Peste 2,4 milioane de elevi merg, din nou, la școală! În ce condiții reîncep școlile și TOATE REGULILE care trebuie respectate

Dana Lascu |
Data publicării:
Cum vor funcționa școlile
Cum vor funcționa școlile

Peste 2,4 milioane de elevi se vor întoarce, astăzi, fizic la școală. Copiii vor sta câte doi în bancă, iar panourile de plexiglas dispar. Sunt însă reguli stricte de respectat, atât pentru dascăli și copii, cât și pentru părinți și instituțiile de învățământ! Iată care: 

Școlile reîncep de astăzi, dar nu în toate localitățile. În funcție de numărul de cazuri de COVID-19, localitățile din România se înacdrează în trei scenarii: 

Scenariul 1 (verde): Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori - Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2 (galben): Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori

a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor protecție

b) Participarea zilnică, în sistem on-line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

Scenariul 3 (roșu): Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori

a) Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar,

b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu. 

REÎNTOARCEREA LA ȘCOALĂ: TOATE REGULILE pe care dascălii, copiii și părinții lor TREBUIE SĂ LE RESPECTE din 8 februarie. 

De la școală se va putea lipsi în 5 situații, a anunțat săptămâna trecută, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: 

„În ordinele comune sunt prezentate, de asemenea, și regulile care vor trebuie să fie respectate pe parcursul celui de-al doilea semestru. Aș vrea să precizez încă o dată, elevii care au vulnerabilități, pentru care sunt certificate medicale, care au avut - spre exemplu - adeverințe în primul semestru, NU SUNT OBLIGAȚI să-și reînnoiască acele adeverințe. Adeverințele din primul semestru care atestă vulnerabilități ce îi împiedică să meargă la școală cu prezență fizică sunt valabile în continuare. Mai mult decât atât, adeverințe care vor fi obținute acum în semestrul II vor putea fi transmise și electronic către profesori și diriginți! A doua categorie exceptată sunt elevii care au în familie persoane cu vulnerabilități cronice care conduc la recomandarea de a nu merge la școală cu prezență fizică. Și acestă categorie va fi luată în considerare cu maximă atenție. A treia categorie, la recomandarea apăsată a ministrului Sănătății și a ministrului Educației, pentru toți acei copii care prezintă simptome specifice într-o cât de mică măsură, se recomandă a nu fi trimiși în colectivitate, deci se recomandă a nu fi trimiși la școală. Nu se vor pune absențe în aceste situații. Trebuie un singur anunț făcut cadrului didactic, diriginte, profesor. Celelalte două categorii cadrele didactice cu vulnerabilități cronice, al patrulea caz, sau la rândul lor, care prezintă simptome, cel de-al cincilea caz. În aceste situații orarul va fi adaptat de către managementul fiecărei școli, în așa fel încât programul, dacă situația va impune acest lucru, să fie împărțit în zile de prezență fizică și, din păcate, atunci când cadre didactice sunt indisponibile ș nu pot fi înlocuite, vor fi, să sperăm nu mai mult de o zi, cu predare online. În niciun caz nu dorim să ducem copiii la școală, pentru ca în aceeași zi să facă și ore și ore fizice și ore online”, a spus acesta. 

Regulile obligatorii

Sorin Cîmpeanu a insistat pe respectarea următoarelor reguli: 

- Distanțare fizică „extrem de importantă, maximum posibil. Minim un metru prevede ordinul de ministru”. 

- Masca este obligatorie. „Niciun fel de rabat de la portul măștii”, a spus Sorin Cîmpeanu. 

- Aerisirea - se va face la intervale regulate. 

- Respectarea strictă a condițiilor de transport pe transportul școlar

„Vor fi făcute controale cu privire la respectarea regulilor”, a anunțat Sorin Cîmpeanu. 

Imediat după el, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a anunțat și el regulile sanitare pentru redeschiderea școlilor. 

El a explicat că Ministerul Educației și Ministerul Sănătății pregătesc un ghid care va conține toate regulile impuse în școli, atât dascălilor, copiilor dar și părinților acestora. 

Ce au de făcut părinții: 

- Evaluarea propriului copil la domiciliu. „Păstrarea lui acasă dacă are orice fel de simptome care ar putea să indice o infecție cu COVID-19. Este necesar, de asemenea, din partea părinţilor să îşi exprime acordul informat cu privire la testare şi va exista pe pagina Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii un formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare. Este important, pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranţă”, a explicat Vlad Voiculescu.

FORMULARUL DE ACCEPTARE A TESTĂRII POATE FI DESCĂRCAT DE AICI: 

Ministrul Sănătății a spus că vor exista teste antigen rapide la nivelul şcolilor, o parte dintre acestea fiind deja distribuite, iar altele urmând a fi distribuite în perioada imediat următoare. „Prin direcţiile de sănătate publică, mai departe către fiecare unitate de învăţământ", a arătat ministrul.

El a precizat că nu este necesară nicio adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii.

„Am primit mai multe mesaje de la medici de familie cărora le sunt solicitate acum adeverinţe. Repet! Nu sunt necesare adeverinţe medicale de la medicul de familie pentru începerea şcolii”, a mai spus Voiculescu. 

Ce trebuie să facă școlile: 

„Pentru școli, pentru directori, este o sarcină în plus care le revine acum, și anume apărarea nu numai a dreptului la educație al copiilor ci și a dreptului la sănătate al copiilor și familiilor lor. (...) De-a lungul cursurilor este nevoie să se mențină curățenia, e nevoie ca băile să fie pregătite cum trebuie pentru copii, e nevoie ca aerisirea să se facă la termene regulate. (...) De asemenea, școlile sunt chemate să aibă un cabinet medical, dacă nu există un cabinet medical atunci un spațiu izolator, acolo unde copilul care are orice simptome care ar putea să conducă către o potențială infecție COVID-19 să poată fi însoțit, și apoi anunțat medicul de familie, anunțat medicul școlar și anunțată conducerea Direcției de Sănătate Publică. De asemenea, asigurarea comunicării cu părinții”. 

Ce fac medicii școlari, medicii de familie și asistenții comunitari

Acolo unde nu există medici școlari se va cere ajutorul medicilor de familie, a spus ministrul.

„Pentru medicii școlari, medicii de familie, asistenții comunitari și toți cei care vor susține acest efort este importantă instruirea cu privire la testare”. 

Ei vor fi instruiți la fiecare nivel, progresiv, începând de astăzi, a anunțat ministrul. Ei vor trebui să respecte și circuitul de raportare. „Fiecare test făcut trebuie să fie raportat în maximum 24 de ore către DSP”, a punctat acesta. 

Ce vor face copiii: 

„Este important să poarte măștile, să aibă grijă la igiena mâinilor și să păstreze distanța” a arătat Vlad Voiculescu care a subliniat că este important nu doar pentru ei, ci și pentru familiile lor. 

Cum se va face testarea: 

„Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea pentru copiii care au simptome, după aplicarea protocolului de izolare. Testarea se va face în cabinete medicale au într-un izolator. De asemenea, atunci când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică care va fi condusă de Direcția de Sănătate Publică de acolo, și va fi nevoie de colaborarea conducerii unității de învățământ. Asta înseamnă că acei colegi care au interacționat cu copilul diagnosticat cu COVID-19, vor trebui să fie testați de asemenea, dacă există un consimțământ al părintelui. Dacă nu există un consimțământ atunci se va lua legătura cu medicul de familie. E important ca lucrul acesta să se întâmple la timp”, a mai arătat Vlad Voiculescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel