Pericolul Covid, încă prezent. Doina Azoicăi, despre anunțul îngrijorător al Chinei

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
pericolul covid FOTO: Pexels @cdc
pericolul covid FOTO: Pexels @cdc

A trecut pericolul Covid? Care e situația actuală?

Deși au fost oprite restricțiile, pericolul generat de virusul Covid-19 nu a trecut. "Mi-ar fi plăcut foarte mult să vă dau vestea că suntem la sfârșitul acestui eveniment biologic, însă nu pot”, anunță Prof. Doina Azoicăi în exclusivitate pentru emisiunea ACADEMIA DE SĂNĂTATE de laDC Medical 

Ce țări sunt preocupate de situația Covid?

Țările lumii reacționează diferit la relaxarea restricțiilor: „China anunță o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri, chiar mai mare decât în valurile anterioare”, iar „din tările Europei există țări în care preocuparea este înaltă, mai ales semnalată în țările nordice", a mai declarat Prof. Azoicăi.

Situația României

Prof. Azoicăi spune că „acum încă suntem într-o situație bună, de scădere semnificativă a numărului de cazuri, de spitalizări și de internară la terapie intensivă, dar nu putem să spunem că ridicarea restricțiilor ne face să fim relaxați". 

Eficiența vaccinului

Experiențele din trecut arată că „protecția vaccinului este specifică pentru fiecare variantă, însă marea majoritate a persoanelor care au făcut infecția cu Omicron erau vaccinate împotriva Covid 19”, avertizează Prof. Azoicăi. Cu toate acestea, vaccinul a avut efect și asupra persoanelor infectate cu tulpina Omicron: „vaccinarea a protejat împotriva infecției cu tulpina Delta și într-adevăr pentru Omicron vaccinarea a redus impactul, gravitatea bolii”. 

Doza 4

Mulți români se întreabă dacă ar trebui să își facă a 4-a doză de vaccin. La acestă întrebare ne răspunde tot Prof. Doina Azoicăi: „este discutat aspectul legat de boosterul cu a 4-a doză. Sunt unele țări care au adoptat această strategie la un interval scurt de timp, chiar 3-4 luni și până la 180 de zile". Cu toate acestea, „OMS nu o consideră ca o prioritate, dat fiind faptul că protecția nu este semnificativ crescută". Președinta Societății Române de Epidemiologie declară că "probabil nu vom face vaccinarea cu a 4-a doză decât în situația în care companiile își adaptează preparatele vaccinale pentru a fi protective în măsura mai mare inclusiv pentru tulpina Omicron".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel