Planul național de paturi din spitale, în transparență decizională. Se are în vedere raționalizarea rețelei spitalicești

Monika Baciu |
Data publicării:
planul national de paturi din spitale - FOTO: Freepik@wirestock
planul national de paturi din spitale - FOTO: Freepik@wirestock

Planul național de paturi din spitale este lansat în transparență decizională. Ce modificări se aduc.

Planul național de paturi din spitale a fost lansat în transparență decizională. Documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Prin prezentul act normativ, în vederea asigurării dreptului la ocrotirea sănătăţii, se propune aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2023-2025, în conformitate cu prevederile legale mentionate.

”Raţionalizarea reţelei spitaliceşti, a cărei componentă este şi Planul Naţional de Paturi, are drept scop reducerea ponderii serviciilor de asistenţă medicală spitalicească corelată cu dezvoltarea spitalizării de zi și segmentelor de asistenţă medicală primară și  asistență ambulatorie de specialitate care permit o gamă largă de rezolvări terapeutice  caracterizate de aceeaşi eficacitate dar mult mai eficiente din punct de vedere al raportului cost-beneficiu.

Planul național de paturi va trebui să țină cont de toate aceste aspecte, în sensul creșterii eficienței și calității serviciilor medicale și al asigurării accesului echitabil al populației la serviciile medicale.

Având în vedere atât contextul epidemiologic internațional și național, cât și faptul că proiectele spitalelor regionale se estimează a fi finalizate după anul 2025, se propune menținerea numărului actual de 119.579  paturi la nivel național pentru perioada 2023-2025”, arată documentul. 

Vezi și: Pâinea care păcălește foamea. Te ajută să slăbești. Din ce este făcută

Cum a evoluat situația de-a lungul anilor

Numărul de paturi contractabile la nivel naţional a scăzut de la 136.341 în anul 2010 la 123.127 pentru anul 2013. Ca urmare a Planului național de paturi 2014-2016, în anul 2014 s-a realizat o reducere cu 1548 a numărului total de paturi aprobat la nivel naţional echivalent cu numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate şi numărul de paturi din penitenciarele spital, care nu mai sunt incluse în Planul național de paturi, acestea fiind contractate separat cu casele de asigurări de sănătate.

Pentru anii 2015 și 2016 s-a propus o scădere cu cate 1000 de paturi, ajungându-se la un număr de 119.579 paturi, pentru a se atinge media la nivel european. În perioada 2017-2022, s-a menținut numărul de 119.579 paturi la nivel național.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel