PAȘAPORT COVID ÎN UE! Anunțul făcut de șeful Comisii Europene: Va include 3 seturi de date și va fi emis digital sau pe hârtie. VIDEO

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Certificat verde digital
Certificat verde digital

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene a anunțat astăzi ce va conține „certificatul digital verde”, în fapt un soi de pașaport care ne va ajuta să călătorim fără restricții! Iată ce va conține documentul și în ce țări va fi valabil

„În primul rând care este funcțiunea acestui certificat: arată și certifică dacă persoana a fost fie vaccinată, are un test recent negativ sau s-a vindecat de COVID-19 și are anticorpi. În al doilea rând, acest certificat care conține un set minim de date, va fi recunoscut în toate statele membre. Și în al treilea rând, cu acest certificat digital dorim să ajutăm statele membre să reinstaureze libertatea de mișcare într-o manikeră sigur, responsabilă și de încredere”, a aunțat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. 

Ce este și cum va funcționa pașaportul de vaccinare

Pașaportul UE pentru vaccinuri - numit oficial „Certificat verde digital” - va fi gratuit, bilingv, interoperabil, sigur, nediscriminatoriu și disponibil în format digital și fizic prin cod QR, a arătat demnitarul. 

Scopul său va fi să faciliteze „circulația liberă și sigură” în interiorul UE în timpul pandemiei. 

Practic, certificatul verde va avea trei certificate distincte incluse:

- Certificatul de vaccinare, indicând marca vaccinului utilizat, datele și locul inoculării și numărul de doze administrate.

- Certificate de testare negative (test NAAT / RT-PCR sau test rapid antigen).

- Certificate medicale pentru persoanele care s-au recuperat recent de la COVID-19.

Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.

Digital, fizic și cu cod QR

Un cod QR va fi cel mai vizibil element al pașaportului. Codul va asigura „securitatea și autenticitatea” și va conține doar „informațiile esențiale”, cum ar fi data nașterii, data eliberării, certificatele relevante și un identificator unic.

Pentru a depăși decalajul digital, certificatul va fi disponibil atât în ​​formulare digitale și fizice (pe hârtie) și va fi afișat în două limbi: limba oficială a statului membru emitent, precum și engleza.

Comisia nu va crea o bază de date de la zero, ci va construi un așa-numit „gateway” și va sprijini statele membre să dezvolte software pe care autoritățile naționale îl pot utiliza pentru a verifica toate semnăturile certificatelor din Uniunea Europeană. Datele personale nu vor fi păstrate de țara de verificare.

Certificatul UE va facilita circulația transfrontalieră pentru muncă și turism, dar nu va scuti automat titularii de la respectarea restricțiilor de sănătate publică în vigoare.

„Statele membre rămân responsabile de a decide care restricții de sănătate publică pot fi scutite de călători, dar vor trebui să aplice astfel de derogări în același mod pentru călătorii care dețin un certificat verde digital", a anunțat Comisia.

„Dacă un stat membru continuă să solicite deținătorilor unui certificat verde digital să fie pus în carantină sau să testeze, acesta trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să explice motivele unor astfel de măsuri.”

Ce vaccinuri vor fi recunoscute

Certificatele de vaccinare se vor baza pe vaccinuri aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Dar, într-o clarificare foarte importantă, Comisia a spus că statele membre individuale ar putea decide dacă acceptă sau nu vaccinuri pe care EMA nu le-a aprobat încă. Țări precum Ungaria desfășoară deja campanii de imunizare cu vaccinul rusesc Sputnik V și cu Shinopharm din China.

„În cazul în care statele membre acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții de sănătate publică, cum ar fi testarea sau carantina, acestea ar fi obligate să accepte, în aceleași condiții, certificatele de vaccinare emise în cadrul sistemului certificatului digital verde”, a declarat Comisia într-un comunicat.

„Această obligație ar fi limitată la vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piață la nivelul UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri.”

În ce țări va fi valabil pașaportul

Instrumentul va fi valabil în toate țările UE și va fi deschis pentru Islanda, Liechtenstein, Norvegia, precum și Elveția. Acesta va fi emis cetățenilor UE și membrilor familiei lor, indiferent de naționalitatea lor.

În plus, cetățenii non-UE care locuiesc în blocul comunitar și vizitatorii care au dreptul de a călători în alte state membre vor avea, de asemenea, voie să solicite certificatul.

O soluție temporară, dar mult așteptată

Punerea în aplicare a pașaportului COVID la nivelul UE este anticipată cu nerăbdare de țările dependente de turism, cum ar fi Spania, Grecia și Croația, care au nevoie de o revenire a turiștilor în vară pentru a relansa economiile lor grav afectate. 

Textul legal a fost prezentat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de comisarii Thierry Breton (piața internă) și Didier Reynders (justiție).

Comisia este conștientă de faptul că, dacă dorește să aibă certificatul pregătit la timp pentru vară, propunerea va trebui să treacă printr-un proces de adoptare mai rapid decât de obicei atât în ​​Parlamentul European, cât și în Consiliu.

Executivul a îndemnat statele membre să „implementeze cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în rețeaua eHealth, pentru a asigura implementarea în timp util a certificatului digital verde, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal”.

Sistemul de certificat verde digital este o măsură temporară, a subliniat Comisia. Instrumentul va fi suspendat odată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței internaționale de sănătate.

"Certificatul verde digital nu va fi o condiție prealabilă pentru libera circulație și nu va discrimina în niciun fel. O abordare comună a UE nu ne va ajuta doar să restabilim treptat libera circulație în UE și să evităm fragmentarea", a explicat comisarul Reynders.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel