, a spus Sarfati.

În ceea ce privește legăturile dintre riscul de cancer și sărăcie, cei doi afirmă că ”nu este întâmplător faptul că comportamentele asociate cu un risc mai mare de cancer sunt structurate în funcție de sărăcie, în special în cadrul țărilor. Sărăcia influențează mediile în care trăiesc oamenii, iar aceste medii modelează deciziile privind stilul de viață pe care oamenii le pot lua.

Acțiunile de prevenire a cancerului necesită un efort concertat în cadrul și în afara sectorului sănătății. Această acțiune include politici specifice axate pe reducerea expunerii la factorii de risc care cauzează cancerul, cum ar fi tutunul și alcoolul, și accesul la vaccinuri care previn infecțiile care cauzează cancerul, inclusiv hepatita B și HPV”, spune Gurney.

Vezi și: Legea ”dreptului la uitare”, promulgată: Supraviețuitorii de cancer, acces nediscriminatoriu la asigurări și credite bancare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel