Pâinea care păcălește foamea. Te ajută să slăbești. Din ce este făcută

Monika Baciu |
Data publicării:
painea care pacaleste foamea - FOTO: Freepik@erstudio
painea care pacaleste foamea - FOTO: Freepik@erstudio

Pâinea care păcălește foamea te-ar putea ajuta să slăbești. Din ce este făcută. 

Pâinea care slăbește foamea te poate face să te simți sătul. Cercetătorii au realizat o pâine care îi face pe oameni să se simtă mai sătui decât atunci când consumă pâine obișnuită. 

Aceștia spun că trecerea la făina lor ar putea limita supraalimentarea și reduce obezitatea. Multe persoane care țin dietă evită pâinea din cauza nivelului său ridicat de carbohidrați și, prin urmare, de zaharuri.

Dar cercetătorii susțin acum că au creat o pâine care, în teorie, ar putea ajuta oamenii să slăbească - păcălind organismul să se simtă sătul. Aceștia au creat o făină derivată din năut care, atunci când a fost consumată sub formă de chiflă cu gem, a făcut ca oamenii să se simtă mai satisfăcuți decât după ce au mâncat o chiflă normală.

Vezi și: Extractul de vanilie, tratament de înfrumusețare. Ajută la creșterea părului și la menținerea elasticității pielii

Pâinea din năut reduce obezitatea

Oamenii de știință consideră că înlocuirea făinii de grâu cu versiunea lor din năut ar putea limita supraalimentarea și, în cele din urmă, ar reduce obezitatea.

Cu toate acestea, experții avertizează că o simplă înlocuire a făinii nu va fi suficientă - deoarece pentru o sănătate mai bună pe termen lung este nevoie de menținerea unei vieți active și de o dietă sănătoasă în general.

Cercetătorii de la Quadram Institute, un centru de cercetare în domeniul alimentar și al sănătății din Norwich, și de la King's College din Londra, au făcut pâine folosind ”făină de năut celulară” în loc de făină de grâu obișnuită.

Studiul este primul de acest gen care examinează noul ingredient, care este produs de PuseON Foods - o companie înființată de Institutul Quadram.

Făinurile la modă fabricate din năut, linte și fasole implică o măcinare tradițională care distruge structurile de fibre, esențiale pentru beneficiile pentru sănătate ale leguminoaselor. Însă făina de năut utilizată în cadrul studiului a fost obținută printr-o nouă metodă de măcinare care păstrează structura fibroasă a leguminoaselor.

Cercetătorii spun că acest lucru oferă o nouă modalitate de a îmbogăți alimentele pe bază de făină cu beneficii nutriționale suplimentare. Aceștia au vrut să afle dacă schimbul i-a făcut pe oameni să se simtă mai satisfăcuți și dacă a avut vreun efect asupra hormonilor care reglează starea de sațietate, a insulinei și a nivelului de zahăr din sânge, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Pacienții, afectați și după un an de zile de la infecția cu COVID. Care sunt cele mai afectate organe

Trei tipuri de pâine

Oamenii de știință au preparat trei tipuri diferite de chifle de pâine. Unul a fost făcut folosind făină obișnuită de grâu alb, în timp ce celelalte loturi au înlocuit fie 30, fie 60% din această făină cu făină de năut PulseON Foods.

Au fost recrutate 20 de persoane sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Aceștia au consumat fiecare dintre rulouri, care au fost servite cu gem de căpșuni fără adaos de zahăr și un pahar de apă, în trei zile diferite, după un post de 12 ore.

S-a prelevat o probă de sânge înainte de a mânca ruloul, urmată de alte opt în cele patru ore de la masă. Participanții au fost chestionați cu privire la nivelul de foame înainte și după ce au mâncat pâinea.

Rezultatele, publicate în The American Journal of Clinical Nutrition, arată că cei care au mâncat pâinea coaptă cu făină specială de năut au avut niveluri ”semnificativ” mai mari de hormoni ai sațietății în sânge. Aceștia trimit semnale de la intestin la creier care îi fac pe oameni să se simtă sătui, ceea ce înseamnă că participanții s-au simțit mai puțin înfometați după ce au mâncat pâinea îmbogățită cu năut, au precizat cercetătorii.

Rezultatele sugerează că, dacă producătorii de alimente ar face o ”simplă trecere” la amestecul celular de năut, oamenii ar simți mai puțină foame, ”ceea ce, la rândul său, ar putea ajuta la evitarea supraalimentării” - reducând riscul de obezitate, a spus echipa.

Vezi și: Cele cinci obiceiuri care scad riscul de deces prematur cu 30%. Poți câștiga încă 5 ani de viață

Pâinea cu năut a redus nivelul de glucoză din sânge

Pe lângă efectele potențiale asupra greutății, pâinea care conținea 30% făină de năut celulară a redus nivelul de glucoză din sânge cu până la 40%, în comparație cu pâinea obișnuită.

Cercetătorii au spus că acest lucru s-a datorat descompunerii mai lente a amidonului din făina celulară în timpul digestiei. Prin urmare, cei care mănâncă pâine ar putea avea și un risc mai mic de diabet de tip 2.

Echipa a precizat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla dacă consumul regulat de alimente realizate cu făină de năut poate ajuta la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și la gestionarea diabetului. Aceștia planifică studii mai mari pentru a examina acest lucru.

”Într-un moment în care suntem cu toții încurajați să ne creștem aportul de fibre, acest studiu evidențiază importanța formei fizice a fibrelor, sub formă de pereți celulari intacți, în încetinirea digestiei amidonului, în îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge și în simularea hormonilor de sațietate pentru a ne ajuta să ne simțim sătui”, a precizat profesorul Peter Ellis, cercetător în domeniul nutriției la King's College London.

Dr. Duane Mellor, dietetician autorizat și cercetător la Aston Medical School din Birmingham, a declarat pentru MailOnline că, deși afirmațiile conform cărora făina ajută oamenii să fie sătui mai mult timp ”sună foarte promițător”, acestea nu au fost aprobate în scopuri de marketing și vânzare.

Vezi și: Cele 7 semne care indică o problemă de sănătate. Le simți când te trezești. Nu le ignora

El a precizat că efectul de sațietate în cadrul experimentului a fost observat ”pe parcursul a câteva ore la persoane sănătoase”.

Dr. Mellor a declarat că ”lipsesc dovezile” care să demonstreze că acest produs va modifica consumul de alimente, greutatea și alți factori de risc pentru diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare pe termen mediu sau lung.

În mod similar, îmbunătățirile în ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge au fost ”pe o perioadă de câteva ore într-un mediu controlat”, a spus el.

”Cel mai important lucru pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare este să mențineți o greutate sănătoasă, să fiți activi din punct de vedere fizic și să aveți o dietă sănătoasă și variată. Aceasta ar trebui să fie bazată pe legume, leguminoase, nuci, semințe și fructe, cu unele cereale integrale și cantități modeste de carne și produse lactate - sau alternative dacă sunteți vegetarieni.

Simpla încercare de a schimba tipul de pâine pe care o mâncați fără a vă analiza stilul de viață în ansamblu este puțin probabil să aibă un efect semnificativ pe termen lung”, a precizat dr. Mellor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel