Pierderea auzului: cauze, simptome, tratament. Complicațiile care pot duce la surzire

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Pierderea auzului Foto: Freepik @ kues1
Pierderea auzului Foto: Freepik @ kues1

Pierderea auzului: cauze, simptome, tratament. Află care sunt factorii care afectează auzul odată cu înaintarea în vârstă.

Pierderea auzului este atunci când nu poți auzi parțial sau complet sunetul în una sau ambele urechi și apare de obicei treptat, în timp. Institutul Național pentru Surditate și Alte Tulburări de Comunicare (NIDCD) raportează că aproximativ 25 la sută dintre cei cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani se confruntă cu pierderea auzului.

Cele trei părți principale ale urechii sunt: urechea externă, urechea medie și urechea internă. Auzul începe atunci când undele sonore trec prin urechea externă până la timpan, care este bucata subțire de piele dintre urechea externă și cea medie. Atunci când undele sonore ajung la timpan, timpanul vibrează.

Cele trei oase ale urechii medii se numesc oscioare. Printre acestea se numără ciocanul, nicovala și striația. Timpanul și oscioarele lucrează împreună pentru a crește vibrațiile pe măsură ce undele sonore călătoresc mai departe spre urechea internă.

Când undele sonore ajung în urechea internă, ele călătoresc prin fluidele din cohlee. Cohleea este o structură în formă de melc din urechea internă. În cohlee există celule nervoase de care sunt atașate mii de fire de păr în miniatură. Aceste fire de păr ajută la convertirea vibrațiilor undelor sonore în semnale electrice care apoi călătoresc către creier. Creierul tău interpretează aceste semnale electrice ca fiind sunet. Vibrațiile sonore diferite creează reacții diferite în aceste fire de păr minuscule, semnalând diferite sunete către creierul tău, potrivit Healthline.

Cauzele pierderii auzului?

Asociația americană pentru vorbire, limbaj și auz (ASHA) raportează că există trei tipuri de bază de pierdere a auzului, fiecare dintre ele fiind cauzată de diferiți factori de bază. Cele trei cauze cele mai frecvente ale scăderii auzului sunt pierderea auditivă de transmisie, pierderea auditivă neurosenzorială (SNHL) și pierderea auditivă mixtă.

Vezi și: Importanța oului în alimentație. 6 motive pentru care este considerat un superaliment

Pierderea auzului prin conducție

Pierderea auzului prin conducție apare atunci când sunetele nu sunt capabile să călătorească de la urechea externă la timpan și la oasele urechii medii. Atunci când apare acest tip de pierdere a auzului, este posibil să fie dificil să auzi sunete înăbușite. Pierderea auditivă de transmisie nu este întotdeauna permanentă. Intervențiile medicale o pot trata.

Tratamentul poate include antibiotice sau intervenții chirurgicale, cum ar fi un implant cohlear. Un implant cohlear este un mic aparat electric plasat sub piele, în spatele urechii. Acesta traduce vibrațiile sonore în semnale electrice pe care creierul dvs. le poate interpreta apoi ca sunet semnificativ.

Pierderea auzului prin conducție poate rezulta din:

- Infecții ale urechii

- Alergii

- Urechea înotătorului

- O acumulare de ceară în ureche

Un obiect străin care a rămas blocat în ureche, tumorile benigne sau cicatrizarea canalului auditiv din cauza infecțiilor recurente sunt toate cauze potențiale ale pierderii auzului.

Vezi și: Mersul pe jos te face mai creativ. 15 minute pe zi îți pot ameliora durerile articulațiilor

Pierderea auzului neurosenzorial (SNHL)

SNHL apare atunci când există leziuni la nivelul structurilor urechii interne sau în căile nervoase către creier. Acest tip de pierdere a auzului este, de obicei, permanent. SNHL face ca până și sunetele distincte, normale sau puternice să pară înăbușite sau neclare.

SNHL poate rezulta din:

- Defecte congenitale care modifică structura urechii

- Îmbătrânire

- Neurinomul acustic, care este o tumoare necanceroasă ce crește pe nervul care leagă urechea de creier, numit "nervul cohlear vestibular"

- Lucrul în preajma unor zgomote puternice

- Traumatisme la nivelul capului sau al craniului

- Boala Meniere, care este o afecțiune a urechii interne care poate afecta auzul și echilibrul.

Infecții

Infecțiile, cum ar fi cele de mai jos, pot, de asemenea, să afecteze nervii urechii și să ducă la SNHL:

- Rujeolă

- Meningită

- Oreion

- Scarlatina

Medicamente ototoxice

Unele medicamente, numite medicamente ototoxice, pot provoca, de asemenea, SNHL. Potrivit ASHA, există peste 200 de medicamente eliberate fără prescripție medicală și cu prescripție medicală care pot provoca pierderea auzului. Dacă iei medicamente pentru cancer, boli de inimă sau o infecție gravă, discută cu medicul tău despre riscurile auditive implicate de fiecare dintre acestea.

Pierderea mixtă a auzului

Poate apărea și pierderea mixtă a auzului. Acest lucru se întâmplă atunci când atât pierderea de auz de transmisie cât și SNHL apar în același timp.

Simptomele pierderii auzului?

Pierderea auzului apare de obicei în timp. La început, este posibil să nu observați nicio modificare a auzului tău. Cu toate acestea, dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome, trebuie să te adresezi medicului:

- Pierderea auzului care interferează cu activitățile dumneavoastră zilnice

- Dureri de ureche împreună cu probleme de auz

- Pierderea auzului care este mai gravă la o ureche

- Dureri de cap

- Pierderea bruscă a auzului

- Țiuituri în ureche

- Pierderea severă a auzului

- Pierderea auzului care se agravează sau care nu dispare

- Amorțeală

- Slăbiciune

Trebuie să solicitați tratament medical de urgență dacă aveți dureri de cap, amorțeală sau slăbiciune împreună cu oricare dintre următoarele:

- Frisoane

- Respirație rapidă

- Rigiditate a gâtului

- Vărsături

- Sensibilitate la lumină

- Agitație mentală

Aceste simptome pot apărea în cazul unor afecțiuni care pun viața în pericol și care justifică asistență medicală imediată, cum ar fi meningita.

Care sunt opțiunile de tratament pentru pierderea auzului?

Dacă dezvolți o pierdere a auzului din cauza unei acumulări de ceară în canalul auditiv, poți elimina ceara la domiciliu. Soluțiile fără prescripție medicală, inclusiv balsamurile de ceară, pot îndepărta ceara din ureche. Seringile pot, de asemenea, împinge apă caldă prin canalul urechii pentru a îndepărta ceara. Consultă medicul înainte de a încerca să îndepărtezi orice obiect blocat în ureche pentru a evita deteriorarea neintenționată a urechii.

Pentru alte cauze ale pierderii auzului, trebuie să te adresați medicului. Dacă pierderea auzului este rezultatul unei infecții, este posibil ca medicul tău să fie nevoit să îți prescrie antibiotice. Dacă pierderea auzului se datorează altor probleme de auz conductiv, medicul tău te poate trimite la un specialist pentru a primi un aparat auditiv sau un implant cohlear.

Care sunt complicațiile asociate cu pierderea auzului?

S-a demonstrat că pierderea auzului are un impact negativ asupra calității vieții oamenilor și a stării lor mentale. Dacă dezvoltați o pierdere a auzului, este posibil să ai dificultăți în a-i înțelege pe ceilalți. Acest lucru vă poate crește nivelul de anxietate sau poate provoca depresie.

Tratamentul pentru pierderea auzului poate îmbunătăți semnificativ viața. Acesta îți poate reda încrederea în sine, îmbunătățind în același timp capacitatea de a comunica cu alte persoane.

Cum pot să previn pierderea auzului?

Nu toate cazurile de pierdere a auzului pot fi prevenite. Cu toate acestea, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a vă proteja auzul:

- Folosește echipamente de siguranță dacă lucrezi în zone cu zgomote puternice și poartă dopuri pentru urechi atunci când înoți și mergi la concerte. Institutul Național pentru Surditate și Alte Tulburări de Comunicare raportează că 15% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 69 de ani au suferit pierderi de auz din cauza zgomotelor puternice.

- Fă teste de auz regulate dacă lucrezi în preajma zgomotelor puternice, înoți des sau mergi la concerte în mod regulat.

- Evită expunerea prelungită la zgomote puternice și la muzică.

- Caută ajutor pentru infecții ale urechii. Acestea pot provoca leziuni permanente ale urechii dacă nu sunt tratate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel