Polenul poate crește riscul de COVID-19, chiar dacă nu sunteți alergic

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Albine
Albine

Expunerea la polen poate crește riscul de infecție COVID-19, chiar și pentru persoanele care nu sunt alergice.

Expunerea la polen poate crește riscul de a dezvolta COVID-19 și nu este doar o problemă pentru persoanele cu alergii, arată o nouă cercetare publicată pe 9 martie.

Fiziologul plantelor Lewis Ziska, co-autor al noului studiu, explică concluziile și de ce anotimpurile polenului devin din ce în ce mai lungi și mai intense.

Legătură polenului cu virusul

Cea mai importantă opțiune din noul studiu este că polenul poate fi un factor în exacerbarea COVID-19.

Acum câțiva ani, coautorii au arătat că polenul poate suprima modul în care sistemul imunitar uman răspunde la viruși. Prin interferența cu proteinele care semnalează răspunsuri antivirale în celulele care căptușesc căile respiratorii, poate face oamenii mai susceptibili la o serie întreagă de virusuri respiratorii, cum ar fi virusul gripei și alte virusuri SARS.

În acest studiu au fost analizat în mod specific la COVID-19. Cercetătorii au vrut să vadă cum s-a schimbat numărul de noi infecții odată cu creșterea și scăderea nivelului de polen în 31 de țări din întreaga lume. Au constatat că, în medie, aproximativ 44 % din variabilitatea ratelor de caz COVID-19 a fost legată de expunerea la polen, adesea în sinergie cu umiditatea și temperatura.

Ratele de infecție au avut tendința de a crește la patru zile după expunerea la o cantitate mare de polen. Dacă nu a existat un lockdown local, rata infecției a crescut cu o medie de aproximativ 4 la sută la 100 de particule de polen într-un metru cub de aer. Un blocaj strict a redus creșterea la jumătate, potrivit sciencealert.com.

Această expunere la polen nu este doar o problemă pentru persoanele care suferă de ceea ce numim „febra fânului. Este o reacție la polen în general. Chiar și tipurile de polen care de obicei nu provoacă reacții alergice au fost corelate cu o creștere a infecțiilor cu COVID-19.

Ce măsuri de precauție putem lua

În zilele cu o cantitate mare de polen în aer, încercați să rămâneți în interior pentru a vă limita expunerea cât mai mult posibil.

Când sunteți în aer liber, purtați o mască în timpul sezonului de polen. Particulele de polen sunt suficient de mari încât aproape orice mască concepută pentru alergii să le țină departe. Cu toate acestea, dacă strănutați și tușiți, purtați o mască eficientă împotriva coronavirusului.

Dacă sunteți asimptomatic cu COVID-19, tot ceea ce strănutați vă crește riscul de a răspândi virusul. Cazurile ușoare de COVID-19 ar putea fi, de asemenea, confundate cu alergii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel